Kulajda

tinca - fotkatinca, 30. októbra 2014
Kulajda
Foto: tinca

Mám rada kyslé polievky a toto je jedna z nich. Vôňa hríbov, ktorá sa šírila kuchyňou mi pripomínala čas Vianoc.

4-5
porcie
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
250 g
1 hrsť
1 ks (stredná)
2-3 strúčiky
2 ks
250 ml
2 čl
 (alebo ocot)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V horúcej vode necháme nabobtnať sušené hríby, ja som dala dubáky a masliaky.Potom ich uvaríme do mäkka. Očistíme si zemiaky, pokrájame na stredne veľké kocky, pridáme cesnak, rascu, soľ a bobkový list. Uvaríme ich. Kým sa nám varia zemiaky tak na oleji a cibuľke si orestujeme šampiňóny, ktoré sme pokrájali na mesiačiky. Mierne osolíme a pridáme korenie. Restujeme tak na skus.

  2. 2

    Potom uvarené hríby a restované šampiňóny pridáme k zemiakom. Zalejeme šľahačkovou smotanou a pridáme zátrepku z mlieka a múky. Prevaríme. Ja zápražku do kyslých polievok nerobím, ale ak chcete môžete si ju urobiť.

  3. 3

    Nakoniec ešte podľa chuti pridáme soľ, citrónovú šťavu a trošku cukru. Ja mám rada na sladko-kyslo, ale to je len na vás ako si ju ochutíte. No a celkovou bodkou je nasekaný kôpor, ktorý mám zamrazený. Kľudne môžete použiť na okyslenie aj ocot.

  4. 4

    Dobrú chuť!

    Kulajda - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Milá @tinca ,
Tak toto môžem horem dolem. Tiež mám rád takú sladko-kyslú. Ja by som síce tú chuť vytvoril zmiešaním sladkej a kyslej smotany ale to som ja. Chválim, ukladám, hviezdičkujem za 5. Pekný večer.
@tinca , navarené, popapané... najsamlepšejšia polievočka, ďakujem za skvelú inšpiráciu a prikladám foto tej "mojej" kulajdy:

1x tinca
chutná polievočka veru, robievam podobnú, už mám zamrazené hríby na tento účel. Tiež obľubujeme takéto polievky, vyrástla som na rôznych kyslých polievkach a moje deti takisto. Nabudúce skúsim podľa Teba aj s cesnakom.