Králičia roláda so zemiakovou kašou

Marián Breznický
šéfkuchár hotela Sv. Ludmila v Skalici, 30. apríla 2015
Králičia roláda so zemiakovou kašou
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks celý (asi 1,6 kg)
200 g
30 ml
150 g
250 g
2 ks
50 g
1 ČL nasekaná
Kaša:
800 g
150 g
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Králika vykostíme. Chrbát osolíme, okoreníme a pokvapkáme calvadosom. Zvyšok vykosteného mäsa rozmixujeme v mixéri spolu so soľou, s čiernym korením, calvadosom, kajenským korením, muškátovým orieškom a so smotanou. Zmes dáme do chladničky na dve hodiny.

  2. 2

    Zo špenátových listov odstránime hrubé stonky a krátko blanšírujeme vo vriacej osolenej vode a listy dáme prudko schladiť do studenej vody, vytiahneme ich z vody a osušíme.

  3. 3

    Na stôl rozložíme bravčovú sieťku, na ktorú rozdelíme listy špenátu, na ktoré rovnomerne natrieme rozmixovanú mäsovú zmes. Do stredu položíme chrbát z králika a pevne zvinieme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175°C 15 minút.

  4. 4

    Kaša: Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky pretlačíme, zmiešame s maslom a dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

  5. 5

    Kuriatka očistíme. V panvici rozpustíme maslo, pridáme najemno nakrájanú šalotku a krátko opečieme. Pridáme kuriatka a opekáme spolu ďalšie 2 minúty. Kuriatka osolíme, okoreníme a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
no, aj ta rura musi mat tych 175 realnych,casto byva teplota mensia ako je navolena,a musi byt zapnuty aj horne teleso.kralici chrbat sa robi bezne medium,dlhsou upravou tvrdne,no najlepsie pouzit sondu-teplomer,bez ktorej si varenie neviem predstavit.
@radox1
Mas pravdu,vpichovy teplomer je super kuchynska pomocka.Ja ho pouzivam dost casto.Inak sa mi recept paci,jedlo vyzera naozaj ukazkovo a chutne.
Elektronický kuchynský teplotný časo
Druh: Teplomer - Vpichový
Výrobca: TFA Dostmann
Popis: Pre meranie teploty počas prípravy jedál, nastavovanie času a teploty, 160 mm sonda s 1 m dlhým teplu odolným káblom, ideálne pre permanentnú kontrolu teploty v rúre s funkciou min. max. teploty. Rozsah -10 ...+200 °C. hodiny, časovač do 24 hod., stopky, magnet pre pripevnenie.
Rozmery: 120 x 67 x 16 mm, 160 g
Obj. číslo: 14.1500
Dostupnosť: na sklade




Cena (s DPH): 20,95
Ja mám vpichový teplomer, ale len obyčajný, guľatý číselník a čo je zaujímavé, čím menšie zviera, tým väčšia teplota je mu pripísaná, tomu nerozumiem - napríklad, pri hydine je šipka k 90°C, a pri hovädzom dobytku je to len 70°C, prečo? @mesiar50 , vieš objasniť?
@evanaaa
Ja mam tiez iba takyto jednoduchy vpichovy teplomer.
Nevidim ten tvoj teplomer mila Evicka, ale jedno viem urcite ze maso, parky, salama, sekana, sunky atd.musia dosiahnut v jadre 70 C a vtedy su zarucene znicene choroboplodne zarodky vratane aj salmonely.Po dosiahnuti tejto teploty po dobu 10 minut by malo byt jedlo celkom hotove.Zelam ti pekny vecer.





Pridaj komentár k receptu: