Kurací perkelt alias Orzotto fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. decembra 2015
Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept)
Foto: sracz

Nepoznám nikoho a to sa po našej Matičke Zemi túlam už 69. rok, kto by nemal rád kuracinu; bez rozdielu veku a pohlavia. Perkelty, Zobraziť celý popisNepoznám nikoho a to sa po našej Matičke Zemi túlam už 69. rok, kto by nemal rád kuracinu; bez rozdielu veku a pohlavia. Perkelty, guľáše a paprikáše si chváli gazdinka aj gazdiniak od Tatry k Dunaju vo svojom vlastnom, zaručene najchutnejšom, predvedení. Aj ja ku nim patrím, lebo varil som, varím a naďalej budem variť na domácom „šparhéte“ s uhlím, drevom, plynom, či elektrinou, ale aj pod širákom, v kotlíku pre 2 až 50 „hladošov“! Teraz s talianskym orzom (slovenskou ryžou), preto orzotto.

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
90÷120 minút
tepelná úprava

Suroviny

9-10 ks
podľa potreby
2-3 PL
2-3 PL škvarená
200-250 g strúhaná
2-3 pretlačené strúčiky
3-4 ks väčsia mäkká
1 ks veľká mäsitá
1 ks surová červená
1-2 ks
1 PL
1 PL
1500-2 000 ml horúci (voda)
500-600 g (alebo sl. ryža, tarhoňa)
1 PL
100-120 g strúhaný (alebo iný)
podľa potreby na ozdobu

Postup

  1. 1

    dočistené, umyté a osušené kuracie „lýtka“ som prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením a následne ich na červenohnedo opiekol (5÷7´ na každej strane) na horúcej emulzii oleja a škvarenej masti

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom som ich vybral na pomocnú tácňu, na výpeku orestoval postrúhanú červenú cibuľu a pretlačený cesnak,

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal pokrájané paradajky a papriky (aj s jadrovníkmi bez semienok) a 5÷7´ podusil

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do zmäknutej „perinky“ som nežne poukladal opečenú kuracinu, ~ 5´ podusil, potom kuchyňskými kliešťami otočil a vzápätí opäť päť minút podusil

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypal po PL mletej sladkej červenej papriky a korenia na kuracie mäso, zalial ~ ¾ litrom horúcej vody, zamiešal a prikryté dusil 90÷100´, kedy už mäso odpadávalo od kostí

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čas som využil na prípravu orza (slovenskej ryže) už dobre známou technológiou: „film“ oleja na dno panvice, opiecť na „melír“, zaliať dvojnásobkom horúcej vody, pridať KL soli, zamiešať, vložiť PL masla, prikryť a nechať odpariť vodu, až sa v cestovine (ryži) objavia „dierky“; premiešať, prikryť, vypnúť zdroj energie a ono to už dôjde samospádom

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    mäkké mäso som pooberal z kostí; pri tom som si spomenul na našeho otca Tatiho, B.P. ako sa po takomto mojom úkone pobral, s tanierom pooberaných kuracích kostí, k TV prijímaču a tam ich so slastným výrazom v očiach poobhrýzal do konca a do čista!

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k mäsu v stave som prisypal predvarené orzo, zamiešal, dochutil soľou a čMČK

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ešte raz zamiešal a hotovo

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na tanieri posypal strúhaným „parmezánom“ (ale podľa nás strúhaným údeným slovenským oštiepkom je to najnajnajsamchutnejšie), ozdobil vrcholcom petržlenovej vňate a poprial, podobne ako aj Vám, dobrú chuť!

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    našemu Vianočnémi „kakatusu“ sa na novom mieste páči, lebo sa celý obsypal púčikmi a ja Vám s jeho kvetom posielam srdečný adventný pozdrav!

    Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tricia
existuie spusta ludi, ktori by sa kuraciny nedotkli ani zeravym kutacom, mily Szrac - len aby si vedel :)
kukulienka71
kuracinu máme radi, pamätám ešte na chuť babkou chovanej, ale to už bolo dávno:-) síce sa mi stalo, že som kúpila takú, čo páchla po rybách, putovala do koša, odvtedy dávam veľký pozor na to, aký výrobok kupujem, vždy je to slovenský alebo maďarský a som spokojná. Orzo je aj v mexickej kuchyni cestovina ako slovenská ryža, ten druh máme tiež v obľube, takže podľa mňa si navaril skvelé jedlo, robíš chute;-)
narsila
Tak toto vyzera luxusne.. Presne podla mojej chuti :)
begonia2
Chlapi kde ste boli schovaný keď som bola slobodná. Mohla som si žiť ako princezná pri takýchto dobrých jedlách.
karolka
Dobre si navaril, musí to byť chutné. Aj vianočný kaktus máš krásny.
frezia68
Výborne si navaril a ten vianočný kaktus tiež pekne kvitne :-),tak máš hviezdičky :-)
janger
Aj som sa zasmiala, ze "lytka" :-)...Veru, su to vlastne lytka...a pritom to vacsinou ludia volaju "stehienka". Vies, ako to tu volaju? V preklade 'palicky na bubon" :-)...No, ale teraz k tvojmu jedlu, @sracz , mne by to na 100% chutilo...A pekny adventny pozdrav aj tebe :-). Kaktus je krasny, ale ho teraz neprekladaj na ine miesto, lebo strati puciky...
cyrinise
Vyzera to chutne a pobavil si ma. :) Krasny kaktus. Pekne Vianoce prajem.
slavkabis
dávam 5 * , isto výborné jedlo a perfektný komentár ku každému bodu ☺

Zaujímavé video z archívu TV Varecha