Koložvárska kapusta podľa Majky fotorecept
Foto: mrnousik
Priateľ mi stále hovoril: "Urob koložvársku kapustu..." Tak som googlila a všade recepty s mletým mäsom. Keďže on ju nechcel s mletým mäsom, musela Zobraziť celý popisPriateľ mi stále hovoril: "Urob koložvársku kapustu..." Tak som googlila a všade recepty s mletým mäsom. Keďže on ju nechcel s mletým mäsom, musela som po rozumy k svokre Majke. A tu je výsledok :) Chuť neviem posúdiť, lebo som dlhoročný vegán, ale chlap si pochvaľoval a neviem, či to tu môžem zverejniť ... lepšiu vraj nejedol :) Je šťavnatá (nie rozmočená), fresh ale sýta a chuťovo nebíčko v papuľke... ževraj :) Tak skúste, som zvedavá na Vaše názory.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Začneme tým, že si dáme uvariť ryžu. A to tak, že speníme 1/4 cibule na oleji a do spenenej cibule pridáme ryžu a trochu osmahneme. Medzitým nám už vrie voda v kanvici na zaliatie. Posypeme vegetou a údenou paprikou a ešte "pošimráme" na oleji. Zalejeme vriacou vodou a necháme variť. Údená paprika a vegeta ryžu super ochutí.
- 2
Pokračujeme kapustou. Na panvicu dáme speniť zvyšnú 3/4 cibuľky a pridáme kapustu. Okoreníme rascou, mletým čiernym korením, soľou, štipľavou paprikou. Dusíme asi 30-40 minút. Medzitým si nakrájame mäsko na kocky.
- 3
Na panvici rozohrejeme trošku oleja a osmažením prudko uzavrieme mäso. Po uzavretí povegetíme, pridáme mleté čierne korenie, trochu sušeného cesnaku, mletej rasce a štipľavú papriku. Podusíme tak zo 5-7 minút. Keďže som nemala pekáč, robila som v jenskom skle. No a keďže suroviny boli horúce, tak som si zapekaciu misu dala predhriať do rúry - aby nebol teplotný šok. Začneme ukladať : 1. Vrstva kapusta - tak cca 0,8 cm hrubá.
- 4
2. Vrstva ryže - všetku ryžu rovnomerne navrstviť na kapustu.
- 5
3. Vrstva mäsa, klobásy a slaniny. Pekne naukladať rovnomerne, aby sa do každého sústa vošlo :)
- 6
Na záver prekryť rovnomerne zvyškom podusenej kapusty. A pokvapkať výpekom z mäsa - kludne aj zo 10-15 lyžíc.
- 7
Prikryjeme "deklom" od zapekacej misy a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme približne 30 minút zakryté. Na záver dáme navrch kolieska klobásky čo ostala a dopečieme ešte odokryté cca 15 minút.
- 2
Ja ako vegan mlynček na mäso nepotrebujem a ten čo máme, tak už zhrdzavel. ale stejne chlap to chcel takto a nájsť recept bez mletého bol problém, tak som sa podelila :) Som rada, že príde vhod, dobrú chuť :)
Vegeta je bio - eko pre nás vegánov :) Priatel smotanovu zalievku nechcel... je to taka Koložvárska alla jeho mamka :) Inak, keď robíte kapustu bez preddusenia, stihne sa spraviť? Resp. ta kyslosť nespôsobí stvrdnutie mäska? :)
Aj mne to prišlo vela ale paradoxne na tom pomalom "ohni" to bolo super, lebo v podstate ked si zapekam ja vegan jedla, a dam kapustu surovu, tak mi tak nechuti ako paradoxne táto ... ako by som to povedala, vytvorila taku "hmotu nasiaknutu olejom", nepripiekla sa a nebola taká kyslá. Ale skúsim nabuduce menej samozrejme :)