Kurací paprikáš
Kurací paprikáš

Kura na paprike fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 11. mája 2020
Kura na paprike (fotorecept)
Foto: kimlo

Vyskúšal som už veľa receptov na toto obľúbené jedlo, ale tento je zatiaľ najlepší.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
1 ks stredne veľka
4 PL
50 g
1 PL
250 ml (30 %)
100 ml
500 ml
1-2 ks
podľa chuti
podľa chuti
2 PL (na zápražku)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V kastróle rozohrejeme 3PL oleja a maslo.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme vopred osolené mäso a opečieme z každej strany asi 4 minúty. Potom mäso vyberieme a odložíme na tanier.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do výpeku vložíme nakrájanú cibuľu a orestujeme do zlatista.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odstavíme od horáka a pridáme mletú papriku. Kto chce môže pridať aj pálivú. Krátko zarestujeme.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme vývarom, množstvo zvolíme podľa množstva mäsa a podľa toho koľko budeme chcieť omáčky.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prilejeme aj trocha mlieka a pridáme bobkový list.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja som deň predtým vykosťoval kurčatá a zo skeletov spravil vývar, práve na toto sa dobre hodí. Ale kto nemá vývar, môže použiť aj kocku bujónu. Ako vraví Zdeněk Pohlreich „lepší špatnej vývar nežli dobrá voda“...

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrátime naspäť mäso, prikryjeme a dusíme asi 60 minút. Potom mäso opať vyberieme.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na panvici na sucho opražíme hladkú múku do pieskovej farby.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridáme troška oleja a ešte krátko opražíme.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zalejeme troškou vývaru, rozhabarkujeme a pridáme do omáčky. Okoreníme mletým korením podľa chuti a povaríme 10 minút.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridáme smotanu, prípadne omáčku ešte dochutíme soľou a ponorným mixérom rozmixujeme.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Omáčka zostane primerane hustá a hladká...

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Mäso vrátime do omáčky a ešte chvíľu povaríme.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Podávame s haluškami alebo obľúbenou prílohou.

    Kura na paprike (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

haji
@viera1 (11.5.2020 12:44)
Když mám, přidávám v poslední třetině vaření nakrájen čerstvou červenou papriku. Dodá chuť i barvu. Pravda, ne kyselost.
kvakac
Tentoraz si zase trafil na moju obľúbenú pochúťku. Mám v mrazaku spodné časti kuracích stehien v blízkej dobe urobím podla teba.
terinka55
Parádne navarené. Robím rovnako, len dávam aj nové celé korenie.
Fajnové jedlo. Halušky nemajú chybu.
2x haji a kimlo
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Robím tak isto, len s maličkým rozdielom, kura oberiem od kosti a odstránim kožu, a mäsom pokrájam na kúsky a takto pridám do omáčky, lepšie sa to papká :-).
sovka62
Klasika, ktora nikdy nesklame, take jedla mame u nas doma najradsej. Robim skoro rovnako, akurat sa mi nechce prazit tu muku. Mukou rovno poprasim kusky kurata pred opekanim a potom je to huste akurat.
A tak ako u teba, musia k nemu byt domace halusky, cestovina u nas nema sancu.
radox1
vidim ze mixer je tvoj kamarat,ako u mna.kazdu omacku nim prejdem.robim v podstate identicky,len v zaklade orestujem husty pretlak a ked nechcem muku,dam k mäsu dusit certsvu papriku -pcr,a tym mixovanim sa stava pekne zahusti.
kimlo
@kvakac (11.5.2020 14:15)
Vyskúšaj kamarát, spodné stehná sú dobrá voľba, ja som použil aj vrchné, je tam viac mäsa... nebudeš sklamaný.
kimlo
@radox1 (11.5.2020 16:40)
Áno, ponorný mixér je dobrá vec, používam na omáčky často. Pretlak dávam keď robím perkelt, robil som už aj podľa Tvojho receptu.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@kimlo (12.5.2020 07:00)

Veď aj ja to dusím s kožou a kosťami, až keď je mäso hotové tak ho vyberiem odstránim kožu a kosti a mäso nakrájam alebo natrhám na menšie kúsky a po dorobení omáčky vložím naspäť :-).
boxik
Veľmi pekne spracovaný recept ,vidieť že ťa varenie baví. Nedá mi aby som nepochválil aj to koľko ľudí sa ti na tento ozvalo v diskusii. Z toho vidieť že ešte veľa ľudí má rád dobré aj tradičné jedlo a súčasná „varecha“ nám toho, žiaľ, veľa neponúka . Stala sa miestom kde sa prezentuje to akoby Slovač trpela všetkými možnými chorobami a tak vyzerá väčšina receptov. So rád že aspoň niekto myslí na nás čo pokladáme za súčasť kvality života aj dobré jedlo.
bembo
Neďaleko nášho mesta je hydinárska farma s vlastnou predajňou..Kura v hypermarketoch nekupujem,lebo to nemá žiadnu chuť.ale keď vidím tento recept,určite si kura kúpim tam,a vyskúšam tento recept.Občas v tejto farme nakupujem aj kurence.Sú krásne žlté,a majú vynikajúcu chuť.
2x kimlo a haji
kimlo
@boxik (12.5.2020 15:01)
Ďakujem kamarát, máš pravdu, varenie ma veľmi baví a relaxujem pri tom. Začalo to ešte za mladi keď som býval na slobodarke a začal sa sám živiť. Veľký výber vtedy nebol, a sáčkové polievky mi už liezli krkom. Tak som ich začal vylepšovať, tak isto masové konzervy, no a keď som si začal opisovať z rôznych kucharok recepty ktoré ma zaujali, tak ma to chytilo. Mám rád jednoduché a tradičné jedlá s minimom ingrediencií, ale rád vyskúšam aj niečo nové...
kimlo
@bembo (12.5.2020 15:54)
Tak to Ti troška závidím, ja som odkázaný len na hydinu z obchodu, ale toto balené mäso našťastie nepatrí do mojho obľúbeného, takze ho nerobím často. Mám radšej bravčové, hovädzie alebo divinu ktorú získam od farmárov alebo kamarátov poľovníkov. Domácu hydinu by som ale uvítal.
sovka62
Máš pravdu, @Kimlo , aj u nás bodujú tradičné jedlá, chutné, zo surovín, ktoré poznáme od detstva. Občas vyskúšam niečo novátorské, ale zväčša raz a už sa k tomu nevraciam, klasika je klasika.
1x kimlo
bembo
V nedeľu som navaril.Stehná sme zjedli hneď,a ostali kúsky pŕs,tie som dojedol dnes.Omáčka bola výborná,ale po dvoch dňoch ešte lepšia.