Krémová cesnaková polievka s harisou

tassiedevil - fotkatassiedevil, 26. mája 2014

Videl som na Vareche niečo podobné, táto má len 25 strúčikov cesnaku....

3-4
porcie

Suroviny

3 ks na jemno nakrájaná
2 ks alebo zeler nakrájaný na malé kúsky
4 PL
25 strúčiky na jemné plátky
1 PL
1 štipka
1 l alebo zeleninový
3 ks
1 kytička alebo korianderová vňať
prípadne:
100 ml
 v pomere 2:1 k jogurtu
podľa chuti




Postup

  1. 1

    pripravíme si suroviny, /ja som použil zelerový koreň asi štvrťku/

    Krémová cesnaková polievka s harisou - obrázok 1
  2. 2

    šalotku a zeler za stáleho miešania dusíme na olivovom oleji asi 7-8 minút a z času na čas pridáme 1 lyžicu vody,dusíme na miernom ohni aby sa nám to nepripieklo, pridáme cesnak a dalej miešame a dusíme na miernom ohni dalších 5 minút,pridáme zázvor a šafrán a miešame 1 minútu, podlejeme vývarom, pridáme bobkové listy a varíme na malom ohni asi 10 minút.

  3. 3

    odstavíme, vyberieme bobkové listy, osolíme podľa chuti, pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú alebo korianderovú vňať, trochu vňate necháme na ozdobu, dobre rozmixujeme tyčovým mixerom /môže zostať aj trochu hrudkavé/, servujeme za horúca a posypeme potrhanými listami petržlenovej vňate, pridáme asi 1 kav. lyž. harisy, lyžicu jogurtu a pokvapkáme citronovou šťavou, ak nemáte radi jogurt tak sa môže vynechať... Dobrú chuť. PS.táto polievka je polohustej konzistencie, presne ako mne chutí, ak chcete mať hustejšie, môžete trochu zahustiť na sucho opraženou múkou, asi pol lyžice, rozmiešanej s malým množstvom vody a spolu prevariť. Nikdy nepoužívať na zapraženie surovú múku, lebo jedlo dostane múčnu chuť od surovej múky..

Diskusia k receptu

safran
takúto cesnakovú krémovú nepoznám, výýýhrevnááá :-) vyskúšam, ak sa trocha zozimí, lebo práve máme nad 25°C
pusta
všetky suroviny po mojej chuti, výborne skombinované, zdravá lahodná polievka, vynikajúci recept. netreba zahusťovať ničím.
dakujem za úžasný recept.
tassiedevil
@safran , máš pravdu, výhrevná, ale určite vieš, v tropických krajinách jedávame pikantné jedlá aj cez veľké horúčavy..v zime hreje a v lete chladí...tým, že sa potíme, to je vlastne náš chladiaci mechanizmus a preto musíme zvyšovať príjem tekutín v horúcom počasí...a to pálivé pomáha pri potení.... aj mexičania práve preto majú radi pálivé... a 25 stupňov C, tomu Ty hovoríš horúčava?:)))) 40-45, tam začínajú horúčavy.:)))
1x safran
eviana
Skvelá polievka, veru stojí za pokus, ukladám a rada niekedy vyskúšam :)
pusta
dúfam, že mi tú smelosť @ tasssiedevil prepáči, skúsim odpovedať:
@ @ kukulienka71, harrisa je vynikajúca pálivá pasta, ktorá sa môže podávať samostatne, ako chuťovka alebo na dochutenie pikantných jedál,možno ju použiť aj na marinovanie a pri grilovaní., na zvýraznenie rôznych pokrmov. dostať ju kúpiť v špecializovaných predaniach, vyrába sa priemyselne alebo si ju môžeš pripraviť aj ty sama po domácky.

 varecha.pravda.sk/recepty/harrisa-paliva-pasta-/14532-rec...

jozka2
kukulienky71,neviem ci mozem odpovedat,ci sa autor neurazi,ale harissa stiplava paprikova pomazanka v tube velmi chutna.
tassiedevil
@pusta , samozrejme že prepáčim, ved sme tu nato, aby sme si svoje skúsenosti vymiaňali..:))) len jedba vec, obaja sme to nesprávne napísali, nie harisa, harrisa, ale HARISSA:)))) ale nakoniec to je ten najmenší problém:)) prajem pekný deň...
pusta
@tassiedevil , už dávnejšie sa o tomto názve na iných variacich weboch viedli polemiky, lebo na nete nájdeš raz ako "harrisa", ale aj ako "harisa", dokonca mi to pred rokmi na inom webe admini opravili na "harrisa"
dakujem za upresnenie správnosti, lebo sprívny názov mi nevedel vysvetliť nikto :-)
už budem vedieť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia