Bravčové na smotane

Korenené mäso na kyslo

Autor receptu: laurisia

Toto mäsom robím z bravčového alebo hovädzieho mäsa, obe varianty nám chutia. Rovnako ho robím so sladkou alebo kyslou smotanou - proste prispôsobím stavu chladničky :-)

8
porcií
20 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso si pokrájame na tenké plátky, vyklepeme, z obidvoch strán osolíme, okoreníme mletým korením a necháme chvíľku postáť. Korenie používam podľa nálady - najradšej mám zelené, ale môže byť aj čierne, alebo korenie štyroch farieb. Neodporúčam však biele ani čisto červené.
  2. Mäso sprudka na oleji opečieme z oboch strán, kým mäsá opekáme, pokrájame si na veľmi drobno cibuľu.
  3. Mäso prekladáme do kuchty - kto nemá, môže aj do bežnej rajnice, len v kuchte je to rýchlejšie. Každú vrstvu plátkov mäsa v kuchte posypeme nadrobno pokrájanou cibuľou. Keď opražíme všetko mäso, do výpeku pridáme vodu a zalejeme výpekom mäso v kuchte tak, aby bolo skoro celé ponorené. Kuchtu zavrieme a mäso dusíme. Pokiaľ robíme bravčové - stačí tak 20 - 25 min. Hovädzie cca 35 minút.
  4. Po uvedenom čase mäso vyberieme do osobitnej misky. Zo smotany, mlieka a múky urobíme zátrepku, ktorú vlejeme do vývaru a necháme niekoľko minút prevrieť. Dochutíme cukrom, soľou a citrónovou šťavou podľa potreby. Pokiaľ použijeme kyslú smotanu - v tom prípade už citrónovú šťavu pridávať nemusíme. Na záver ak chceme, môžeme omáčku dohladka vymixovať ponorným mixérom.
  5. Podávame s knedľou, ale môžeme i cestovinou - napríklad kolienkami. Knedľa na obrázku je kúpená, lebo cez týždeň som lenivá robiť domácu :-)