Kuracie špízy

Kuracie satay s arašidovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

Kuracie mäso na špíze je obľúbeným jedlom v celej juhovýchodnej Ázii.* Dostanete ho kúpiť v stánkoch, ak chcete niečo rýchle, ale je aj na jedálnom lístku každej reštaurácie.

4
porcie
30 (+ marinovanie) minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie prsia nakrájame na prúžky a v tvare vĺn ich napichneme na špízy. Zo sójovej omáčky, prelisovaného cesnaku, nastrúhaného zázvoru a z limetkovej šťavy pripravíme marinádu a zalejeme ňou mäso. Necháme odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny, pokojne aj cez noc.
  2. Arašidová omáčka: na omáčku speníme nasekanú cibuľu, nakrájaný cesnak a zázvor na troche oleja. Pridáme arašidové maslo a vymiešame do krémova. Prilejeme kokosové mlieko, no už nenecháme variť.
  3. Pridávame vývar, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu – omáčka by nemala byť príliš riedka. Vmiešame sójovú omáčku a rímsku rascu, čili pastu pridávame podľa chuti.
  4. Krátko premixujeme ponorným mixérom, omáčka by nemala byť úplne hladká.
  5. Mäso môžeme pripraviť jedným z týchto spôsobov – ugrilovať na drevenom uhlí alebo piecť v rúre vyhriatej na 200 asi 15 minút, alebo jednoducho opiecť na nepriľnavej panvici s trochou oleja. Kuracie špízy podávame s arašidovou omáčkou.