Králik na smotane ( fotorecept )

akeber - fotkaakeber, 31. mája 2012
Králik na smotane ( fotorecept )
Foto: akeber

Tento recept nie je môj ale je jednej bývalej začínajúcej varecháčky. Robievam ho často je vynikajúci . Na vareche ho už nenájdete . Preto ho sem dávam späť , myslím že sem patrí. Pred varením nového receptu mám zvyk vytlačiť si ho . No ale len postup a suroviny preto vám nenapíšem meno pôvodnej autorky. Vymazala svoje recep. kôli hlúpim komen. jednej varecháčky len za to že surov. mäso je králik. Nekomentuj recept keď neobľub králičie mäso, mi ostaný tak prichádzame o dobré recepty

20 min minút
príprava
50-60 MIN minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
80 g
50 g
2 ks
5 ks
1 pol.lyžica
1 pol.lyžica
1 ks
0.5 litra

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľku na jemno nakrájame a popražíme na oleji.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Koreňovú zeleninu si nakrájame.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme na cibuľku a podusíme .

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Králika si vykostíme.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    A dáme dusiť spolu. Občas podlejeme vodou.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme bobkový list .

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Osolíme , okoreníme a pridáme mletú papriku .

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 7
  8. 8

    Do mlieka pridáme sladkú smotanu a múku. Pomiešame tak aby nám neostali hrudky.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 8
  9. 9

    Keď je mäso už viac menej uvarené (mäkké ) vyberieme ho z vývaru aj spolu s bobkovým listom.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 9
  10. 10

    Vývar ponorným mixérom rozmixujeme .

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 10
  11. 11

    Pridáme horčicu , ríbezľový džem a šťavu s pol citróna.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 11
  12. 12

    Mäso vrátime späť do vývaru.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 12
  13. 13

    Pridáme nové korenie celé.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 13
  14. 14

    A zalejeme mliekom v ktorom je už smotana a múka.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 14
  15. 15

    Ešte povaríme za stáleho miešania až nám mäso je úplne mäkké a omáčka prejde varom aspoň 10 min.

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 15
  16. 16

    Ako prílohu podávame knedlík , halušky alebo cestoviny. Apropó,,,, zajačie ( králičie ) mäso je veľmi zdravé ( bez tuku ) hlavne pre deti . DOBRÚ CHUŤ !!

    Králik na smotane ( fotorecept ) - obrázok 16

Diskusia k receptu

soncya
milujem králičie mäsko, len sa zháňa ťažšie keď sa nechová. perfektne spracovaný recept.
margaretka28
Ako dieťa,som toto jedávala každú chvíľu,rodičia chovali králiky a máš pravdu,je to naozaj veľmi zdravé mäsko,dá sa pripraviť na mnoho spôsobov a je to proste fajnotka.:-))
lyali
Nooo, ja mám od brata sľúbených domácich králikov :-) Napr. v Žiline vídavam králičie v Bille. V rodine sme mali možnosť sa dostať k rôznym druhom mäsa (okrem klasiky ako kuracie, bravčové, hovädzie, aj morčacie, kačacie, holubacie, kozľacie, jahňacie, králičie, rôzne druhy diviny). Škoda, že niekto ani len neskúsi niečo, čo nepozná a svojim predsudkom nedá šancu vytratiť sa z jedálnička. Každé jedlo má svoje čaro, keď sa dobre pripraví :-)
1x akeber
valeri
@akeber
Máš pravdu, že netreba zatracovať jedlo, ktoré my neľúbime. Nenadarmo sa hovorí, že koľko ľudí, toľko chutí. Aj my doma stále chováme zajace, pripravujeme ich na všetky spôsoby, aj tento Tvojje u nás jeden z najobľúbenejších. Robievam ho skoro presne tak ako Ty. Ale výborný je aj pečený so slaninkou, alebo "čína" z vykosteného zajaca nemá páru, alebo pečený na pekáči s prekladanými zemiakmi so slaninkou a kyslou kapustou, alebo na šťave na cesnaku a paprike, a to nehovorím o zajačej polievke, zapraženej cesnakom ........... :-)). A okrem toho dotyčná by si mohla prečítať niečo o zdravom stravovaní, zajačie mäso je jedno z najzdravších, ďaleko pred kuracím, predpisujú ho lekári pri najťažších diétach.
akeber
valeri, lyali máte pravdu aj u nás je zajačie mäsko často na jedálničku , chováme väčšie množstvo a stíhame spotrebovať :-) moje deti ho milujú na akýkoľvek spôsob a naj.. majú polievočku ,,,,určite zdravšie ako mäso z Poľska .
izabella929
králičie mäsko ľúbime...potešil ma tvoj recept.-) veru aj na domácej smotanke je mňamkový.-))) robievam...
marianne69
aj ja ho ľúbim,len kde ho vziat...ale chutí si mi narobila,Ti poviem,uložím si pre pripad,že sa k nemu doparim...
sovka62
Niekto môže mať averziu ku králičiemu mäsu, dlhé roky sa traduje, že je to "akési iné" mäso. Zato ale netreba zatracovať recepty na jeho úpravu,kto nemá rád králika, pokojne si podľa receptu môže pripraviť kura.
Okrem horčice a ríbezľového džemu pripravujem toto jedlo úplne rovnako (aj keď teraz už väčšinou kuracinu, svoje králiky už nemáme, ani nikto v našom okolí). Nabudúce skúsim spraviť takto, už som sa viac razy presvedčila, že taká lyžička horčice dokáže divy.
njdevil
Krasny recept! Hlupe komentare su velmi smutne. K jedlu treba pristupovat s respektou a uctou este viac k ludom, ktori jedlo, akekolvek pripravuju s laskou a daju do toho svoje JA...
Za hlupym komentarom sa schovavaju ludia s biednym " egom"
tori111222
SPRÁVNE!!! Ak nemá niekto niečo rád, tak nech sa neozýva zbytočne. Zajace chovám už od malička. Najskôr som sa to učila od mojej maminy potom som sama, a teraz sa pustil do chovania môj syn. Musím UPOZORNIŤ, že zajačie mäso je najzdravšie a najčistejšie, pretože zajac nezožerie hocijakú burinu, ale si vyberá chutnú trávičku. Toto mäso môžu jesť aj ľudia po operácii žalúdka, lebo je jemné a neuškodí, A polievka z neho je vynikajúca, všetko má svoj pach, ale keď ho pred úpravou zaparíte vriacou vodou, tak ten pach necítiť. Aj prasa nám chutí a v akej špine sa váľa???? Super receptík.....1*****
ajuschka
:) tak tento recept mi o chvilku velmi pomoze. Tento rok sme totiz okrem pipin zacali chovat aj zajaciky, a male maju teraz takmer 2 mesiace. su strasne zlate, a ja viem ze to moze zniet kruto, ale v nedelnom obede ma potesia este viac :).
Inak tento vikend ideme zabijat v poradi druhu pipinu na obed :) tak co dobre z nej vymyslim...
mariana33
tak už viem ako dopadne ten králik čo čaká na svoju príležitosť v mrazničke...:o)
katulka
super rýchly a aj jednoduchý,akurát sa mi králiček varí v kuchyni,tak potom dám vediet ako to dopadlo a hlavne ako to chutilo...
silvia68
včera sme dostali od suseda 4 králikov, na výmenu za pol jahňaťa, ten tvoj recept sa mi páči, je to vlastne niečo na spôsob sviečkovej a to môže byť len dobré. Super diskusia, hned mám viac nápadov čo s tým mäskom môžem robiť.
nero
nemá chybu,že bude chutiť otom vôbec nepochybujem.
ivka85
Ahoj, v surovinach je potrebna 80g.masti, ale neviem naco si ju pouzila v recepte som ju nenasla. Mozes mi poradit? Dakujem za odpoved.
akeber
:D VĎAKA ZA UPOZORNENIE :D olej alebo masť na smaženie cibuľky, tam som sa pomýlila.
evca173
Hľadala som presne niečo takéto! Zajtra bude na tanieroch a už teraz sa teším!
rulik
ani som nedočítal, ako mi tiekli sliny...
vanilkova
Chcela by som sa spytat ako je o s tou masťou... Pisete v surovinách, že potrebujeme 80 g masti ale v postupe receptu už ta mast nikde spomenutá nie je. Ďakujem za odpoved
viera1
@vanilkova (16.1.2021 11:20)

V rozpise máš masť,ale nemáš olej,ktorý autorka použila v bode 1.),čiže môžeš použiť tuk podľa svojho uváženia ☺

Zaujímavé video z archívu TV Varecha