Kurací paprikáš

Kura na paprike (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Vyskúšal som už veľa receptov na toto obľúbené jedlo, ale tento je zatiaľ najlepší.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V kastróle rozohrejeme 3PL oleja a maslo.
  2. Vložíme vopred osolené mäso a opečieme z každej strany asi 4 minúty. Potom mäso vyberieme a odložíme na tanier.
  3. Do výpeku vložíme nakrájanú cibuľu a orestujeme do zlatista.
  4. Odstavíme od horáka a pridáme mletú papriku. Kto chce môže pridať aj pálivú. Krátko zarestujeme.
  5. Zalejeme vývarom, množstvo zvolíme podľa množstva mäsa a podľa toho koľko budeme chcieť omáčky.
  6. Prilejeme aj trocha mlieka a pridáme bobkový list.
  7. Ja som deň predtým vykosťoval kurčatá a zo skeletov spravil vývar, práve na toto sa dobre hodí. Ale kto nemá vývar, môže použiť aj kocku bujónu. Ako vraví Zdeněk Pohlreich „lepší špatnej vývar nežli dobrá voda“...
  8. Vrátime naspäť mäso, prikryjeme a dusíme asi 60 minút. Potom mäso opať vyberieme.
  9. Na panvici na sucho opražíme hladkú múku do pieskovej farby.
  10. Pridáme troška oleja a ešte krátko opražíme.
  11. Zalejeme troškou vývaru, rozhabarkujeme a pridáme do omáčky. Okoreníme mletým korením podľa chuti a povaríme 10 minút.
  12. Pridáme smotanu, prípadne omáčku ešte dochutíme soľou a ponorným mixérom rozmixujeme.
  13. Omáčka zostane primerane hustá a hladká...
  14. Mäso vrátime do omáčky a ešte chvíľu povaríme.
  15. Podávame s haluškami alebo obľúbenou prílohou.