Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Krútený koláč

mojaradost - bez fotkymojaradost, 5. septembra 2017

Koláčik je chutný, plný tvarohu s chutnou bielkovou penou:))

30
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
4 ks
100 g
25 g čerstvé
1 ČL
1 PL
150 ml
1/2 KL
Plnka:
500 g jemný hrudkovitý
1 ks
1 PL
1 bal
Na potretie:
Na posypanie:
 mleté
Bielková pena:
4 kusy
150 g
1 PL
 štipka




Postup

  1. 1

    Cesto: Z droždia, trochu vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochu múky pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme žĺtky, cukor, soľ, zmäknuté maslo, sódu bikarbónu, mlieko, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto /ak je cesto husté pridáme podľa potreby vlažné mlieko/, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti, budeme mať tri koláčiky. Každú časť postupne rozvaľkáme na tenko, ako na štrúdľu. Cesto potrieme lekvárom, posypeme mletými vlašskými orechami. Stočíme oproti sebe z dvoch dlhších strán na rolády, v strede necháme asi 4 cm medzeru, do ktorej rozotrieme tretinu tvarohovej plnky. Uzatvoríme aj kratšie strany, aby plnka nevytiekla. Preložíme na plech, vyložený papierom na pečenie.

  3. 3

    Takto pripravíme aj zvyšné dve časti. Všetky koláčiky sa zmestia na jeden plech. Boky potrieme olejom, aby sa nezlepili. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme podkysnúť. Upečieme vo vyhriatej rúre. Teplota 180 °C 25 minút, alebo podľa potreby.

  4. 4

    Potom koláč vyberieme, teplotu znížime na 150 °C, nanesieme ozdobne bielkový sneh a vrátime do rúry, kým sneh nechytí zlatistú farbu.

  5. 5

    Tvarohová plnka: zmiešame tvaroh, vajíčko, vanilkový cukor, Zlatý klas a práškový cukor podľa chuti. Rozdelíme na tri časti.

  6. 6

    Bielková pena: bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu, po lyžiciach pridáme cukor a zamiešame solamyl. Rozdelíme na tri časti. Zdá sa to veľmi zložité, ale v skutočnosti to ide rýchlo. A výsledok stojí za to. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

frezia
Wow! To je zaujimavy kolacik, urcite velka dobrota. Ukladam a urcite aj vyskusam.
haji
Recept se mi líbí a foto ti vyšlo překrásné! Oh, bude se mi o tvém krútěném koláči zdát!! Díky za receptík, milá @Mojaradost , jsi šikulka!!
jerica
@Mojaradost (5.9.2017 21:24)
Podľa surovín a s plnkou , musí to byť výborne, len neviem sa dostať do obrazu ako stým tretím cestom. Chcela by som si koláčik vyskúšať . Nemáš foto z vrchu? Prepáč, určite je to jednoduché, alebo ?
mojaradost
@Jerica (5.9.2017 21:39)

Z každej časti bude jeden taký koláč, ako je na fotografii:)) Čiže vzniknú tri koláče, preto hneď po vykysnutí cesto rozdelíme na tri časti:)) Žiaľ viac fotiek nemám, fotila som mobilom a všetky sa mi vymazali:))
mojaradost
@Mojaradost (5.9.2017 21:43)

Snáď je to už zrozumiteľnejšie. Každú časť postupne rozvaľkáme na tenko a postupujeme ako je uvedené a vytvoríme koláč aký je na fotke:)) Čiže z každej časti cesta vznikne jeden koláč.
jerica
@Mojaradost (5.9.2017 21:48) ďakujem , už som v obraze, určite sú menšie na to množstvo múky, mám momentálne v chladničke zarobené cesto na ráno, ale na iný koláč, uvidim, možno spravím tvoj. Vyzerá lákavo, poistka : kk´

haji
@Jerica (5.9.2017 21:39)
3 x širokorozchodné koleje - takže vyválený obdélník po delších stranách smotáš ne úplně do středu /proti sobě/- zůstane volná plocha na plnku. Zvedneš kratší okraje nahoru - aby se vytvořil dokonalý podlouhlý bazén pro plnku. To provedeš s každým těstem. Na fotce je rez kolejami. Uf.
mojaradost
@Jerica (5.9.2017 21:39)

Neviem ako by som to lepšie vysvetlila. Každý koláčik robíme samostatne, rozvaľkáme, vznikne jeden plát, ktorý potrieme lekvárom, posypeme orechami a stáčame z dvoch dlhších strán oproti sebe rolády, medzi nimi necháme medzeru, kde dáme tvarohovú plnku a neskôr bielkovú penu.
mojaradost
@Haji (5.9.2017 22:07)
áno, presne tak, ďakujem. Všetky tri koláče vojdú na jeden plech, nie sú nejaké robustné:))

1x haji
jerica
@Mojaradost (5.9.2017 22:12)
Už to vidím ináč, som na pc a to je veľký rozdiel ako čumieť do iPhonu :-) DN :-)
luwinka
Ten tvoj koláčik musí byť ale dobrej chuti . Však si to dobre vysvetlila , ako sa to robí . Ja som to hneď pochopila . Samé dobroty sú v ňom: orechy, tvarohová plnka, bielková plnka ééj ale mám ja chuť naň a je už veľa hodín :-)
kukulienka71
veľmi dobre vyzerajúci koláč. Pripomína mi ušiaky, ktoré mám na pláne už hodnú dobu.
skotova
Recept na takto srolovaný koláč jsem si přivezla před čtrnácti dny z Chorvatska. Hned mi velmi zaujal. Nemažou ho marmeládou, ale "pekmezom". Je to slovo převzaté z tureckého jazyka a řekla bych, že je to něco jako naše povidla. Ještě musím dodat, že koláči říkají "děděčkův knír". Ve vašem podání vypadá nádherně.
lakocinka
Dakujem za recept. Dnes som ho upiekla, teda ich. SKUTOCNE SA OPLATILO! Velmi chutny a efektny. Cesto uzasne, vyborne sa s nim robi. Do bielok som dala o tretinu menej cukru, stacilo. Viem si ho dobre predstavit aj s aletnativnymi plnkami podla chuti.
lakocinka
Dakujem za recept. Dnes som ho upiekla, teda ich. SKUTOCNE SA OPLATILO! Velmi chutny a efektny. Cesto uzasne, vyborne sa s nim robi. Do bielok som dala o tretinu menej cukru, stacilo. Viem si ho dobre predstavit aj s aletnativnymi plnkami podla chuti.
mojaradost
@Lakocinka (16.9.2017 19:17)

Niet za čo:)) Som rada, že sa koláčik vydaril. Samozrejme každý si ho môže upraviť podľa svojej chuti:))