Kuracie stehná
Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najčastejšie používané i v našej domácej kuchyni.* Táto skutočnosť súvisí s jeho
dostatočným množstvom a variantami na trhu, s vhodnosťou chutí od detských krokov až po SU3V (Stravníkov Univerzity
3 - Tretieho Veku), ľahkou prípravou i stráviteľnosťou. Mäsko s „rúčkou“, paprikáše, perkelty, guláše, kuracie kúsky z jedného
hrnca, či pekáča, domáca kuracia šunka, či kurča v papierovom vrecúšku, až po servírovanie s rôznymi prílohami. Záleží iba a
len na Vás.
2 porcie |
12-15 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Kuracie „lýtka“ som po dočistení, umytí a osušení, osolil a posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb a po 7 minút opiekol na každej strane a odložil na pomocný tanier.
- Vo výpeku som podusil postrúhanú červenú cibuľu a na plátky pokrájané strúčiky cesnaku,
- následne pridal pokrájanú veľkú mäsitú papriku (dnes som mal oranžovú, ale na farbe nezáleží), mladú cuketu a zeler stonkový (ten v mojej kuchyni používam často a úspešne).
- Po zmiešaní a asi 5 minutovom dusení som základ okorenil pikantným krémom „Harissa“, soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb (ale postačuje aj iba čierne), korením na kuracie mäso „Nahrin“ a mletou sladkou paprikou. Napokon pridal aj pokrájané petržlenové a zelerové lístočky a po zmiešaní zo 5 minút podusil a
- vložil odložené opečené „lýtka“.
- Všetko som zalial horúcou vodou, kto chce použije bársaký horúci vývar. Po necelej hodine varenia a dochutenia som mal dovarené.
- Ako prílohu som priebežne pripravil slovenskú ryžu resp. talianske „orzo“. 250 ml hrnček jemne opražiť v rajnici s PL oleja, zaliať 2 hrnčekmi horúcej vody (alebo vývaru), KL soli a PL masla, zmiešať a zakryté variť na strednom ohreve do odparenia, až sa v „ryži“ objavia dierky, vložiť pokrájanú petržlenovú a zelerovú vňať a sterilizovaný hrášok (alebo fazuľku, či inšô), zľahka premiešať, pod pokrievkou, s vypnutým ohrevom, nechať na platni až do servírovania.
- Konečný komplet na tanieri.
- Kytica karafiátov, lahodiac oku i duši, vždy poteší!