Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 5. februára 2012
Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom (fotorecept)
Foto: alexdidi

K fašiangovým chuťovkám patria hlavne sladké šišky a fánky.Ale pri posedení s priateľmi dobre padne aj táto slaná chuťovka...a k tomu pohár dobrého vína.....

12
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 200/170 °C

Suroviny

180 g 1bal./4ks
300 g
2 ks (cibuľa malá)
2 strúčiky
2 KL
2 PL
1 ks
 hladkolistá
100 g
100 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji a masle orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku alebo menšiu cibuľu do sklovita.Pridáme pokrájaný(pretlačený) cesnak a na kosky pokrájané kuracie mäso.

    Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso opečieme,pridáme soľ,korenie,papriku,podlejeme vodou a prikryté podusíme do mäkka(asi 20 minút).Scedíme a necháme vychladnúť.Scedený výpek si odložíme na neskoršie použitie.

    Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnuté udusené mäso pomelieme.

    Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šampiňóny očistíme papierovou utierkou alebo ošúpeme a pokrájame nadrobno.Opečieme na olivovom oleji,osolíme.Primiešame k mletému mäsu.

  5. 5

    Primiešame aj vajíčko,kyslú smotanu a posekanú petržlenovú vňať.Podľa potreby ešte osolíme,okoreníme,prípadne pridáme výpek,ktorý sme si odložili pri scedení mäsa.

    Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Štrúdľové cesto nakrájame na štvotce asi 10x10cm a poskladáme do hviezdy.Do stredu dáme po lyžici mäsovej náplne.

    Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na mäsovú náplň položíme plátok kozieho syra...

    Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ....alebo nastrúhané plátky Grana padana pre tých,ktorí neobľubujú kozí syr.

    Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vytvoríme balíčky-košíčky a vložíme ich do mufinových formičiek.

    Košíčky zo štrúdľového cesta s kuracím mäsom a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vložíme do vyhriatej rúry na 200stC a pečieme asi 5 minút do zlatista.Potom ich prikryjeme alobalom,teplotu znížime na 170stC a dopekáme ešte 15 minút.

Diskusia k receptu

40 komentárov k receptu
@jerica ,máš pravdu,hodia sa aj ako predjedlo.Už sa chystám ich podávať aj na šampiňónovej omáčke....@jamarlen ,prikryť to ide bez problémov,len zľahúčka som položila navrch hárok alobalu a ani jeden lupienok sa nezlomil...
fajn, tak skúsime s rôznymi náplňami, aj sladkými, štrúdľové košíčky sa určite neroztečú, ako hrozí pri napr. tvarohovej štrúdli, a môžu sa aj výrazne menej omašľovať masielkom, ak už vôbec...
vďaka za skvelý nápad aj odpoveď:))
no ešte niečo - na ktorej úrovni si ich piekla, prosím?
Ďakujem za komentáre,som rada,že sa vám moje košíčky páčia....@jamarlen ,piekla som približne v strede rúry,u mňa je to druhá priečka z piatich.Tam bežne pečiem napr.piškótu.Na sladko môj tip môžeš skúsiť:plátky cesta potrieť málinko roztopeným maslom,naplniť jablkami na kocočky+cukor+škorica+hrozienka(brusnice) a podávať s vanilkovou zmrzlinou.Mážeme ich aj zviazať a vytvoriť mešce.Ale fantázii sa medze nekladú.
To je príma nápad! Jedlo si krásne obzvláštnila a je z neho zaujímavé menú aj za horúca a ako predjedlo za studena.
Len by ma zaujímalo,či tie štvorce netreba potrieť maslom,alebo tukom,keď sa ukladajú na seba.Vieš,vychádzam z toho,že pri štrúdli cesto potieram,aby sa pekne lístkovalo a nezlepilo.Prosím odpíš mi na to.Určite tvoj recept príležitostne vyskúšam.Páči sami.Už je v KK.
vďaka, @alexidi , jablková plnka ako do pravej rakúskej štrúdle je skvelý nápad, ja ti zase k tým tvojím skvelým slaným pošlem slané nápady:modrý syr, orech+kvapka medu:,na hrubo mixované orechy, sol, horčica,:plátok paradajky, menšie vajce a kúsok masielka.....ak vyskúšaš, daj vedieť, ako ti chutili, s kozím syrom a "srbským"hašé skúšame aj my v sobotu....
@jamarlen ,aj ja ďakujem za skvelé tipy...iste vyskúšam...@tatranka ,nepotierala som tieto plátky a nezlepili sa vôbec,krásne sa lístkovali...kľudne môžeš potrieť maslom ako som aj dávala tip na sladkú verziu,tam sa mi to aj tiež hodí,asi vychádzame zo zvyku od štrudlí....
Krasne su ...nepochybujem ,ze aj velmi chutne.Zaujimave strudlove cesto...u nas dostanem hotove iba pajove ,alebo filo,ale to sa musi dost mastit ,inac by sa rozpadlo pred pecenim aj po upeceni....
@alexdidi , robili sme ich s lečovo-mäskovou náplňou a kocôčkou balkánskeho syra. na porovnanie sme mai aj šunkové s domáceho lístkového, no kým sme stihli porovnávať zmizli oboje, tak nevieme, ktoré boli lepšie
Varešky pripájam sa do diskuzie lebo dnes som upiekla podobné košíčky. Použila som ingrediencie čo boli doma... lístkové cesto a mäso čo zaváram na špagety pridala som šampiony a na vrch som dala mozarelu. Môžem povedať, že som to použila na oslave narodenín dcéry ako predjedlo a všetci boli užasnutý. Výborný receptík.
A táto paráda mi kedy ušla? Wow, nemá chyby! Všetko krásne, nápad, obsah...
Otázočka-to štrúdlové cesto nie je suché a lámavé? Treba kúpiť nejaké špeciálne-značka výrobcu?
Neviem sa dočkať,kedy urobím,Božinku,na tejto vareche nestíham...,
/Iba priberať,to hej/
A táto paráda mi kedy ušla? Wow, nemá chyby! Všetko krásne, nápad, obsah...
Otázočka-to štrúdlové cesto nie je suché a lámavé? Treba kúpiť nejaké špeciálne-značka výrobcu?
Neviem sa dočkať,kedy urobím,Božinku,na tejto vareche nestíham...,
/Iba priberať,to hej/
@danielas ,ďakujem za milý komentár.Použila som klasické štrúdľové cesto,tentoraz kúpené(Kaufland),i keď na štrúdle si robím doma.Cesto je samozrejme krehké,čo vôbec nevadí,práve naopak je tým zaujímavé a chutné.Môžeš si jednotlivé plátky aj omastiť maslom.
uzasne ja ich robim aj na sladko :) naplnim ich lesnym ovocim ale az ked to cesto upeciem vo formach a neskor do kosickov ukladam horuce lesne ovocie a nastriekam na to vanilkovy krem alebo lemon posset

Pridaj komentár k receptu: