Krútený koláč
Foto: mojaradost
Koláčik je chutný, plný tvarohu s chutnou bielkovou penou:))
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
350 g |
|
4 ks |
|
100 g |
|
25 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
150 ml |
|
1/2 KL |
|
Plnka: | |
500 g jemný hrudkovitý |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 bal |
|
|
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
mleté |
|
Bielková pena: | |
4 kusy |
|
150 g |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Cesto: Z droždia, trochu vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochu múky pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme žĺtky, cukor, soľ, zmäknuté maslo, sódu bikarbónu, mlieko, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto /ak je cesto husté pridáme podľa potreby vlažné mlieko/, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
- 2
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti, budeme mať tri koláčiky. Každú časť postupne rozvaľkáme na tenko, ako na štrúdľu. Cesto potrieme lekvárom, posypeme mletými vlašskými orechami. Stočíme oproti sebe z dvoch dlhších strán na rolády, v strede necháme asi 4 cm medzeru, do ktorej rozotrieme tretinu tvarohovej plnky. Uzatvoríme aj kratšie strany, aby plnka nevytiekla. Preložíme na plech, vyložený papierom na pečenie.
- 3
Takto pripravíme aj zvyšné dve časti. Všetky koláčiky sa zmestia na jeden plech. Boky potrieme olejom, aby sa nezlepili. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme podkysnúť. Upečieme vo vyhriatej rúre. Teplota 180 °C 25 minút, alebo podľa potreby.
- 4
Potom koláč vyberieme, teplotu znížime na 150 °C, nanesieme ozdobne bielkový sneh a vrátime do rúry, kým sneh nechytí zlatistú farbu.
- 5
Tvarohová plnka: zmiešame tvaroh, vajíčko, vanilkový cukor, Zlatý klas a práškový cukor podľa chuti. Rozdelíme na tri časti.
- 6
Bielková pena: bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu, po lyžiciach pridáme cukor a zamiešame solamyl. Rozdelíme na tri časti. Zdá sa to veľmi zložité, ale v skutočnosti to ide rýchlo. A výsledok stojí za to. Dobrú chuť!
Tiež tvarohový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, oplatí sa vyskúšať:))
Ďakujem, neoľutujete keď vyskúšate:))
Podľa surovín a s plnkou , musí to byť výborne, len neviem sa dostať do obrazu ako stým tretím cestom. Chcela by som si koláčik vyskúšať . Nemáš foto z vrchu? Prepáč, určite je to jednoduché, alebo ?
Z každej časti bude jeden taký koláč, ako je na fotografii:)) Čiže vzniknú tri koláče, preto hneď po vykysnutí cesto rozdelíme na tri časti:)) Žiaľ viac fotiek nemám, fotila som mobilom a všetky sa mi vymazali:))
Snáď je to už zrozumiteľnejšie. Každú časť postupne rozvaľkáme na tenko a postupujeme ako je uvedené a vytvoríme koláč aký je na fotke:)) Čiže z každej časti cesta vznikne jeden koláč.
3 x širokorozchodné koleje - takže vyválený obdélník po delších stranách smotáš ne úplně do středu /proti sobě/- zůstane volná plocha na plnku. Zvedneš kratší okraje nahoru - aby se vytvořil dokonalý podlouhlý bazén pro plnku. To provedeš s každým těstem. Na fotce je rez kolejami. Uf.
Neviem ako by som to lepšie vysvetlila. Každý koláčik robíme samostatne, rozvaľkáme, vznikne jeden plát, ktorý potrieme lekvárom, posypeme orechami a stáčame z dvoch dlhších strán oproti sebe rolády, medzi nimi necháme medzeru, kde dáme tvarohovú plnku a neskôr bielkovú penu.
áno, presne tak, ďakujem. Všetky tri koláče vojdú na jeden plech, nie sú nejaké robustné:))
Už to vidím ináč, som na pc a to je veľký rozdiel ako čumieť do iPhonu :-) DN :-)
Jarka, možno je dobré raz vidieť ako viackrát počuť (aj keď dámy to vysvetlili veľmi dobre), tak si môžeš pozrieť postup aj tu: varecha.pravda.sk/recepty/usiaky-fotorecept/35333-recept....
áno, super, lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Výborný fotorecept.
Ďakujem. Oplatí sa vyskúšať:))
Ďakujem pekne:)) nie je to žiadna veda, treba upiecť:))
Ďakujem pekne:))
Ďakujem krásne:)) Teším sa že sa Vám koláčik páči.
Ďakujem:))
Ďakujem:)) Nie je to až také zložité, so všetkým je robota:)) Treba vyskúšať:))
Niet za čo:)) Som rada, že sa koláčik vydaril. Samozrejme každý si ho môže upraviť podľa svojej chuti:))