Kotlíkový baraní guláš (fotopostup)

aja1616 - fotkaaja1616, 4. októbra 2010
Kotlíkový baraní guláš (fotopostup)
Foto: aja1616

Tento vynikajúci kotlíkový guláš si radi uvaríme či už pri posedení s priateľmi, alebo popri práci na záhrade. Teraz sme si na ňom pochutili, Zobraziť celý popisTento vynikajúci kotlíkový guláš si radi uvaríme či už pri posedení s priateľmi, alebo popri práci na záhrade. Teraz sme si na ňom pochutili, v tomto typickom jesennom počasí, pri oberačke jabĺčok. Varievame ho odvtedy ako sme začali chovať ovečky a verte nedá sa porovnať so žiadnym iným, toto mäsko v gulášiku je úplne najlepšie. A ešte nesmiem zabudnúť podotknúť, že pri tejto príležitosti sa mení môj manžel na hlavného kuchára a ja na pomocného.

30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

2  kg
1,5 kg
1 kg
4-5 ks
1-2 ks
2 hlávky
3 PL
1-2 PL
0,5 dcl
70 g
5-6 ks celé
 na kocky
2 KL
 na dolievanie




Postup

  1. 1

    Mäso si nakrájame na kocky deň vopred, pridáme 1 celú hlávku prelisovaného cesnaku, mletú rascu, mletú červ. papriku sladkú a polejem olejom. Všetko dobre premiešame, najlepšie rukami, a dáme uležať do chladu do dobre uzatvorenej misky.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Tak tu máme pekne odležané mäsko.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Pred varením si nakrájame nadrobno cibuľu (u nás sa traduje, že cibule by malo byť toľko koľko je mäsa), papriku, paradajky. Pripravíme si feferónky. Ošúpeme si cesnak, ktorý použijeme nakoniec na dochutenie.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si už musíme len zakúriť do kotlíka a nesmieme si zabudnúť všetky suroviny, potrebné k vareniu preniesť na záhradu.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Do kotlíka si dáme rozohriať potrebné množstvo masti a za stáleho miešania osmažíme cibuľku do zlatohneda (je to potrebné preto, aby guláš nebol veľmi sladký a dobre osmažená cibuľka mu dá dobrú chuť - pozor, aby nám neprihorela, to by sme mali guláš horký). Tak asi v polovici smaženia pridáme nakrájanú papriku, aby sa trochu podusila a pridáme rajč. pretlak (ak máme dosť čerstvých rajčín, nemusí byť ). Ešte trošku podusíme, aby pretlak stratil kyslastú chuť a pridáme mäso. Osmažíme, aby sa mäso zatiahlo (obelie) a osolíme. Stále miešame, keď pustí šťavu, pridáme pokrájané rajčiny a feferónku.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko spolu dusíme (často miešame), zelenina nám pustí šťavu. Keď sa nám šťava odparí, tak podlejeme vodou (mali by sme vriacou, ale keďže sme na záhrade dávame studenú, ale na kvalite to vôbec neuberie). Podlievame striedmo, aby sa gulášik stále prevažne len dusil. Medzi miešaním, si ošúpeme zemiačky.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Asi tak po 3/4 hodine dusenia pridáme do kotlíka celé zemiaky 5-6 ks (podľa veľkosti a podľa toho, aký hustý guláš máme radi). Tie nám poslúžia na konci na zahustenie. Priebežne dolievame vodu a podľa potreby dosolíme. Dávame pozor, aby nám guláš neprihorel. (K tomu je prudko náchylný, hlavne, keď priložíme do kotlíka.) Tu sa nám zemiačiky už pekne varia.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Keď nám mäsko zmäklo tak na 3/4, príde ten okamih, keď varechou vyhľadáme celé zemiaky a o bok kotlíka ich roztlačíme na kašu (niektoré sa nám už aj rozvarili, takže nie všetky sa nám podarí nájsť). Teraz pridáme zemiaky pokrájané na kocky (približne veľkosti kociek mäsa) a už postupne dolievame vodu, až na chcené množstvo guláša (nedolievam naraz všetku vodu, ale postupne, aby sa nadlho neprerušilo varenie). Keď sa nám všetko varí, už kúrime opatrne, aby sa nám nerozvarili zemiaky v guláši.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sú mäsko a zemiačiky mäkké, dochutíme guláš soľou, zamiešame doňho 5-6 prelisovaných strúčikov cesnaku (najlepšie vtedy, keď sa už guláš dovaril) a 2 kávové lyžičky majoránky. Z tohoto množstva uvaríme približne 11 litrov gulášu. Necháme chvíľu odstáť a môžeme porciovať. Najlepší je s čerstvým chlebíkom. Dobrú chuť.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    Gulášik vydrží teplý v kotlíku aj 4 hodiny. Nám sa závratnou rýchlosťou tratil, aj napriek tomu, že sa nám "podaril" hustejší (dali sme viac celých zemiakov). Ešte dodám, že keď nemáme čerstvú zeleninu (papriku a rajčiny), tak použijeme lečo, nakladané rajčiny a väčší pretlak. A každý si môže pridať koreniny podľa svojej chuti, aj nám sa povedie gulášik vždy trochu iný.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    A popri varení gulášu sme relaxovali pri tomto. Celú sobotu. Niečo išlo do suda a vitamíny na zimu do pivnice.

    Kotlíkový baraní guláš (fotopostup) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evanaaa
Ozaj super gulášik. Ja som jedla len hovädzí a bravčový, na baraní a iný som šťastie nemala.Podobne robím, s týmito surovinami, len po opražení cibule, príp. aj mäsa dávam mletú papriku ( aj keďje tam čerstvá ), niekedy paprikovoparadajkovú pastu, aby guláš mal pekne červenú farbu.
evusik
varenie gulášu s priateľmi a s rodinou na záhrade, spojené s jesenným zberom úrody je úplne super, aj my sme už robili baraní guláš ale to je už dávnejšie.... podľa fotiek aj popisu vyzerá, že ste strávili príjemný deň :-)
mariena1
Jooj,dala by som si barani gulaš,nejedla som ho už roky...Baraninu milujem,ale je problem dostat,aspon u nas.
používateľ nemá avatar
mb
mb
nemam sice partnera na barani gulas, ale uvarim ho, uz davno sa nan chystam. baranina sa u nas da kupit, nedavno som nasiel na predaj cely balik - stehno, chrbat, lopatka. len zial, je toho velke mnozstvo a okrem mna a mojho otca neviem ci este v rodine niekoho na baraninu nalakam ;)
enerrgizer
perfektné...baraní som ešte nerobil, ale možno raz bude aj to. Keď sa mäso zatiahne, zvyknem podliať pivom. Veľa cibule a cesnak na záver je garancia úspechu...výborný recept
mamina2
uz sa zacinam nan tesit robime ho asi pre 30 ludi za dva tyzdne a toto mi moc pomohlo, vyzera chutne,krasne fotky mnam...dakujem
aja1616
Ďakujem. Potešili ma Vaše ohlasy. Je to môj, vôbec, prvý recept uverejnený na webe a priznám sa, že mi dal poriadne zabrať, pokiaľ sa mi ho podarilo riadne uložiť. Hlavne foto ma potrápilo. Ale nabudúce to už bude zábava.
S tým pivkom, to je dobrý nápad, nabudúce vyskúšame.
Ak môžem poradiť, tak je veľmi dôležité (aspoň pre mňa a naše deti), aby baran, z ktorého ideme variť (hocičo), neukončil svoju púť životom na jeseň. To by sme ho mohli marinovať aj týždeň a stále by bol patrične cítiť v jedle. V tomto období je najlepšie, keď sa Vám podarí kúpiť mäsko z jahnice, alebo ovce. Našim baranom udrie posledná hodinka tak v januári až februári. Vtedy sú OK. Keď manžel varil guláš pre kolegov, nevedeli si vynachváliť a nechceli veriť, že je baraní. Keď Vašej rodine, ktorá nie je naklonená baranine, dáte ochutnať guláš z "jesenného" barana, tak asi už nebudú chcieť o ňom ani počuť. Avšak niektorí labužníci tvrdia, že najlepšia baranina je z rujného barana.
duschko
Tento recept sa mi velmi paci. Varenie gulasu a s tym spojene cinnosti su moje najoblubenejsie na zahrade. Skoda len, ze k baranine sa uz tak casto nedostanem, ako predtym. Mozem potvrit, ze barani gulas je zo vsetkych gulasov najchutnejsi. Ale.... ako sa hovori, tisic ludi...
ajan
Takýto baraní guláš,pohádka v prírode a na jazyku...........
coldbery
Tento recept sa mi veľmi pozdáva...manžel mi kúpil baraninku takže sa teším na kotlíkovy guľášik na chate....:-)))
mariana33
ďakujem za tip...ukladám do kk, hoci mne baranina smrdí, tak ju nejem, ale muž si pochutná
anjelikmoj
taketo som tu hladal a nasiel ulozim a idem kupit baraninku a ide sa na to diky cavko
risko74
pocul som,ze pred gulasom si treba dat aj poldeci slivovice,aby ten gulas dobre sadol!!!
radox1
na take mnozstvo gulasu su 2 pl mletej papriky malo,inac ok.