Koláč Tres Leches
Koláč Tres Leches
Autor receptu: redakcia
Tento koláč síce pochádza z Južnej Ameriky, ale je mimoriadne obľúbený aj kanárskom ostrove Tenerife.* Koniec koncov v minulosti sa tu lode na ceste do Nového sveta a naspäť zastavovali.
18 porcií |
25 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C a vysoký plech s rozmermi 25 x 35 cm vystelieme papierom na pečenie. Na cesto zmiešame múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ.
- Vajcia, kryštálový a vanilkový cukor šľaháme v kovovej miske nad parou ručným mixérom, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes šľaháme na najvyššom stupni približne 10 minút, aby sa vytvorila stabilná vaječná pena.
- Do vaječnej zmesi opatrne vmiešame múčnu zmes. Maslo rozpustíme spolu s mliekom a vmiešame ho do cesta. Cesto rozotrieme do pripravenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre približne 25 minút.
- Na zaliatie cesta sladené kondenzované mlieko, kondenzované mlieko, mlieko a rum nalejeme do hrnca a krátko povaríme.
- Upečené cesto necháme niekoľko minút vychladnúť (malo by však byť ešte teplé) a potom ho popicháme paličkou. Cesto hojne polejeme mliečnou zmesou a necháme ho úplne vychladnúť, až potom ho vyberieme z formy. Ešte lepšie je upiecť a namočiť koláč deň predtým, než ho budeme konzumovať.
- Smotanu s cukrom a so stužovačom vyšľaháme, rozotrieme na koláč a uhladíme. Pred podávaním posypeme trochou škorice a môžeme ozdobiť jahodami.