Foto: katerin
Recept pochádza z južnej ameriky,ale piškótové cesto je talianske-genovese pan di spagna-čo znamená "špongia".Je to jemné,nadýchané a suché piškotové cesto,práve aby sa napilo troj-mliekom.Ja Zobraziť celý popisRecept pochádza z južnej ameriky,ale piškótové cesto je talianske-genovese pan di spagna-čo znamená "špongia".Je to jemné,nadýchané a suché piškotové cesto,práve aby sa napilo troj-mliekom.Ja som piekla v bábovkovej forme,len na skúšku a ničím som neplnila,ale zvykne sa piecť v okrúhlej,prerezať na 3 diely a plniť akýmkoľvek krémom.V tedy sa polieva po častiach.
na 170 °C
Suroviny
6 ks |
|
180 g |
|
180 g |
|
1 ČL |
|
štipka (do múky) |
|
Poleva: | |
200 ml |
|
200 ml |
|
200 ml |
|
Ozdoba: | |
2 ks |
|
150 g |
|
50 ml |
|
Postup
-
1
Rozdelíme vajcia a vyšlaháme si bielka s polovicou cukru a žĺtka s druhou polovicou + vanilkovú esenciu.Pripravíme si múku so štipkou soli.(môžeme časť múky nahradiť maizenou)
-
2
Žĺtkovú zmes som vyliala do bielkov,jemne premiešala a na 3x som zamiešala preosiatu múku.Nalejeme do vymastenej a pomúčenej formy.
-
3
Pečeme na 170st.C/20-25 minút.Chvíľku necháme vychladnúť.(5 minút)
-
4
Prevrátime z formy na mriežku vychladiť.
-
5
Pokiaľ chladne si v nádobe zmiešame šlahačku (bez šľahania) a kondenzované mlieka,aby sa prepojili.Vychladnutý korpus dáme na nejakú tácku s vyšším okrajom-na krorej už ostane a dobre poprepichujeme.
-
6
Trpezlivo polievame. Bábovková je vysoká,tak po poliatí som ešte striekačkou odsávala a polievala,klasickú okrúhlu tortovú nieje treba.
-
7
Takto poliatu necháme odstáť v chladničke aspoň 12 hodín,aby vsiaklo všetko mlieko.
-
8
Mne stála z večera do druhého dňa.Nevpilo všetko-zliala som do pohárika-necelé deci. Uvaríme si cukrový rozvar.Vyšlaháme bielka a pomali vlievame rozvar,šlaháme do vychladnutia.(tiež môžeme vyšlahať nad parou). Dáme do cukrárského vrecúška a ozdobíme podľa fantázie.
-
9
A teraz už len opálime (kuchynským zapalovačom,opaľovaciou lampou-neviem presne ako sa to povie po slovensky) Fotku v reze ešte nemám,zatiaľ čaká v chladničke. Dobrú chuť!
-
10
V reze...
-
11
nerozpadáva sa pri krájaní.....a vôbec nieje tak sladká ako som si myslela...
Tiež som si myslela,ako @klukodvody ,že si robila omeletu surprise,každopádne zaujímavé,určite vyskúšam -kk
@viera1 ,ďakujem za pomoc s tou pištoľou,nejak mi ta slovenčina už nejde:)))
@kukulienka71 ,môže sa krájať hneď,len som čakala až príde dcérka zo školy,lebo ona chce vždy vidieť všetky torty pred krájaním a ochutnať ako prvá :):):)
Pridám fotku v reze.
ďakujem za pozdrav pre dcérku,odkážem-dcérke sa zase ľúbi tvoj biely zajačik na fotke :)))
ďakujem @timinka