Krúpová polievka
Krúpová polievka

Krúpová polievka z údeného bravčového kolena

olinecka - fotkaolinecka, 3. augusta 2017
Krúpová polievka z údeného bravčového kolena
Foto: olinecka

Tak toto, keď sa uvarí, milujeme všetci doma. Sýty obed.

20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,30 - 1,50 kg
1/2 - 3/4 hrnčeka (2,5 dcl)
1 stredne veľký ks
podľa potreby
 (alebo straķatá)
na chuť
čerstvá
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme pod tečúcou vodou, dáme do hrnca, pridáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, krúpy, ktoré sme prepláchli pod tečúcou vodou aspoň 3x. Zalejeme vodou pridáme soľ, nie veľa pretože koleno je údené, korenie čierne, nové korenie a dáme variť. Fazuľu som dala do menšieho hrnca zaliala vodou cez noc, aby sa mi skôr uvarila, varila som ju zvlašť, po uvarení som ju pridala do polievky. Počas varenia polievku sledujeme a varíme na najnižšom plameni, aby polievka bola číra.

  2. 2

    Postupne pridávame očistené zemiaky, cibuľu a trocha povaríme.

  3. 3

    Asi po 80 - 90 minútach polievku odstavíme, mäso vyberieme môžme pokrájať do polievky. Nakoniec dáme do polievky petržlenovú vňať nasekanú nadrobno. Dobrú chuť....

    Krúpová polievka z údeného bravčového kolena - obrázok 3
  4. 4

    Výsledok sa oplatí.

Diskusia k receptu

eruska25
Poznám, poznám, nakoľko pochádzam zo Spiša. Môžem povedať, že som na krúpovej polievke a na haluškách odchovaná. Výborná polievka. Len pozor na krúpy, veľmi zväčšia objem.
torticka
Toto je veľmi dobrá polievočka. Robievali sme ju, keď ešte ocko žil. On ju mal rád so zemiakovými haluškami. Dobre,že si mi ju pripomenula. Robievali sme ju aj s domácimi údenými rebrami. Už je to 13 rokov, čo sme ju nejedli. Vďaka.
violetacamorova
Pochádzam pár kilometrov od vás zo strany Prešovskej..... babička, mamka ju varili každý týždeň.... Ja som ju ako decko nenávidela, hlúpe decko, teraz by som si ju dala hneď...
olinecka
@Torticka (3.8.2017 17:14)

no veď to je jedlo pre ockov a takých, ktorí milujú údené, ďakujem za komentik.
haji
Moje babička vařila uzenou polévku a také polévku z vepřových kostí vždy s brambory a krupkami. Vlastně identicky jako je v tomto receptu, jen bez fazolí. A je pravda, že babiččina chutnala nejlíp. Já se k té chuti jen přibližuji. Bezva klasický recept!
olinecka
@Horalka66 (4.8.2017 09:01)

Naozaj výborná a sýta takúto neodmieta ani poriadny chlap....Ja polievku môžem,ale mäso nemusím.Dakujem
haji
@Olinecka (4.8.2017 14:05)
Už jen bylo, babička lítá s andělíčkama na obláčku. Když vařím, snažím se v receptech vařených podle ní k té chuti přiblížit. Jojo, člověk má i chuťovou paměť a s ní spojenou nostalgii, tedy dětství. Díky za pozdravení, měj krásný víkend! Ještě jednou děkuji!
tatranka
Veľmi chutná a výdatná polievka.
Na Spiši obľúbená.Doma sme ju málokedy varili-mamka bola žĺčnikárka,takže strava bola dietnejšia,ale veru u babky Jozefky som sa na ňu veľmi tešila.Keď ju varila,vždy mi nejakým spôsobom dala avízo,aby som sa zo školy zastavila,na chutnú porciu aj s domácim chlebíkom a mäskom,ku ktorému ona pridala na tanier trochu jablčného chrénu.Bola to ohromná pochúťka.
V mojej pamäti zostala táto dobrota.Ja varím sem tam krúpovú-údenú polievku, no nikdy sa mi ju nepodarilo uvariť tej chuti,ako ju mala babka Jozefka.
Tvoja polievočka obsahuje ingrediencie ktoré dávam aj ja.Verím,že je veľmi dobrá,chutná.
altyn
Redakcia, to ste si naozaj od včera popoludnia nevšimli... ??!!!!"S kým, s čím" !? Buď "s" bravčovým kolenom, alebo "z" bravčového kolena. Už som to písal, nevadí že to bude v recepte zle napísané, ale v názve by ste to mali ustrážiť a opraviť. Je to Vaša hanba!
luda4

olinecka,ďakujem za pripomenutie tejto dobroty, vyzerá fantasticky. Zdraví Krompašanka
mariamka
@redakcia Este chyba dlzen na "a" :),, inak je krasna cira, fakt som ju takto este nerobila, iba zaprazanu s paprikou, hodne skusit
erikao
Ja túto polievku poznám s baraninou, barania a krúpová polievka boli pre nás synonymami. Ako som tak prečítala komentáre uvedomila som si, že veď aj moja mamka pochádzala zo Spiša, takže už viem, že odtiaľ bol tento recept v mojom detstve. Chýbala mi táto polievka, ale nikdy som sa neodhodlala kvôli nej zháňať baraninu, ďakujem za túto alternatívu s kolenom (ktoré už čaká v chladničke na svoj deň).
1x haji
erikao
@Olinecka (3.8.2017 20:11) ... aj u nás to bolo jedlo pre ocka, on to bol, čo s nadšením občas priniesol baraninu, preto som ju mala spojenú viac s ním ako s mamkou zo Spiša.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia