Pudingový zákusok
Pudingový zákusok

Krémeš

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 2. januára 2022
Krémeš
Foto: Pravda - Robert Hüttner
25
porcií
70 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
Puding:
2 l
240 g
240 g
6 ks
Šľahačka:
1 l (33 %)
70 g
Poleva:
250 g (60 %)
80 g (alebo kokosový tuk)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Lístkové cesto vyvaľkáme, uložíme na plech s papierom na pečenie, poprepichujeme vidličkou a pečieme pri 180 stupňoch asi 10 minút. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Pripravíme si (napríklad z kartónu) lištu okolo cesta, ktorá bude držať krém. Zo všetkých prísad uvaríme za stáleho miešania hustý puding, ktorý nalejeme na plát lístkového cesta. Puding prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Vychladenú smotanu s cukrom vyšľaháme na pevnú šľahačku. Po častiach natrieme na vychladený puding a zarovnáme.

  4. 4

    Nad vodným kúpeľom rozpustíme čokoládu s kakaovým maslom alebo kokosovým tukom, rovnomerne rozotrieme navrch šľahačky a necháme stuhnúť.

  5. 5

    Zákusok opatrne nakrájame na kocky nožom, namočeným do horúcej vody a utretým do sucha.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

papradka
Vidno že si profesionálka, na tých hranách by som sa bála, že sa porežem. Krásna práca, klobúk dole.
marienka44
Ja mámrecept od profesionálneho cukrára, ktorý chodil so svojimi výrobkami na rôzne spoločenské akcie, ako aj na trhy a púte. Tam do pudingu ide aj hrubá múka, ktorá zahustí puding a ten netečie, netreba ziaden kartón. Presný´jeho recept mám zapísaný a odlozený.
evanaaa
Švagrina robievala výborné krémeše, ale ten krém bol trochu iný, viem, že sa robil z bielkov sneh a nie len obyčajná vyšľahaná šľahačka, niekde by som aj mala mať naň recept......ale dá sa aj takto, tiež chutí.
kukulienka71
@evanaaa (3.1.2022 16:29) ten sneh sa vmieša do horúceho pudingu a ten je potom taký nadýchaný, penový. Šľahačka ako druhá vrstva tam ide. Ale aj kremešov je viacero už, jedla som aj taký diétny, kde miesto šľahačky bol sneh:-)

evanaaa
@kukulienka , vďaka, ano, to je ono :) sneh do pudingu......ale ako píšeš, všetky varianty sú chutné.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@marienka44 (3.1.2022 11:30)

Prosím pošli mi recept na ten kremeš. vykúšam.
bibix
Ja mám recept na ľahšiu verziu. Nejde tam mlieko ani žĺtky. Uvaríme 1 liter vody so 120 g kryštálového cukru a 3 Zlatý klas na hustý puding. Do horúceho vmiešame vyšľahaný sneh zo 6 bielkov s 120 g cukru a hneď nalejeme na lístkové cesto. Čím viac bielkov, tým je nadýchanejší. Bielka si sporím v mrazničke.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha