Kurací perkelt alias Orzotto fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. decembra 2015
Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept)
Foto: sracz

Nepoznám nikoho a to sa po našej Matičke Zemi túlam už 69. rok, kto by nemal rád kuracinu; bez rozdielu veku a pohlavia. Perkelty, guľáše a paprikáše si chváli gazdinka aj gazdiniak od Tatry k Dunaju vo svojom vlastnom, zaručene najchutnejšom, predvedení. Aj ja ku nim patrím, lebo varil som, varím a naďalej budem variť na domácom „šparhéte“ s uhlím, drevom, plynom, či elektrinou, ale aj pod širákom, v kotlíku pre 2 až 50 „hladošov“! Teraz s talianskym orzom (slovenskou ryžou), preto orzotto.

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
90÷120 minút
tepelná úprava

Suroviny

9-10 ks
podľa potreby
2-3 PL
2-3 PL škvarená
200-250 g strúhaná
2-3 pretlačené strúčiky
3-4 ks väčsia mäkká
1 ks veľká mäsitá
1 ks surová červená
1-2 ks
1 PL
1 PL
1500-2 000 ml horúci (voda)
500-600 g (alebo sl. ryža, tarhoňa)
1 PL
100-120 g strúhaný (alebo iný)
podľa potreby na ozdobu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    dočistené, umyté a osušené kuracie „lýtka“ som prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením a následne ich na červenohnedo opiekol (5÷7´ na každej strane) na horúcej emulzii oleja a škvarenej masti

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom som ich vybral na pomocnú tácňu, na výpeku orestoval postrúhanú červenú cibuľu a pretlačený cesnak,

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal pokrájané paradajky a papriky (aj s jadrovníkmi bez semienok) a 5÷7´ podusil

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do zmäknutej „perinky“ som nežne poukladal opečenú kuracinu, ~ 5´ podusil, potom kuchyňskými kliešťami otočil a vzápätí opäť päť minút podusil

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypal po PL mletej sladkej červenej papriky a korenia na kuracie mäso, zalial ~ ¾ litrom horúcej vody, zamiešal a prikryté dusil 90÷100´, kedy už mäso odpadávalo od kostí

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čas som využil na prípravu orza (slovenskej ryže) už dobre známou technológiou: „film“ oleja na dno panvice, opiecť na „melír“, zaliať dvojnásobkom horúcej vody, pridať KL soli, zamiešať, vložiť PL masla, prikryť a nechať odpariť vodu, až sa v cestovine (ryži) objavia „dierky“; premiešať, prikryť, vypnúť zdroj energie a ono to už dôjde samospádom

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    mäkké mäso som pooberal z kostí; pri tom som si spomenul na našeho otca Tatiho, B.P. ako sa po takomto mojom úkone pobral, s tanierom pooberaných kuracích kostí, k TV prijímaču a tam ich so slastným výrazom v očiach poobhrýzal do konca a do čista!

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k mäsu v stave som prisypal predvarené orzo, zamiešal, dochutil soľou a čMČK

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ešte raz zamiešal a hotovo

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na tanieri posypal strúhaným „parmezánom“ (ale podľa nás strúhaným údeným slovenským oštiepkom je to najnajnajsamchutnejšie), ozdobil vrcholcom petržlenovej vňate a poprial, podobne ako aj Vám, dobrú chuť!

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    našemu Vianočnémi „kakatusu“ sa na novom mieste páči, lebo sa celý obsypal púčikmi a ja Vám s jeho kvetom posielam srdečný adventný pozdrav!

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
kuracinu máme radi, pamätám ešte na chuť babkou chovanej, ale to už bolo dávno:-) síce sa mi stalo, že som kúpila takú, čo páchla po rybách, putovala do koša, odvtedy dávam veľký pozor na to, aký výrobok kupujem, vždy je to slovenský alebo maďarský a som spokojná. Orzo je aj v mexickej kuchyni cestovina ako slovenská ryža, ten druh máme tiež v obľube, takže podľa mňa si navaril skvelé jedlo, robíš chute;-)
Aj som sa zasmiala, ze "lytka" :-)...Veru, su to vlastne lytka...a pritom to vacsinou ludia volaju "stehienka". Vies, ako to tu volaju? V preklade 'palicky na bubon" :-)...No, ale teraz k tvojmu jedlu, @sracz , mne by to na 100% chutilo...A pekny adventny pozdrav aj tebe :-). Kaktus je krasny, ale ho teraz neprekladaj na ine miesto, lebo strati puciky...

Pridaj komentár k receptu: