Kulajda
Autor receptu: tinca
Mám rada kyslé polievky a toto je jedna z nich. Vôňa hríbov, ktorá sa šírila kuchyňou mi pripomínala čas Vianoc.
4-5 porcie |
25 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- V horúcej vode necháme nabobtnať sušené hríby, ja som dala dubáky a masliaky.Potom ich uvaríme do mäkka. Očistíme si zemiaky, pokrájame na stredne veľké kocky, pridáme cesnak, rascu, soľ a bobkový list. Uvaríme ich. Kým sa nám varia zemiaky tak na oleji a cibuľke si orestujeme šampiňóny, ktoré sme pokrájali na mesiačiky. Mierne osolíme a pridáme korenie. Restujeme tak na skus.
- Potom uvarené hríby a restované šampiňóny pridáme k zemiakom. Zalejeme šľahačkovou smotanou a pridáme zátrepku z mlieka a múky. Prevaríme. Ja zápražku do kyslých polievok nerobím, ale ak chcete môžete si ju urobiť.
- Nakoniec ešte podľa chuti pridáme soľ, citrónovú šťavu a trošku cukru. Ja mám rada na sladko-kyslo, ale to je len na vás ako si ju ochutíte.
No a celkovou bodkou je nasekaný kôpor, ktorý mám zamrazený. Kľudne môžete použiť na okyslenie aj ocot.
- Dobrú chuť!