Krémové risotto
Krémové risotto

Krémové risotto so zelenou špargľou a sušenou šunkou

siuuu - fotkasiuuu, 13. februára 2020
Krémové risotto so zelenou špargľou a sušenou šunkou
Foto: siuuu

Dokonalý súlad chutí. Lahodné a delikatesné. Čochvíľa je tu jar a na pultoch sa objaví chrumkavá zelená špargľa. Bolo by priam hriechom ju nevyužiť. Zobraziť celý popisDokonalý súlad chutí. Lahodné a delikatesné. Čochvíľa je tu jar a na pultoch sa objaví chrumkavá zelená špargľa. Bolo by priam hriechom ju nevyužiť. Ja som si krémové risotto zamilovala doslova na prvé ochutnanie a robievam ho pomerne často a v rôznych variáciách. Všetky sú výborné, ale táto je jedna z mojich TOP kombinácií.

4
porcie
10 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

200-250 g (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano, ...)
3-4 PL
1-2 ks
100-150 ml
750 ml teplý
podľa chuti
podľa chuti
50-70 g (Prosciutto crudo)
8-10 ks
50-60 g strúhaný
1-2 PL (alebo limetová)
40 g
podľa chuti najlepšie čerstvé (oregano, tymian)




Postup

  1. 1

    Dopredu si pripravíme vývar - najlepšie zeleninový, prípadne jemný kurací. Ja som robila zo zeleninového, do ktorého som dala variť aj očistenú spodnú časť špargle, ktorú som nepoužila priamo do risotta. Vývar použite vždy teplý až horúci.

  2. 2

    Osobitne som si orestovala na suchej panvici pokrájanú sušenú šunku. Zo špargle odkrojíme spodnú drevnatú časť (cca 3-4 cm), umyjeme a zvyšok špargle rozdelíme na dve časti - hlavičky odložíme bokom a zvyšok pokrájame na kolieska hrubé asi 2 mm. Špargľu (hlavičky aj pokrájanú časť) vložíme do vriacej osolenej vody a blanšírujeme asi 3 minúty, vyberieme a schladíme v ľadovej vode. Scedíme a odložíme bokom.

  3. 3

    Keď máme vývar pripravený môžeme sa pustiť do samotného risotta. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej, na ktorom 1-2 minúty restujeme šalotku alebo cibuľu pokrájanú nadrobno. Následne pridáme ryžu (pozor !!! ryžu neoplachujeme !!!), a určite nerobte z klasickej ryže - s obyčajnou ryžou nedosiahnete krémový efekt.

  4. 4

    Ryžu opekáme asi 3 minúty, prilejeme víno, miešame pár minút pokiaľ sa alkohol neodparí. Keď ryža vsiakne víno, postupne za stáleho miešania po naberačkách pridávame vývar a priebežne ochutnávame. Keď je ryža uvarená "na skus", teda nie je úplne mäkká ale ani tvrdá, vypneme plameň, do ryže pridáme korenie, soľ, šťavu z limetky alebo citróna, strúhaný parmezán, pokrájanú blanšírovanú špargľu a opečenú sušenú šunku, premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou, pridáme plátky masla, prikryjeme a aspoň 5 minút necháme stáť.

  5. 5

    Následne premiešame, pridáme časť hlavičiek (časť použijeme na ozdobu) a hneď podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia