Kura na paprike fotorecept
Foto: kimlo
Vyskúšal som už veľa receptov na toto obľúbené jedlo, ale tento je zatiaľ najlepší.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 ks |
|
1 ks stredne veľka |
|
4 PL |
|
50 g |
|
1 PL |
|
250 ml (30 %) |
|
100 ml |
|
500 ml |
|
1-2 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL (na zápražku) |
|
Postup
-
1
V kastróle rozohrejeme 3PL oleja a maslo.
-
2
Vložíme vopred osolené mäso a opečieme z každej strany asi 4 minúty. Potom mäso vyberieme a odložíme na tanier.
-
3
Do výpeku vložíme nakrájanú cibuľu a orestujeme do zlatista.
-
4
Odstavíme od horáka a pridáme mletú papriku. Kto chce môže pridať aj pálivú. Krátko zarestujeme.
-
5
Zalejeme vývarom, množstvo zvolíme podľa množstva mäsa a podľa toho koľko budeme chcieť omáčky.
-
6
Prilejeme aj trocha mlieka a pridáme bobkový list.
-
7
Ja som deň predtým vykosťoval kurčatá a zo skeletov spravil vývar, práve na toto sa dobre hodí. Ale kto nemá vývar, môže použiť aj kocku bujónu. Ako vraví Zdeněk Pohlreich „lepší špatnej vývar nežli dobrá voda“...
-
8
Vrátime naspäť mäso, prikryjeme a dusíme asi 60 minút. Potom mäso opať vyberieme.
-
9
Na panvici na sucho opražíme hladkú múku do pieskovej farby.
-
10
Pridáme troška oleja a ešte krátko opražíme.
-
11
Zalejeme troškou vývaru, rozhabarkujeme a pridáme do omáčky. Okoreníme mletým korením podľa chuti a povaríme 10 minút.
-
12
Pridáme smotanu, prípadne omáčku ešte dochutíme soľou a ponorným mixérom rozmixujeme.
-
13
Omáčka zostane primerane hustá a hladká...
-
14
Mäso vrátime do omáčky a ešte chvíľu povaríme.
-
15
Podávame s haluškami alebo obľúbenou prílohou.
Vyskúšaj pridať na záver nadrobno nakrájanú sterilizovanú kapiu,tiež dodá jemne kyselkavú chuť omáčke.
Když mám, přidávám v poslední třetině vaření nakrájen čerstvou červenou papriku. Dodá chuť i barvu. Pravda, ne kyselost.
Fajnové jedlo. Halušky nemajú chybu.
A tak ako u teba, musia k nemu byt domace halusky, cestovina u nas nema sancu.
Ďakujem, vyskúšaj s tým maslom, omáčka je jemnejšia.. :-)
Možno raz vyskúšam. Skúšam rôzne recepty a potom si vyberiem ten najlepší.
Ďakujem. :-)
Dá sa aj tak... ja som sa držal pôvodného receptu, zatiaľ nemá chybu.
Vyskúšaj kamarát, spodné stehná sú dobrá voľba, ja som použil aj vrchné, je tam viac mäsa... nebudeš sklamaný.
Ďakujem. Halušky robievam podľa receptu odtiaľto z Varechy...
Ja to dusím aj s kožou a kosťami, tie tomu dodajú dobrú chuť a tuk.
Tiež to tak niekedy robím s tou múkou ako Ty... :-)
Áno, ponorný mixér je dobrá vec, používam na omáčky často. Pretlak dávam keď robím perkelt, robil som už aj podľa Tvojho receptu.
Veď aj ja to dusím s kožou a kosťami, až keď je mäso hotové tak ho vyberiem odstránim kožu a kosti a mäso nakrájam alebo natrhám na menšie kúsky a po dorobení omáčky vložím naspäť :-).
Jaaaj tak potom dobre. Zle som to pochopil :-)
Ďakujem kamarát, máš pravdu, varenie ma veľmi baví a relaxujem pri tom. Začalo to ešte za mladi keď som býval na slobodarke a začal sa sám živiť. Veľký výber vtedy nebol, a sáčkové polievky mi už liezli krkom. Tak som ich začal vylepšovať, tak isto masové konzervy, no a keď som si začal opisovať z rôznych kucharok recepty ktoré ma zaujali, tak ma to chytilo. Mám rád jednoduché a tradičné jedlá s minimom ingrediencií, ale rád vyskúšam aj niečo nové...
Tak to Ti troška závidím, ja som odkázaný len na hydinu z obchodu, ale toto balené mäso našťastie nepatrí do mojho obľúbeného, takze ho nerobím často. Mám radšej bravčové, hovädzie alebo divinu ktorú získam od farmárov alebo kamarátov poľovníkov. Domácu hydinu by som ale uvítal.