Foto: aja1616
Tento vynikajúci kotlíkový guláš si radi uvaríme či už pri posedení s priateľmi, alebo popri práci na záhrade. Teraz sme si na ňom pochutili, Zobraziť celý popisTento vynikajúci kotlíkový guláš si radi uvaríme či už pri posedení s priateľmi, alebo popri práci na záhrade. Teraz sme si na ňom pochutili, v tomto typickom jesennom počasí, pri oberačke jabĺčok. Varievame ho odvtedy ako sme začali chovať ovečky a verte nedá sa porovnať so žiadnym iným, toto mäsko v gulášiku je úplne najlepšie. A ešte nesmiem zabudnúť podotknúť, že pri tejto príležitosti sa mení môj manžel na hlavného kuchára a ja na pomocného.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg |
|
1,5 kg |
|
1 kg |
|
4-5 ks |
|
1-2 ks |
|
2 hlávky |
|
3 PL |
|
1-2 PL |
|
0,5 dcl |
|
|
|
|
|
70 g |
|
5-6 ks celé |
|
na kocky |
|
2 KL |
|
na dolievanie |
|
Postup
-
1
Mäso si nakrájame na kocky deň vopred, pridáme 1 celú hlávku prelisovaného cesnaku, mletú rascu, mletú červ. papriku sladkú a polejem olejom. Všetko dobre premiešame, najlepšie rukami, a dáme uležať do chladu do dobre uzatvorenej misky.
-
2
Tak tu máme pekne odležané mäsko.
-
3
Pred varením si nakrájame nadrobno cibuľu (u nás sa traduje, že cibule by malo byť toľko koľko je mäsa), papriku, paradajky. Pripravíme si feferónky. Ošúpeme si cesnak, ktorý použijeme nakoniec na dochutenie.
-
4
Teraz si už musíme len zakúriť do kotlíka a nesmieme si zabudnúť všetky suroviny, potrebné k vareniu preniesť na záhradu.
-
5
Do kotlíka si dáme rozohriať potrebné množstvo masti a za stáleho miešania osmažíme cibuľku do zlatohneda (je to potrebné preto, aby guláš nebol veľmi sladký a dobre osmažená cibuľka mu dá dobrú chuť - pozor, aby nám neprihorela, to by sme mali guláš horký). Tak asi v polovici smaženia pridáme nakrájanú papriku, aby sa trochu podusila a pridáme rajč. pretlak (ak máme dosť čerstvých rajčín, nemusí byť ). Ešte trošku podusíme, aby pretlak stratil kyslastú chuť a pridáme mäso. Osmažíme, aby sa mäso zatiahlo (obelie) a osolíme. Stále miešame, keď pustí šťavu, pridáme pokrájané rajčiny a feferónku.
-
6
Všetko spolu dusíme (často miešame), zelenina nám pustí šťavu. Keď sa nám šťava odparí, tak podlejeme vodou (mali by sme vriacou, ale keďže sme na záhrade dávame studenú, ale na kvalite to vôbec neuberie). Podlievame striedmo, aby sa gulášik stále prevažne len dusil. Medzi miešaním, si ošúpeme zemiačky.
-
7
Asi tak po 3/4 hodine dusenia pridáme do kotlíka celé zemiaky 5-6 ks (podľa veľkosti a podľa toho, aký hustý guláš máme radi). Tie nám poslúžia na konci na zahustenie. Priebežne dolievame vodu a podľa potreby dosolíme. Dávame pozor, aby nám guláš neprihorel. (K tomu je prudko náchylný, hlavne, keď priložíme do kotlíka.) Tu sa nám zemiačiky už pekne varia.
-
8
Keď nám mäsko zmäklo tak na 3/4, príde ten okamih, keď varechou vyhľadáme celé zemiaky a o bok kotlíka ich roztlačíme na kašu (niektoré sa nám už aj rozvarili, takže nie všetky sa nám podarí nájsť). Teraz pridáme zemiaky pokrájané na kocky (približne veľkosti kociek mäsa) a už postupne dolievame vodu, až na chcené množstvo guláša (nedolievam naraz všetku vodu, ale postupne, aby sa nadlho neprerušilo varenie). Keď sa nám všetko varí, už kúrime opatrne, aby sa nám nerozvarili zemiaky v guláši.
-
9
Keď sú mäsko a zemiačiky mäkké, dochutíme guláš soľou, zamiešame doňho 5-6 prelisovaných strúčikov cesnaku (najlepšie vtedy, keď sa už guláš dovaril) a 2 kávové lyžičky majoránky. Z tohoto množstva uvaríme približne 11 litrov gulášu. Necháme chvíľu odstáť a môžeme porciovať. Najlepší je s čerstvým chlebíkom. Dobrú chuť.
-
10
Gulášik vydrží teplý v kotlíku aj 4 hodiny. Nám sa závratnou rýchlosťou tratil, aj napriek tomu, že sa nám "podaril" hustejší (dali sme viac celých zemiakov). Ešte dodám, že keď nemáme čerstvú zeleninu (papriku a rajčiny), tak použijeme lečo, nakladané rajčiny a väčší pretlak. A každý si môže pridať koreniny podľa svojej chuti, aj nám sa povedie gulášik vždy trochu iný.
-
11
A popri varení gulášu sme relaxovali pri tomto. Celú sobotu. Niečo išlo do suda a vitamíny na zimu do pivnice.
S tým pivkom, to je dobrý nápad, nabudúce vyskúšame.
Ak môžem poradiť, tak je veľmi dôležité (aspoň pre mňa a naše deti), aby baran, z ktorého ideme variť (hocičo), neukončil svoju púť životom na jeseň. To by sme ho mohli marinovať aj týždeň a stále by bol patrične cítiť v jedle. V tomto období je najlepšie, keď sa Vám podarí kúpiť mäsko z jahnice, alebo ovce. Našim baranom udrie posledná hodinka tak v januári až februári. Vtedy sú OK. Keď manžel varil guláš pre kolegov, nevedeli si vynachváliť a nechceli veriť, že je baraní. Keď Vašej rodine, ktorá nie je naklonená baranine, dáte ochutnať guláš z "jesenného" barana, tak asi už nebudú chcieť o ňom ani počuť. Avšak niektorí labužníci tvrdia, že najlepšia baranina je z rujného barana.