Bravčové na smotane
Bravčové na smotane

Korenené mäso na kyslo

laurisia - fotkalaurisia, 31. augusta 2017
Korenené mäso na kyslo
Foto: laurisia

Toto mäsom robím z bravčového alebo hovädzieho mäsa, obe varianty nám chutia. Rovnako ho robím so sladkou alebo kyslou smotanou - proste prispôsobím stavu chladničky :-)

8
porcií
20 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks stredná
 (alebo zelené)
250 ml
700 ml
1 PL
1/2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso si pokrájame na tenké plátky, vyklepeme, z obidvoch strán osolíme, okoreníme mletým korením a necháme chvíľku postáť. Korenie používam podľa nálady - najradšej mám zelené, ale môže byť aj čierne, alebo korenie štyroch farieb. Neodporúčam však biele ani čisto červené.

  2. 2

    Mäso sprudka na oleji opečieme z oboch strán, kým mäsá opekáme, pokrájame si na veľmi drobno cibuľu.

  3. 3

    Mäso prekladáme do kuchty - kto nemá, môže aj do bežnej rajnice, len v kuchte je to rýchlejšie. Každú vrstvu plátkov mäsa v kuchte posypeme nadrobno pokrájanou cibuľou. Keď opražíme všetko mäso, do výpeku pridáme vodu a zalejeme výpekom mäso v kuchte tak, aby bolo skoro celé ponorené. Kuchtu zavrieme a mäso dusíme. Pokiaľ robíme bravčové - stačí tak 20 - 25 min. Hovädzie cca 35 minút.

  4. 4

    Po uvedenom čase mäso vyberieme do osobitnej misky. Zo smotany, mlieka a múky urobíme zátrepku, ktorú vlejeme do vývaru a necháme niekoľko minút prevrieť. Dochutíme cukrom, soľou a citrónovou šťavou podľa potreby. Pokiaľ použijeme kyslú smotanu - v tom prípade už citrónovú šťavu pridávať nemusíme. Na záver ak chceme, môžeme omáčku dohladka vymixovať ponorným mixérom.

  5. 5

    Podávame s knedľou, ale môžeme i cestovinou - napríklad kolienkami. Knedľa na obrázku je kúpená, lebo cez týždeň som lenivá robiť domácu :-)

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Výborné mäsko, robievam tiež s knedľou, ale moji chlapi majú radšej s hranolčekmi, alebo s opekanými zemiakmi. Aj na klasickom jedle si môžeme pochutiť. Rada robím recepty zo starých kuchárskych kníh, vyskúšajte.
Troška zmeny nezaškodí, je to bez ml. červenej papriky len na korení a citrón so smotanou tomu urobia chuť. Pripomína mi to stroganoff ale bez uhoriek a ten máme radi. Pre inšpiráciu ukladám do KK a ďakujem za pekný receptík.

Pridaj komentár k receptu: