Pečená krkovička
Pečená krkovička

Krkovička pečená na kremžskej horčici a šampiňónoch fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 1. mája 2017
Krkovička pečená na kremžskej horčici a šampiňónoch (fotorecept)
Foto: janikbj
20 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
250 g čerstvé
2 ČL (+ na potretie mäsa)
2 ks menšie
3 strúčiky
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčovú krkovičku si pokrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Osolíme, okoreníme z oboch strán. Každý plátok potrieme z jednej strany kremžskou horčicou a necháme chvíľu postáť (určite by bolo dobré nechať namarinované aj celú noc, ale u nás sa o obede rozhoduje na poslednú chvíľu, takže nehrozí :D ).

  2. 2

    Na rozpálenom oleji narýchlo opekáme plátky mäsa z oboch strán, najprv horčicovou stranou a ukladáme ich na hlboký pekáč alebo do zapekacej misky. Po opečení mäsa dáme do výpeku (olej podľa potreby dolievame) na hrubšie mesiačiky nakrájanú cibuľu, na väčšie kúsky nakrájaný cesnak a na štvrťky nakrájané čerstvé šampiňóny (väčšie kusy aj na šestiny, hlavne nech to nie sú tenké plátky, aby sa pri pečení nescvrkli na úplné nič). Na kilo mäsa som použila 2 menšie cibule, 1 jarnú cibuľku (bielu časť), 3 strúčiky cesnaku, asi 250g šampiňónov). Do zmesi pridáme asi 2čl kremžskej horčice, podľa chuti soľ, minútku restujeme a zelejeme asi 1-2 dl vriacej vody.

    Krkovička pečená na kremžskej horčici a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hubovo-cibuľovú zmes navrstvíme na mäso v pekáči, prikryjeme alobalom alebo vrchnákom a v rúre vyhriatej na 220 stupňov pečieme asi 45 min.

    Krkovička pečená na kremžskej horčici a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 45 min mäso odokryjeme, ak treba, ešte dosolíme a keď chceme viac výpeku, môžeme podliať trochou vriacej vody. Odokryté zapekáme ešte asi 15 min, aby mäso chytilo krajšiu farbu. Vhodná príloha zemiaky na akýkoľvek spôsob, ryža, tarhoňa a samozrejme zeleninový šalát.

    Krkovička pečená na kremžskej horčici a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Môj tip na šalát (suroviny od oka, tak len inšpirácia) - zmes listových šalátov s rukolou + cherry paradajky, zálievka: citrónová šťava + med + trošku kremžskej horčice + soľ + olivový olej. premiešať so šalátom, nenechávať odstáť, aby zbytočne nezvädol.

    Krkovička pečená na kremžskej horčici a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Huby, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

dosa
... robim podobne a dost casto, velmi vdacne jedlo, ktore vzdy pochutiiii...
haji
Nepohrdla bych, určitě by mi chutnalo i se salátkem.
kecupicek
Výborný a rýchly recept. Rada robím obedy z krkovičky. Aby ste to mali rýchlejšie , je veľmi praktické dať na spodok pekáča surové zemiačky pokrájané na kolieska, na nich krkovičku a šampiňóny. Zemiačky pohltia
masť z krkovičky a budú pekné šťavnaté. Vyberiete pekáč z rúry a máte hneď obed. Vyskúšajte!
salinka
Kedysi som robila niečo podobné, ďakujem za pripomenutie :-)
janikbj
ďakujem všetkým za milé komentáre, aj @Kecupicek za tip. so zemiakmi mäso občas pečiem, u nás je pečené mäso v x variáciách, lebo keď sa v nedeľu opýtam muža, čo by si dal na obed, na 97% bude odpoveď mäso v rúre :D
janikbj
@Joevinohrad (7.5.2017 07:17)

to teda, že áno. teším sa už na fajnovú sezónnu zeleninku. to mne už ani mäso nebude treba :D
bembo
Dnes som pripravil obed podľa tohto skvelého receptu,a udeľujem pochvalu.Veľmi nám to chutilo.