Foto: sracz
Nepoznám nikoho a to sa po našej Matičke Zemi túlam už 69. rok, kto by nemal rád kuracinu; bez rozdielu veku a pohlavia. Perkelty, Zobraziť celý popisNepoznám nikoho a to sa po našej Matičke Zemi túlam už 69. rok, kto by nemal rád kuracinu; bez rozdielu veku a pohlavia. Perkelty, guľáše a paprikáše si chváli gazdinka aj gazdiniak od Tatry k Dunaju vo svojom vlastnom, zaručene najchutnejšom, predvedení. Aj ja ku nim patrím, lebo varil som, varím a naďalej budem variť na domácom „šparhéte“ s uhlím, drevom, plynom, či elektrinou, ale aj pod širákom, v kotlíku pre 2 až 50 „hladošov“! Teraz s talianskym orzom (slovenskou ryžou), preto orzotto.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
9-10 ks |
|
podľa potreby |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL škvarená |
|
200-250 g strúhaná |
|
2-3 pretlačené strúčiky |
|
3-4 ks väčsia mäkká |
|
1 ks veľká mäsitá |
|
1 ks surová červená |
|
1-2 ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1500-2 000 ml horúci (voda) |
|
500-600 g (alebo sl. ryža, tarhoňa) |
|
1 PL |
|
100-120 g strúhaný (alebo iný) |
|
podľa potreby na ozdobu |
|
|
Postup
-
1
dočistené, umyté a osušené kuracie „lýtka“ som prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením a následne ich na červenohnedo opiekol (5÷7´ na každej strane) na horúcej emulzii oleja a škvarenej masti
-
2
potom som ich vybral na pomocnú tácňu, na výpeku orestoval postrúhanú červenú cibuľu a pretlačený cesnak,
-
3
pridal pokrájané paradajky a papriky (aj s jadrovníkmi bez semienok) a 5÷7´ podusil
-
4
do zmäknutej „perinky“ som nežne poukladal opečenú kuracinu, ~ 5´ podusil, potom kuchyňskými kliešťami otočil a vzápätí opäť päť minút podusil
-
5
posypal po PL mletej sladkej červenej papriky a korenia na kuracie mäso, zalial ~ ¾ litrom horúcej vody, zamiešal a prikryté dusil 90÷100´, kedy už mäso odpadávalo od kostí
-
6
čas som využil na prípravu orza (slovenskej ryže) už dobre známou technológiou: „film“ oleja na dno panvice, opiecť na „melír“, zaliať dvojnásobkom horúcej vody, pridať KL soli, zamiešať, vložiť PL masla, prikryť a nechať odpariť vodu, až sa v cestovine (ryži) objavia „dierky“; premiešať, prikryť, vypnúť zdroj energie a ono to už dôjde samospádom
-
7
mäkké mäso som pooberal z kostí; pri tom som si spomenul na našeho otca Tatiho, B.P. ako sa po takomto mojom úkone pobral, s tanierom pooberaných kuracích kostí, k TV prijímaču a tam ich so slastným výrazom v očiach poobhrýzal do konca a do čista!
-
8
k mäsu v stave som prisypal predvarené orzo, zamiešal, dochutil soľou a čMČK
-
9
ešte raz zamiešal a hotovo
-
10
na tanieri posypal strúhaným „parmezánom“ (ale podľa nás strúhaným údeným slovenským oštiepkom je to najnajnajsamchutnejšie), ozdobil vrcholcom petržlenovej vňate a poprial, podobne ako aj Vám, dobrú chuť!
-
11
našemu Vianočnémi „kakatusu“ sa na novom mieste páči, lebo sa celý obsypal púčikmi a ja Vám s jeho kvetom posielam srdečný adventný pozdrav!
www.rolandfood.com/products/Orzotto-(Italian-Barley)-(%237...
Vy jste pouzil "risoni", tedy slovenskou ryze, tedy jste pripravil testovinove risoto.
www.rolandfood.com/products/Orzotto-(Italian-Barley)-(%237...
Vy jste pouzil "risoni", tedy slovenskou ryze, tedy jste pripravil testovinove risoto.
intl.target.com/p/barilla-orzo-pasta-16-oz/-/A-13191650...
www.littleitalyltd.com/shop-online/soup-pasta-baby-food-2/72/...
Orzotto je ovsem neco jineho, tedy pokrm z jecnych krup, tusim slovensky kroupoto.....