Bulharský šopský šalát (fotorecept)

Bulharský šopský šalát (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 7. mája 2011 11:42Ďalšie jeho recepty

Tento recept mám od môjho bulharského priateľa a žiadna iná varianta, s ktorou som sa stretla, sa mu zatiaľ nevyrovnala. Všetky suroviny sa krájajú na kocky a paprika sa zásadne pridáva až po jej opečení. Používa sa len čerstvý ovčí syr, žiaden iný. Ochutí sa soľou, octom olejom, nemá iné korenie. Mieša sa rukami, nevychladí sa, nedá sa odležať, podáva sa čerstvo urobený, čerstvosť surovín zaručuje jeho chrumkavosť a podáva sa pri pri izbovej teplote. Takto ho robia šopi, pastieri oviec.

Suroviny

4
porcie
20
minút
príprava
10
minút
na 250 °C

Postup prípravy receptu

1

Pripravila som si suroviny na šopský šalát. Robila som 2 porcie, rozpis uvádzam pre 4 osoby
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 1

2

Papriky som vložila opiecť do trúby.
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 2

3

Do šalátovej misy som dala očistenú cibuľu pokrájanú na kocky.
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 3

4

Z trúby som vybrala papriky opečené do hneda...
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 4

5

...a vložila som ich do mikroténového sáčka, aby sa zaparili a dali ľahko ošúpať - cca na 15 minút.
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 5

6

Domisy som pokrájala horky na kocky.
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 6

7

Potom som pridala do misy paradajky pokrájané na kocky.
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 7

8

Pripravila som si čerstvý ovčí syr...
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 8

9

...a pokrájaný na kocky som ho pridala do misy.
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 9

10

Vychladnuté opečené papriky sim ošúpala,
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 10

11

zbavila som ich seminok, žiliek, jadrovníkov a...
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 11

13

...pokrájané na kocky som ich pridala do misy.
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 13

14

Petržlenovú vňať som na hrubo pokrájala a nie posekala, pridala som ju tiež do misy, ako aj soľ, ocot a olej.
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 14

15

Rukami som šalát dobre premiešala a...
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 15

16

...ihned som ho bez odležania a vychladenia opodávala s čerstvým pečivom pri izbovej teplote.
Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 16



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • julica, 7. mája 2011 o 15:40
    Mňam, krása, toto je šopský šalát. Často nám pod šopským šalátom ponúkajú podivnú zmes uhoriek, papriky a paradajok, toje úplne iná chuť


  • janger, 7. mája 2011 o 16:09
    Paradny salatik!


  • 2010, 7. mája 2011 o 16:45
    1- Ma asi 100 variant ako kapustnica
    2- zasadne sa nepouziva cerstvy ovci syr ale nalozeny kozi "sirene" alebo feta a struha sa na vrch , nekraja sa v bulharskej verzii" Шопска салата".
    3 -sopi nie su pastiery ale srbska mensina ale aj obyvatelia Sofie.
    3- papriky sa pouzivaju aj surove a v daktorych verziach sa dava aj cesnak aj korenie atd.



  • marianne69, 7. mája 2011 o 18:18
    ....musi byt vyborny:-) (KK)


  • violetacamorova, 7. mája 2011 o 18:25
    výborný šalát!


  • jatanika, 7. mája 2011 o 19:15
    pekný šalátik... v lete si spravím podľa teba


  • jody, 7. mája 2011 o 20:53
    Ako jedna z verzií šopského šalátu, ok. Až na tých pastierov.


  • letisia, 8. mája 2011 o 11:12
    Mne je jedno koľko variant má tento šalát, aj aký syr sa dáva a či sa strúha, alebo krája, aj aké papriky sa používajú. Tento šalát mám veľmi rada a určite ho urobím aj podľa teba, aj keď v Bulharsku sme ho jedli aj v iných obmenách a dokonca nie všade rovnaký. Paprika by do neho mala ísť červená (možno nie v každom variante). V obchodoch dostať kúpiť sterilizovanú pečenú červenú papriku, takže si prípravu šalátu môžeme uľahčiť.


  • alena45, 8. mája 2011 o 13:00
    je to ako s gréckym šalátom. Aj v Grécku som ho jedla na troch ostrovoch a vždy inak upravený aj ingrediencie sa mierne líšili. Podstatné je, že oba šaláty sú veľmi zdravé, určite viac ako majonézové a mám ich veľmi rada.


  • lucylee, 9. mája 2011 o 10:06
    páči sa mi


  • vasulka, 9. mája 2011 o 12:17
    najlepšia varianta ako píše 2010, ten sa u nás v lete stále robí, mňam...


  • nika60, 10. mája 2011 o 18:58
    šalát je výborný ,robievam ho, akurát papriku nepečiem dávam surovú a syr dávam fetu s bylinkami a nám chutí ...


  • cica2, 14. mája 2011 o 00:29
    tak tento šalát spravím, vďaka za recept ;-)


  • cica2, 15. mája 2011 o 19:52
    @ pusta, velmi pekne ti ďakujem za skvelý recept. Dneska som tento šalát urobila a je výborný! Akurátne som len zmenila, že namiesto octu, som dala pár kvapiek citrónovej šťavy (lebo moji neľúbia ocot) a olej som dala olivový a dala som mladú jarnú cibuľku. Len škoda že som nezohnala čerstvý ovčí syr (ale na budúci týždeň, už budem mať) tak som dala feta syr, čo som dostala kúpiť v tescu. Takže u nás je už tento šalátik obľúbený a zase ho budem rada opakovane robiť, mňam:))....ináč dobrý nápad aj s tou paprikou v sáčku ;-)...dám aj foto, ja tam mám viacej syru, kedže celá rodina patríme, medzi milovníkov syrov :))



  • cica2, 27. júna 2011 o 19:27
    @pusta , dneska som zase tento šalátik robila, velmi nám chutí! ;-)...už som konečne zohnala aj čerstvý ovčí syr:))


  • marianne69, 3. apríla 2012 o 16:21
    @pusta tento salat je skvely,dnes som ho spravila na obed a naozaj sme si posusnali:-)urcite som ho nerobila posledny krat...dakujem


  • marianne69, 3. apríla 2012 o 16:25
    a zabudla som, syr feta ,je v nom mnamkova:-)


  • maribe, 7. mája 2012 o 08:53
    tiež ho takto robievam, môžem len a len odporučiť :)


  • sebo, 22. januára 2013 o 22:43
    Pochvala za recept. Súhlasím s názorom, že tento šalát má asi sto variácií. "Privlastňujú" si ho Bulhari, Srbi či Macedónci. Často sa na jeho dochurenie používa petržlenová vňať, no v niektorých regiónoch aj u nás málo známe korenie čubrica. Viac zaujímavostí o šopskom šaláte na » www.i-potraviny.sk/sopsky-salat-povod-a-originalny-recept/...
    . Dobrú chuť prajem :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist