Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Krumplačka od babky Žofky

kvakac - fotkakvakac, 8. júna 2018
Krumplačka od babky Žofky
Foto: kvakac

Táto zemiaková polievka je veľmi chutná a pritom ide o jednoduché varenie a pomerne rýchle.

6 - 8
porcií
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks (stredné)
2 ks (čerstvé)
100 g (prerastená)
2 ks (stredná)
1 hlavička
1 PL
1 PL
2,5 l (vychladnutý)
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Slaninu pokrájame na kocky asi centimetrové. Cibuľu na drobno a z polovice hlávky cesnaku strúčiky rozpučíme a posekáme. Druhú polovicu strúčikov krájame na plátky. Zemiaky očistíme a na strúhadle na veľkých okách nastrúhame.

    Krumplačka od babky Žofky  - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci zohrejeme masť, na to dáme cibuľu a slaninu vyškvariť. Do toho pridáme rascu a korenie. Keď slanina a cibuľa začne chytať červenú farbu, pridáme cesnak posekaný na drobno. Premiešame a poprášime mukou a červenou paprikou (pozor nech neprihorí). Zamiešame asi dva krát a zalejeme vývarom. Napokon pridáme zemiaky. Necháme prudko variť, aby sa zemiaky dobre uvarili.

    Krumplačka od babky Žofky  - obrázok 2
  3. 3

    Na záver vajcia rozšľaháme a pomaly lejeme do polievky, aby sa vytvorili také slíže. Pridáme zvyšný cesnak pokrájaný na plátky. Povaríme chvíľu. Ochutnáme a pripadne osolíme. Pozor vývar z halušiek bol slaný. Do polievky na tanieri dáme trochu čerstvého majoránu pokrájaného.

    Krumplačka od babky Žofky  - obrázok 3

Diskusia k receptu

jofolit
Jednoduché a určíte dobré. Zajtra uvarím a už nemusím rozmýšlať nad polievkou. Vďaka za recept.
1x kvakac
evelynba
Paráda, ďalší super recept a zase niečo nové. Človek sa celý život učí. Je to síce skôr na zimu než na tieto sparné dni, ale ukladám. 5*
evanaaa
Tvoje recepty sú také neopozerané, netuctové, neviem, ako ináč by som sa mala vyjadriť, mne sa celkom páčia a dokonca mám v pláne v nedeľu spraviť niečo podobné, ako si sem dal nedávno, ten "úžasný bačovský rezeň", alebo ako sa to volá. Ani táto jednoduchá polievka nie je zlá, vyzerá byť sýta, len neviem, aký vývar máš na mysli, z akých halušiek - rozumiem tomu tak, že ju mám robiť vtedy, keď budem robiť nejaké halušky, aby som mohla upotrebiť tú vodu z nich?
ivet74
Som tretím rokom na materskej a ďalšie tri ma neočakávane ešte čakajú a veru za každý tip na rýchle jedlo, či už polievku alebo hlavné, som veľmi vďačná.
Takže ukladám a isto vyskúšam. Ďakujem.
1x kvakac
kvakac
@Evanaaa (8.6.2018 18:42)

Áno správne si porozumela. No ono keď dáš iný vývar, alebo vodu čistú, aj tak to bude dobré.
evanaaa
@Kvakac , pamätám sa, že mama, ak robila slíže - rezance, tak z vody po ich uvarení zas robila cesnačku s vaječnou hmlovinou.
1x kvakac
kvakac
@Evanaaa (10.6.2018 16:54)

To je presne ono, len je to obohatené o zemiaky, slaninu a cibuľu. Je sýtejšia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia