Krumplačka od babky Žofky
Foto: kvakac
Táto zemiaková polievka je veľmi chutná a pritom ide o jednoduché varenie a pomerne rýchle.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 ks (stredné) |
|
2 ks (čerstvé) |
|
100 g (prerastená) |
|
2 ks (stredná) |
|
1 hlavička |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2,5 l (vychladnutý) |
|
|
|
1 KL |
|
|
|
1 KL |
|
|
Postup
-
1
Slaninu pokrájame na kocky asi centimetrové. Cibuľu na drobno a z polovice hlávky cesnaku strúčiky rozpučíme a posekáme. Druhú polovicu strúčikov krájame na plátky. Zemiaky očistíme a na strúhadle na veľkých okách nastrúhame.
-
2
V hrnci zohrejeme masť, na to dáme cibuľu a slaninu vyškvariť. Do toho pridáme rascu a korenie. Keď slanina a cibuľa začne chytať červenú farbu, pridáme cesnak posekaný na drobno. Premiešame a poprášime mukou a červenou paprikou (pozor nech neprihorí). Zamiešame asi dva krát a zalejeme vývarom. Napokon pridáme zemiaky. Necháme prudko variť, aby sa zemiaky dobre uvarili.
-
3
Na záver vajcia rozšľaháme a pomaly lejeme do polievky, aby sa vytvorili také slíže. Pridáme zvyšný cesnak pokrájaný na plátky. Povaríme chvíľu. Ochutnáme a pripadne osolíme. Pozor vývar z halušiek bol slaný. Do polievky na tanieri dáme trochu čerstvého majoránu pokrájaného.
Takže ukladám a isto vyskúšam. Ďakujem.
Áno správne si porozumela. No ono keď dáš iný vývar, alebo vodu čistú, aj tak to bude dobré.
To je presne ono, len je to obohatené o zemiaky, slaninu a cibuľu. Je sýtejšia.