Krumpliguláš fotorecept

elekra - fotkaelekra, 24. januára 2012
Krumpliguláš (fotorecept)
Foto: elekra

"Polievka je grunt!" Týmto príslovím sa riadi môj manžel a preto u nás polievočka jednoducho musí byť, ináč je hladný.....

4-6
porcie
15 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
1 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na oleji a troške bravčovej masti si orestujem nadrobno nakrájanú očistenú cibuľku (fotka sa mi moc nevydarila, ospravedlňujem sa)

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    medzitým si na kocky nakrájam očistené zemiaky.

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridám ich na cibuľku a nechám ich orestovať,

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridám koreniny (soľ, čierne mleté korenie, drvenú rascu a červenú sladkú papriku),

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    premiešam,

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podlejem vodou a nechám povariť.

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým si očistím knacker (alebo inú mäkkú klobásu) a nakrájam na kocky.

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridám do skoro uvarených zemiakov spolu s domácou drobenkou,

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dolejem vodou a nechám povariť asi 5 minút (len aby sa uvarila cestovina).

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do hotovej polievky pridám majorán a keď mám tak aj zelenú petržlenovú vňať, tentoraz som nemala.

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
aj ja to doma robievam máme to veľmi radi, ja tam ešte urobím pár väčších halušiek nahádžem ich nožíkom priamo z dosky a podávame, nesmie chýbať feferónka mňam
katka 1959, ale( hujere) ta hrubka v tvojom veku!!!!
mimochodom, obdobu takehoto gulasu sme si pripravovali po praci davno, davno, este za cias komunizmu na montazach, len miesto klobase sme pouzivali sackovu gulasovu polievku a nevolal sa krumpligulas, ale turisticky gulas, so stvrtkou chleba bola vecera ako remen, prajem dobru chut,
U nás sa dáva do tej zemiakovej polievky na kolieska krájana domáca údená klobáska.Tá jej dá tú dobrú chuť. Ja osobne nemám rada tie lacné klobásky, ktoré skoro ani nevideli mäso. Je v tom všetko len mäso nie. Radšej kúpim menej ale kvalitné.
Robíme tak podobne, ale dáme domácu klobásku trochu
štipkavú, prsty oblízať. Alebo aj bez nej, potom uvaríme na husto
ak máme nejaké mäsko alebo praženú slaninku. Tak aj voláme,
zemiaky na husto, bez závarky.
toto jedlo robím aj ja na všetky spôsoby z dostupných surovín...výborné a tvoje vyzerá krásne.-)u nás to voláme parpikáškrumple a pridáme, klobásku, alebo niečo údené...
@oldomachac ďakujem za upozornenie, červenám sa od hanby. Asi pred mesiacom som známej, ktorá má školopovinnú dcéru vysvetlila ako nás to učili za starých čias. Postavím sa rovno - ja sama - hlava je bodka - mi ,stojím rovno zdvihnem ruky od seba vyzerám ako tvrdé y - my všetci.
Dávno som sa takto trápne necítila ako po tvojej poznám - máš pravdu - hanbím sa.
Včera som robila narýchlo, najradšej mám tenké "klobásky", ako je cigáro, ja som použila prešovský kabanos tenký, opražila pridala trochu cibuľky, zemiaky na malé kocočky, cesnak, rascu, červ. ml.papriku, vodu , chilly a varila, kým sa neuvarili zemiaky ale som trochu zahustila zátrepkou, nebola to polievka, skôr ako guláš.
katarina1959, to nic, pis, ako ja a vela mne podobnych, bez makcenov a dlznov a mas po starostiach, ale hrubka,....... ,, aj mistr tesar se utne", ako vravia bratia cesi
prepac, nechcel som ta uviest do rozpakov, ale ono to tak nejako vystupi samo
to ale nic nemeni na kvalite receptu, pekny den!
@katarina1959 , nemáš sa čo hanbiť, stane sa, že ti to ujde, ale ak uvidíš tie gramatické chyby tu, tak zistíš, že ty si ešte dobre dopadla a keďže je to stránka o receptoch, na to sa tak nepozerá, aj keď niekedy mi z pravopisu " vlasy dubkom stoja" a svrbí ma jazyk, snažím sa nevšímať si to, radšej sa venujem receptom. A píš ich ďalej.
kto denne používa počítač je tak trošku degenerovaný z pravopisu, veď chyby nám počítač opravuje a preto sa nezdržiavame rozmýšľaním. Keď ste už vysvetlila učivo, pridám na zapamätanie aj ja: tvrdé y množné číslo sa zapamätá najľahšie tak, že dolu do batôžka, vaku, písmena y sa nás zmestí viac, teda v množnom čísle sa píše y. Ale recept je super, poznáme.

Pridaj komentár k receptu: