Králik s karamelom a cestovinami orechiette fotorecept
Foto: kukulienka71
Králičie mäso je ideálne pre deti a chorých, aj pre tých, čo si strážia líniu. Niekomu nechutí kvôli miernej sladkosti mäska, my s tým Zobraziť celý popisKráličie mäso je ideálne pre deti a chorých, aj pre tých, čo si strážia líniu. Niekomu nechutí kvôli miernej sladkosti mäska, my s tým doma problém nemáme a teraz som tú sladkosť ešte podčiarkla karamelom. Omáčka je veľmi chutná a s cestovinou orechiette, pripomínajúcou klobúčiky, aj zaujímavá na tanieri.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Králika umyjeme, osušíme, zbavíme blán a rozporcujeme.
-
2
V hrnci nám medzičasom zovrie asi 1 liter vody, prihodíme koreniny
-
3
a kúsky králika, potom aj očistenú mrkvu, zeler a petržlen. Vody dajte toľko, koľko chcete omáčky, ale aby bolo mäso ponorené. Osolíme a zakryté varíme asi hodinu.
-
4
Mäkké mäso vyberieme, môžeme ho obrať od kostí. Z vývaru vyberieme koreniny a zeleninu prepasírujeme, mäso zakryjeme, aby sa nevysušilo.
-
5
Dáme si uvariť cestoviny podľa návodu. Kým sa pripravia, ideme na ďalšie kroky: na roztopenom masle opečieme nadrobno pokrájanú šalotku,
-
6
keď je sklovitá, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania na slabom ohni urobíme svetlú zápražku. Podľa potreby pridáme maslo. Zápražku vezmeme z ohňa a za stáleho miešania metličkou zalejeme asi dvomi naberačkami králičieho vývaru, po premiešaní vylejeme do hrnca so zvyškom vývaru, necháme pomaličky vrieť a sem-tam premiešame. Ak by sa utvorili hrčky, celé môžeme ešte precediť a až potom pridáme kúsky mäsa, aby sa zasa prehriali.
-
7
V malom kastróliku upálime na karamel kopcovitú polievkovú lyžicu kryštálového cukru.
-
8
Pozor, nespáliť! Opatrne zalejeme smotanou a stále miešame. Bude to poriadne peniť, ale treba miešať a znova ohrievať, aby sa ochladený karamel v smotane rozpustil.
-
9
Keď sa tak stalo, nalejeme ho do hrnca k zahustenej omáčke, doladíme citrónovou šťavou
-
10
a horčicou podľa chuti.
-
11
Cestoviny stihli už aj odkvapkať, naberieme z nich na tanier, pridáme mäso a prelejeme omáčkou. Samozrejme, ako príloha sa môžu použiť aj iné cestoviny alebo halušky.
@jozka2 , vďaka. nie, to sú orechiette, nie sú plnené.
@27janka , budem rada:-) nech vám chutí a ďakujem.
mne veľmi pripomína králika na divoko, robeného dosť podobne ako sa robí pravá sviečková na divoko, tá chuť musí byť úžasne jemná?
otázočka - kde si kúpila tie klobúčikové cestoviny sú trocha podobné ako talianske Conchiglioni, dobe sa s nimi naberá omáčka.
každý jeden Tvoj recept je @kukulienka71 hotový skvost!
palec hore!!!
@veronikkka , už ani neviem, kde som ich kúpila, vždy keď vidím zaujímavé cestoviny, beriem ich:-) sú semolinové a naozaj chutné, pre deti ako stvorené a ako píšeš, ostane na nich veľa omáčky. Ručné pasírovanie bolo samozrejmosťou, lebo z cedidla som vybrala mäso a koreniny no a zvyšok zeleniny som teda pretrela:-) Ďakujem za krásnu pochvalu.
@jack , ja som v detstve jedla veľa vyprážaných králikov, babka ich mala dosť a mladé mäsko bolo fajnové, doteraz sa pamätám na tú dobrú chuť. A mali sme čerstvo vykopané nové zemiaky s petržlenom k tomu, ach jaj! Ďakujem za milý komentár.
@sracz , vyrastala som aj na králikoch, žiaľ, teraz ich kupujem. Všetci, čo ich chovajú, majú môj obdiv. Ďakujem ti pekne.
@cesminaz , díky:-) A vieš, že sa dajú urobiť aj doma?;-P
s istotou ich možno kúpiť
napr. tu :
www.talianske-potraviny.sk/7-cestoviny...
www.rbcompany.sk/904/produkty/cestoviny/susene-cestoviny...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.rbcompany.sk/904/produkty/cestoviny/susene-cestoviny...
www.rbcompany.sk/904/produkty/cestoviny/susene-cestoviny...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.rbcompany.sk/904/produkty/cestoviny/susene-cestoviny...
a v iných predajniach s talianskymi potravinami.
dakujem Ti za odpoved :-)
mne sa zdá, že som ich kúpila v Kauflande:-) ale ďakujem za linky, pekný deň!