Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Krémová polievka z červenej šošovice (Mercimek çorbası) fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 17. marca 2021
Krémová polievka z červenej šošovice (Mercimek çorbası) (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi jednoduchá polievka, rýchla a naozaj len z mála surovín. Ale nech vás to nemýli, lebo táto polievka má výbornú chuť a v Zobraziť celý popisVeľmi jednoduchá polievka, rýchla a naozaj len z mála surovín. Ale nech vás to nemýli, lebo táto polievka má výbornú chuť a v tureckej kuchyni je jednou z najobľúbenejších šošovicových polievok. V Turecku ju dostať skoro v každej reštaurácii, kde je zvykom ju podávať hneď na raňajky :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/12/kremova-polievka-z-cervenej-sosovice.html?m=1

Suroviny

1 hrnček (250 ml)
1 ks
2 strúčiky
1 PL
1,5 l
 (turecké chilli korenie, chilli vločky)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetko potrebné :-) Cibuľu nakrájame na drobno a cesnak nastrúhame. Šošovicu si odmeriame za 1 pohár 250 ml.

    Krémová polievka z červenej šošovice (Mercimek çorbası) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednom hrnci rozohrejeme potrebné množstvo oleja a opečieme na ňom cibuľu a postrúhaný cesnak. Následne pridáme 1 kopcovitejšiu PL múky a necháme chvíľku spolu tiež poškvrčať. Nakoniec pridáme opláchnutú šošovicu a zalejeme 1,5 litrom vody. Dáme soľ podľa potreby, pul biber/chilli a mleté čierne korenie podľa chuti - ja som dala po 1/2 KL z oboch :-) A už len necháme celé na strednom ohni variť.

    Krémová polievka z červenej šošovice (Mercimek çorbası) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je už šošovica priam rozvarená, mixérom ju rozmixujeme celkom do hladka. Ak treba, tak podľa chuti pridáme ešte trochu soli a poprípade aj mleté čierne korenie. Ak vám bude polievka prihustá, tak dolejte trošku vody a chvíľku ešte povarte.

    Krémová polievka z červenej šošovice (Mercimek çorbası) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievka je výbornej chuti, je jemná a krémová. Podáva sa s klasickým pečivom/chlebom, ale skvelo sa k nej hodí aj börek, poača, gözleme, langoš alebo dobrý posúch ;-) Podľa chuti si ju každý môže v tanieri ochutiť ešte aj pár kvapkami citrónu. Prajem dobrú chuť!

    Krémová polievka z červenej šošovice (Mercimek çorbası) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Viac mojich receptov nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

zuzanka1367
Ahoj milá @cesminka , ďakujem za recept, presne pre mňa, už to síce nebudú raňajky, ale ja neviem byť bez polievky. Páči sa mi tá jednoduchosť, môžem vychutnať čistú chuť šošovice, jediná zmena oproti Tebe, že je bez múky, dala som toľko šošovice, že ju dostatočne zahustila. Ešte raz ďakujem, nech Ti to varí mila @cezminka :)


bugout
Robím ju tiež takto. Žiadne mrkva ani zemiak. Múku dávam, lebo tá zápražka skrátka dodá inú chuť. Skúšal som aj bez zápražky alebo nebolo to ono. Ja dávam aj trošku rimskej rasce a mäty, ale naozaj len tak aby bola na pozadí trošku cítiť. A podávam ju s citrónom.
haji
Jednoduchý a vděčný receptík. Ještě jsem nedělala sólo červenú šošovicu, vždy vpašuji mrkvu, bo stojím o hezkou oranžovou barvu. Nechápu, jak jsem mohla žít bez červené šošovice. Super potravina!
cesminaz
@zuzanka 1367 (17.3.2021 12:00)

Ahooj @zuzanka zlatá :-) Ty sa objavíš vždy ako blesk z neba, už s hotovou vecou :-)) Super, som rada, že si vyskúšala. Ale musím povedať, že tá múka tam nieje kôli zahusteniu polievky, ale ona tú polievku v chuti tak zjemní, vyhladí :-) a pravdaže aj na chuti troška zmení. Druhýkrát vyskúšaj a porovnáš. Dakujem za odozvu a srdečne pozdravujem!
2x haji a kvakac
cesminaz
@bugout (17.3.2021 12:08)

Ano máš pravdu, tá zápražka dá inú chuť. Táto polievka takto ako je, sa robí v Turecku v reštauráciách. Niektorí ju volajú "reštauračná" :-) Mäta ani nič iné tam nejde, to dá zas inú chuť. Ja robievam viacero polievok z červenej šošovice, do niektorých ide aj mrkva, alebo zemiak a do niektorých dávam mätu a niekde zas nie. Do všetkých mätu netreba, lebo budú tie polievky na jedno kopyto :-))
2x haji a bugout
cesminaz
@haji (17.3.2021 13:31)

Ano trocha farby dodá aj mrkva :-) Ale mám rada aj to, ak sa jedlá aj opticky od seba líšia :-) Pekný den ti prajem!
2x haji a kvakac
bugout
@cesminaz (18.3.2021 07:38)
Ano máš 100% pravdu. Včera som robil mercimek a dal som bez mäty. Ale špetku rimskej rasce som si neodpustil. Odbočím trochu od témy ale nie ďaleko :-) k ezogelin. Tu zbožňujem... Keď ju pomixujes do hladka a dáš múku nepodobá sa príliš práve na klasický mercimek?? Robím ju vlastne tak isto ako ty až na mixovanie a múku. Dam variť šošovicu bulgur a ryžu, kľudne aj trištvrte hodinku nech sa to rozvarí. Nič nemixujem a opekám len koreniny s cibuľou a pretlakom a potom to samozrejme nepreváram a len to vlejeme do polievky a prevarím spolu.
bugout
@cesminaz (18.3.2021 09:19)
Poznám tvoj recept aj blog ;-) a tam píšeš, že do hladka. Ale to je v zásade jedno. Najbližšie ju urobím presne podľa teba aj s múkou. Ani si nepamätám prečo som vlastne múku vtedy vypustil....
cesminaz
@bugout (18.3.2021 10:04)

Áno píšem že do hladka :-) ale aj na fotke vidno, že nie je na 100% hladká. Povedzme na 90% :-) a to povedzme aj preto, aby sa od klasickej mercimek aj opticky trochu líšila :-) Vyskúšaj s tou múkou, určite pocítiš ten rozdiel. To je presne také, ako si písal vyššie, že do tejto mercimek dá zápražka inú chuť :-)
1x bugout
bugout
@cesminaz (18.3.2021 10:18)
Určite vyskúšam. A ďakujem za čas a rady.... Inak otravujem ťa aj na tvojom blogu pri tepsi kebab. :-)
cesminaz
@bugout (18.3.2021 10:31)

Nemáš začo, rada poradím ak viem :-) Ano všimla som si , odpíšem aj tam :-)
sovka62
Vyborna polievka, malo durovin, rychlo uvarena a chut ma vynikajucu. Prvy raz som ju jedla na Cypre, podavali ju s oprazenym borekom. Na mieste som si pytala recept, tak mi chutila.
Dakujem za recepty, ktore pridavas, vsetky co som vyskusala boli velmi dobre.
cesminaz
@sovka 62 (23.3.2021 21:21)

Dakujem krásne milá @sovka za milé slová :-) Som rada, že sa ti moje recepty páčia. Nech ti aj nadalej chutia tie, čo ešte v budúcnosti vyskúšaš. Srdečne pozdravujem :-)
kvakac
Včera prišla na radu zase tato dobrá polievka. Ja som hu dosýtil o viedenský párok.


cesminaz
@kvakac (18.5.2022 07:07)

Zaujímavo si obohatil tú polievku, ale prečo nie🙂 Táto polievka je jedna z našich obľúbených, som rada že aj vám chutí. Dakujem ti za odozvu.