Kurací perkelt alias Orzotto (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nepoznám nikoho a to sa po našej Matičke Zemi túlam už 69. rok, kto by nemal rád
kuracinu; bez rozdielu veku a pohlavia. Perkelty, guľáše a paprikáše si chváli gazdinka
aj gazdiniak od Tatry k Dunaju vo svojom vlastnom, zaručene najchutnejšom,
predvedení. Aj ja ku nim patrím, lebo varil som, varím a naďalej budem variť na
domácom „šparhéte“ s uhlím, drevom, plynom, či elektrinou, ale aj pod širákom, v
kotlíku pre 2 až 50 „hladošov“! Teraz s talianskym orzom (slovenskou ryžou), preto
orzotto.
4÷6 porcie |
12÷15 minút príprava |
90÷120 minút tepelná úprava |
Postup
- dočistené, umyté a osušené kuracie „lýtka“ som prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením a následne ich na červenohnedo opiekol (5÷7´ na každej strane) na horúcej emulzii oleja a škvarenej masti
- potom som ich vybral na pomocnú tácňu, na výpeku orestoval postrúhanú červenú cibuľu a pretlačený cesnak,
- pridal pokrájané paradajky a papriky (aj s jadrovníkmi bez semienok) a 5÷7´ podusil
- do zmäknutej „perinky“ som nežne poukladal opečenú kuracinu, ~ 5´ podusil, potom kuchyňskými kliešťami otočil a vzápätí opäť päť minút podusil
- posypal po PL mletej sladkej červenej papriky a korenia na kuracie mäso, zalial ~ ¾ litrom horúcej vody, zamiešal a prikryté dusil 90÷100´, kedy už mäso odpadávalo od kostí
- čas som využil na prípravu orza (slovenskej ryže) už dobre známou technológiou: „film“ oleja na dno panvice, opiecť na „melír“, zaliať dvojnásobkom horúcej vody, pridať KL soli, zamiešať, vložiť PL masla, prikryť a nechať odpariť vodu, až sa v cestovine (ryži) objavia „dierky“; premiešať, prikryť, vypnúť zdroj energie a ono to už dôjde samospádom
- mäkké mäso som pooberal z kostí; pri tom som si spomenul na našeho otca Tatiho, B.P. ako sa po takomto mojom úkone pobral, s tanierom pooberaných kuracích kostí, k TV prijímaču a tam ich so slastným výrazom v očiach poobhrýzal do konca a do čista!
- k mäsu v stave som prisypal predvarené orzo, zamiešal, dochutil soľou a čMČK
- ešte raz zamiešal a hotovo
- na tanieri posypal strúhaným „parmezánom“ (ale podľa nás strúhaným údeným slovenským oštiepkom je to najnajnajsamchutnejšie), ozdobil vrcholcom petržlenovej vňate a poprial, podobne ako aj Vám, dobrú chuť!
- našemu Vianočnémi „kakatusu“ sa na novom mieste páči, lebo sa celý obsypal púčikmi a ja Vám s jeho kvetom posielam srdečný adventný pozdrav!