Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou fotorecept
Foto: yogicek
Z minulého pokusu naplniť karbošíky kozou bryndzičkou mi trochu zostalo, tak som ju využil do tohoto receptu, ktorý som ozvláštnil hustou omáčkou. Znie to Zobraziť celý popisZ minulého pokusu naplniť karbošíky kozou bryndzičkou mi trochu zostalo, tak som ju využil do tohoto receptu, ktorý som ozvláštnil hustou omáčkou. Znie to neuveriteľne ale ako prílohu som zvolil - opäť zemiaky. Ale také trošku onakvejšie. Milá eviana, prosím bez ironických poznámok.:)))
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
5 ks |
|
15 plátkov |
|
70 g |
|
podľa chuti |
|
200 g |
|
2 ks |
|
Omáčka biela: | |
uvedené v postupe |
|
150 ml |
|
1 čl |
|
Omáčka hnedá: | |
uvedené v postupe |
|
1 čl (alebo plnotučná) |
|
1 čl |
|
Príloha: | |
1000 g |
|
200 g netto |
|
5 strúčikov |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (alebo olej) |
|
Na zahustenie omáčok: | |
podľa potreby |
|
Na podliatie mäska: | |
1,5 dl (alebo voda) |
|
Obloha: | |
|
Postup
-
1
Prerastenú údenú slaninku a polovicu jednej veľkej cibule pokrájame na malé kocky. Na panvičke necháme popustiť slaninku a pridáme pokrájanú cibuľu. Okoreníme MČK a restujeme do zhnednutia cibule. Nesolíme.
-
2
Orestovanú cibuľu a slaninku vyberieme z panvičky bez vytopenej masti a pridáme do bryndze. Vytopenú masť si necháme na panvičke na ďalšie použitie.
-
3
Poriadne rozmiešame.
-
4
Do kuracích pŕs tenkým špicatým nožom (vykosťovákom) urobíme kapsu, ktorú naplníme slaninovo-cibuľovou bryndzičkou a otvor uzavrieme ihlou alebo špáradlom.
-
5
Naplnené prsia obalíme plátkami tučnejšej slaninky a okoreníme MČK. Nesolíme.
-
6
Obalené prsíčka sprudka opečieme zo všetkých strán na masti, ktorá sa nám vytopila zo slaninky a odložíme do tepla.
-
7
Jeden a pol cibule ktorá nám zostala pokrájame pozdĺžne na mesiačiky a
-
8
dáme restovať do výpeku, ktorý nám zostal na panvičke po opekaní mäska. Osolíme aby nám pustila vodu a okoreníme MČK. Solíme radšej menej. Výpek je už slaný od slaninky. Orestujeme do bledo hnedej farby.
-
9
Orestovanú cibuľu aj s výpekom dáme do pekáča a vytvoríme z nej lôžko
-
10
na ktoré poukladáme obalené a opečené kur. prsia. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na cca 30min.
-
11
Keď sú prsia hotové, dáme ich zapiecť pod gril pri teplote 250°C cca 4min. Pozor! Nevysušiť a nespáliť. Hotové prsia vyberieme a odložíme do tepla.
-
12
Výpek aj s cibuľou si zlejeme a rozdelíme na polovicu. Urobíme si dve omáčky. Jednu bielu s kúskami cibule a kyslou smotanou a druhú hnedú hladkú. Dve omáčky nie sú podmienkou. Urobte si tú ktorú máte radšej. Omáčky majú byť husté a stačí malé množstvo. Budeme nimi mäsko iba prelievať.
-
13
Biela omáčka: v kyslej smotane poriadne rozmiešame trochu hladkej múky a roztlačený cesnak.
-
14
Smotanu vylejeme do polovice výpeku s cibuľou ktorý necháme zovrieť a povaríme cca 5min pri nižšej teplote. Odstavíme, pridáme 1ČL poriadne vychladeného masla a necháme za pomalého miešania rozpustiť. Pozor, omáčka už nesmie vrieť.
-
15
Hnedá hladká omáčka: druhú polovicu výpeku s cibuľou rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme 1ČL horčice a podľa potreby zahustíme hladkou múkou rozmiešanou vo vývare alebo vode. Na záver zjemníme 1ČL masla tak, ako pri bielej omáčke.
-
16
Príloha: očistené zemiaky nakrájame na 1/4, posypeme korením podľa vlastnej chuti, osolíme, pridáme masť alebo olej a neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré jemne dlaňou roztlačíme. Poriadne premiešame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C.
-
17
Po piatich minútach pečenia pridáme sterilizované šampiňóny premiešame a dopečieme zemiaky do mäkka. Na záver môžme zemiaky zapiecť pod grilom.
-
18
Plnené kuracie prsia prelejeme omáčkou, v tomto prípade bielou a podávame s pečenými šampiňónovými zemiakmi a zeleninou. Dobrú chuť a pekný zbytok dňa.
Chutí to vynikajúco. Kozia bryndzička nie je tak "ostrá" ako ovčia. Neprerazí chuť jemného kuracieho mäska. Vyskúšaj uvidíš. Ďakujem pekne za pochvalu. Pekný večer Ti prajem.
Nech robim co robim, furt še mi tote bandurky motaju do života. Dze kuknem tam bandurky. Ta co už. To maslo musí byť čo najstudenejšie a omáčka nesmie vrieť aby sa čo najpomalšie rozpúšťalo a vtedy dá tej omáčke jemnú maslovú chuť a zahustí omáčku do takej krémovej kozistencie. Pri vysokej teplote omáčky to nedosiahneš. A ten cesnak preto neošúpaný lebo sa pečie rovnako dlho ako zemiaky a nespáli sa. Odovzdá jemnú vôňu a chuť zemiakom. Len ho musíš trošku roztlačiť aby šupka praskla. Dá sa aj plochou stranou noža a jemne po ňom buchnúť rukou. Môžeš ho potom vybrať a vyhodiť alebo vytlačiť zo šupky (ide to veľmi ľahko) a zamiešať do zemiakov. Ditka kľudne nahraď bryndzičku syrom. Veď je to skoro to isté. A že ja slaný to nevadí. Ak si si všimla tak ja som mäsko nesolil lebo aj bryndzčka je slaná a tak mäsko si tú slanosť stiahne z vnútra od bryndzičky a zvonku od slaninky a akurát sa to vyrovná. Tak sa bez obáv do toho pusti. Ďakujem za nádherné zhodnotenie receptu. Aj Tebe na východ prajem pekný večer. Dúfam, že som Ti to dostatočne vysvetlil.
Už aj u mňa sa tie krumple akosi tlačia na prvé miesto ale ja to zavčasu zarazím. Aspoň dúfam. Nie každému z nás chutí všetko, tak si tú náplň jednoducho vymeň za takú ktorá Ti chutí. Ak môžeš ovčiu, tak daj ovčiu a nemusí byť 100%. Daj takú kde je podiel ovčieho a kravského mlieka 51% ku 49%. Ďakujem aj Tebe a pekný večer.
Ďakujem za hviezdičky. Pokúsim sa Ti to s tými zemiakmi vysvetliť. Tu nejde o to či má niekto rád alebo nemá rád zemiaky. Tu ide o mňa. Kto ma pozná tak vie, že ja som donedávna jedol minimum zemiakov. Bol som samé mäso. A od určitej doby ich jem nahusto. Dokonca aj recepty zo zemiakov som sem už dal. Tak si zo mňa robia srandu. To je všetko.
Pochvalu od Teba si obzvlášť cením. Ďakujem. Pekný večer.
Som teda rád, že som svojim receptom prispel k rozšíreniu Tvojho zoznamu na prípravu kuracích prsíčiek. Vyskúšaj a uvidíš, že ich potom budeš robiť stále. Ja už mám v hlave ďalší nápad čo budem s prsíčkami robiť. Ďakujem Ti za pochvalné zhodnotenie tohoto receptu. Ešte dodám. Nenapadlo by ma, že by si niekto všimol aj ako je nakrájaná cibuľa.:) Ďakujem za pochvalu. Pekný deň Ti prajem.
Aj tak dávam 5*, lebo sa mi to páči...
Neviem teda či nemáš rada len bryndzičku a bryndzu alebo všeobecne syry, ale môžeš tie prsia naplniť hocijakým syrom alebo úplne niečim iným čo máš rada. Možností je naozaj nepreberné množstvo. Tie zemiaky a omáčky sa hodia snáď ku každej náplni. Veľmi pekne ďakujem za pochvalu. Prajem Ti pekný deň.
:-D :-D Chutno si navaril
Už som myslel, že aj Teba ukradli. Vitaj. Dobehni ak máš hlad. Mám dosť. A ďakujem za pochvalu. Pekný deň.
A stáva sa Ti to často? Nesmieš hneď keď vstaneš utekať k PC.:))) Ale nakoniec mám pocit, že existuje aj rastlina kozia bradička. Takže by sa vlastne nič nestalo. Len neviem či je jedlá. Ďakujem, že sa Ti toto jedlo pozdáva. Pekný deň aj Tebe prajem.
Tých riadov bolo trošku viac ale na mňa ešte stále málo. To nebude čistotnosťou ale skôr lenivosťou. Ešte ma čaká v živote toľko umývania riadov, že ani sám netuším koľko. Múku si nevšímaj, hlavne že je to robené na masti. Dík. Pekný deň.
Súhlasím s Tebou. Ja ale biele taniere nemám. Mne sa nepáčia. Prídu mi také fádne. Ale za pochvalu jedla Ti ďakujem. Pekný deň.