Kuracie stehná

Kuracie lýtka na zelenine (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najčastejšie používané i v našej domácej kuchyni.* Táto skutočnosť súvisí s jeho dostatočným množstvom a variantami na trhu, s vhodnosťou chutí od detských krokov až po SU3V (Stravníkov Univerzity 3 - Tretieho Veku), ľahkou prípravou i stráviteľnosťou. Mäsko s „rúčkou“, paprikáše, perkelty, guláše, kuracie kúsky z jedného hrnca, či pekáča, domáca kuracia šunka, či kurča v papierovom vrecúšku, až po servírovanie s rôznymi prílohami. Záleží iba a len na Vás.

2
porcie
12-15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie „lýtka“ som po dočistení, umytí a osušení, osolil a posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb a po 7 minút opiekol na každej strane a odložil na pomocný tanier.
  2. Vo výpeku som podusil postrúhanú červenú cibuľu a na plátky pokrájané strúčiky cesnaku,
  3. následne pridal pokrájanú veľkú mäsitú papriku (dnes som mal oranžovú, ale na farbe nezáleží), mladú cuketu a zeler stonkový (ten v mojej kuchyni používam často a úspešne).
  4. Po zmiešaní a asi 5 minutovom dusení som základ okorenil pikantným krémom „Harissa“, soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb (ale postačuje aj iba čierne), korením na kuracie mäso „Nahrin“ a mletou sladkou paprikou. Napokon pridal aj pokrájané petržlenové a zelerové lístočky a po zmiešaní zo 5 minút podusil a
  5. vložil odložené opečené „lýtka“.
  6. Všetko som zalial horúcou vodou, kto chce použije bársaký horúci vývar. Po necelej hodine varenia a dochutenia som mal dovarené.
  7. Ako prílohu som priebežne pripravil slovenskú ryžu resp. talianske „orzo“. 250 ml hrnček jemne opražiť v rajnici s PL oleja, zaliať 2 hrnčekmi horúcej vody (alebo vývaru), KL soli a PL masla, zmiešať a zakryté variť na strednom ohreve do odparenia, až sa v „ryži“ objavia dierky, vložiť pokrájanú petržlenovú a zelerovú vňať a sterilizovaný hrášok (alebo fazuľku, či inšô), zľahka premiešať, pod pokrievkou, s vypnutým ohrevom, nechať na platni až do servírovania.
  8. Konečný komplet na tanieri.
  9. Kytica karafiátov, lahodiac oku i duši, vždy poteší!