Zelerová polievka
Krémová zelerová polievka so smotanou
Autor receptu: redakcia
Výraznou bodkou na tejto polievke je dochrumkava opečená petržlenová vňať a petržlenový olej.
4 porcie |
25 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- Zeler a zemiak ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- V hrnci rozpustíme polovicu masla. Pridáme kocky zeleru a dozlatista ich opečieme. Potom pridáme kúsky zemiaka. Zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka. Pre intenzívnejšiu chuť zeleru môžeme pridať viac zelerovej buľvy alebo použiť pri varení aj niekoľko lístkov zelerovej vňate, ktoré dodajú polievke výraznejšiu chuť.
- Zvyšné maslo rozpustíme v kastróliku. Pridáme nakrájanú
cibuľu a opražíme do sklovita. Potom ju poprášime múkou a krátko orestujeme na svetlú zápražku.
- Uvarený zeler so zemiakom scedíme, vývar zachytíme do hrnca. Do horúceho vývaru vmiešame zápražku a necháme variť 10 minút. Potom do polievky prepasírujeme zeler so zemiakom a prevaríme. Nakoniec pridáme smotanu, všetko rozmixujeme do krémova a necháme prejsť varom.
- Na panvici s nepriľnavým povrchom ohrejeme kvapku oleja. Vložíme štyri celé listy petržlenu a opečieme ich do chrumkava. Zvyšný olej vlejeme do vyššej úzkej nádoby. Pridáme asi hrsť nasekanej petržlenovej vňate a všetko rozmixujeme na hustý zelený olej.
- Polievku rozdelíme do misiek alebo tanierov. Ozdobíme ju chrumkavou petržlenovou vňaťou, kvapkami petržlenového oleja
a štipkou korenia.