Koláč Tres Leches

Koláč Tres Leches

Autor receptu: redakcia

Tento koláč síce pochádza z Južnej Ameriky, ale je mimoriadne obľúbený aj kanárskom ostrove Tenerife.* Koniec koncov v minulosti sa tu lode na ceste do Nového sveta a naspäť zastavovali.

18
porcií
25 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a vysoký plech s rozmermi 25 x 35 cm vystelieme papierom na pečenie. Na cesto zmiešame múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ.
  2. Vajcia, kryštálový a vanilkový cukor šľaháme v kovovej miske nad parou ručným mixérom, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes šľaháme na najvyššom stupni približne 10 minút, aby sa vytvorila stabilná vaječná pena.
  3. Do vaječnej zmesi opatrne vmiešame múčnu zmes. Maslo rozpustíme spolu s mliekom a vmiešame ho do cesta. Cesto rozotrieme do pripravenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre približne 25 minút.
  4. Na zaliatie cesta sladené kondenzované mlieko, kondenzované mlieko, mlieko a rum nalejeme do hrnca a krátko povaríme.
  5. Upečené cesto necháme niekoľko minút vychladnúť (malo by však byť ešte teplé) a potom ho popicháme paličkou. Cesto hojne polejeme mliečnou zmesou a necháme ho úplne vychladnúť, až potom ho vyberieme z formy. Ešte lepšie je upiecť a namočiť koláč deň predtým, než ho budeme konzumovať.
  6. Smotanu s cukrom a so stužovačom vyšľaháme, rozotrieme na koláč a uhladíme. Pred podávaním posypeme trochou škorice a môžeme ozdobiť jahodami.