Kuracie špízy
Kuracie satay s arašidovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Kuracie mäso na špíze je obľúbeným jedlom v celej juhovýchodnej Ázii.* Dostanete ho kúpiť v stánkoch, ak chcete niečo rýchle, ale je aj na jedálnom lístku každej reštaurácie.
4 porcie |
30 (+ marinovanie) minút príprava |
Postup
- Kuracie prsia nakrájame na prúžky
a v tvare vĺn ich napichneme na špízy. Zo sójovej omáčky, prelisovaného cesnaku, nastrúhaného zázvoru
a z limetkovej šťavy pripravíme marinádu a zalejeme ňou mäso. Necháme odstáť
v chladničke aspoň 2 hodiny, pokojne aj cez noc.
- Arašidová omáčka: na omáčku speníme nasekanú cibuľu, nakrájaný cesnak a zázvor na
troche oleja. Pridáme arašidové maslo
a vymiešame do krémova. Prilejeme kokosové mlieko, no už nenecháme variť.
- Pridávame vývar, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu – omáčka by nemala byť príliš riedka. Vmiešame sójovú omáčku a rímsku rascu, čili pastu pridávame podľa chuti.
- Krátko premixujeme ponorným mixérom, omáčka by nemala byť úplne hladká.
- Mäso môžeme pripraviť jedným
z týchto spôsobov – ugrilovať na drevenom uhlí alebo piecť v rúre vyhriatej na 200 asi 15 minút, alebo jednoducho opiecť na nepriľnavej panvici
s trochou oleja. Kuracie špízy podávame s arašidovou omáčkou.