Krehký jablčník fotorecept
Foto: izabella929
Úplne jednoduchý jablkový koláč, ale veľmi krehký. Recept mám od susedky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
4 ks |
|
2 bal. |
|
400 g |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
1,5 kg (krájané na kocky) |
|
1 KL |
|
1 bal, |
|
10 ks (detské) |
|
Postup
-
1
Najprv som si ošúpala jablká a nakrájala na maličké kocky.
-
2
Okrúhle piškóty som nastrúhala, pridala k jablkám, potom škoricu a vanilkový cukor a všetko som zmiešala.
-
3
Vajcia som rozdelila, bielky som si odložila bokom a k žĺtkom som pridala cukor a začala som miešať, počas miešania som prilievala roztopené maslo. Vymiešané cesto som preložila do misy.
-
4
Múku, prášok do pečiva som zmiešala a pridávala po malých dávkach a zapracovala do žĺtkovej zmesi.
-
5
Všetko som ešte premiesila a cesto som rozdelila na jednu väčšiu a druhú menšiu časť.
-
6
Plech som vystlala papierom na pečenie a väčšie cesto som rozotrela na plech.
-
7
Na cesto som rovnomerne rozložila jablkovú plnku a vrch som zarovnala do hladka.
-
8
Z bielkov a soli som vymiešala tvrdý sneh.
-
9
Preložila som ho do misy a malý kus cesta som na strúhadle nastrúhala do snehu a opatrne premiešala.
-
10
Túto hmotu som natrela na jablkovú plnku a zarovnala stierkou.
-
11
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 30 min. Upečený treba nechať poriadne vychladiť, lebo je krehký a lámal by sa. Ak máte radšej strúhané jablká, môžte nastrúhať plnku, ale počítajte s tým, že koláč bude a polovicu nižší.
-
12
Vychladnutý nakrájala na rezy. Je to ozaj nebíčkové jabĺčkové pochutnanie. Prajem vám dobrú chuť.
Diskusia k receptu