Foto: lubisthemple
Ďalší z mexických receptov. Veľmi obľúbený a chutný koláč.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
2 šálky |
|
6 ks |
|
1 šálka |
|
1 ks |
|
1/2 šálky |
|
1 lyžička |
|
Plnka: | |
(akýkoľvek) alebo zavárané ovocie |
|
Na ozdobu: | |
100 g |
|
100 g |
|
kúsok |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
Tekutá časť: | |
1 plechovka |
|
1 plechovka |
|
250 ml |
|
alebo rumová esencia podľa potreby |
|
300 ml |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky ingrediencie.
-
2
Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtky.
-
3
Zmixujeme žĺtky s troma štvrtinami cukru.
-
4
Pridáme šálku múky zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko, vanilkovú esenciu a všetko poriadne premiešame. (ak je cesto príliš tuhé, pridáme trochu viac mlieka)
-
5
Z bielok a zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh.
-
6
Polovicu snehu zľahka vmiešame do žĺtkovej hmoty.
-
7
Opatrne primiešame druhú polovicu múky.
-
8
Následne vmiešame druhú časť bielkového snehu.
-
9
Cesto vlejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 30 minút.
-
10
Upečený a vychladnutý koláč rotrežeme na polovicu a natrieme džemom.
-
11
Pripravíme si tekutú časť koláča. V miske zmixujeme kondenzované mlieko, zahustené nesladené mlieko, šľahačkovú smotanu a rum.
-
12
Zo šľahačkového prášku, stužovača a mlieka si pripravíme šľahačku.
-
13
Šľahačkou do okola natrieme koláč.
-
14
Potom pomaly začneme na koláč nalievať mliekovú zmes. Ak koláč dostatočne mlieko nevpíja, popicháme ho poriadne nožom.
-
15
Koláč natrieme zvyšnou šľahačkou.
-
16
Dozdobíme :)
-
17
Na ozdobu som použila čokoládové doštičky, ktoré som urobila z kúsku stuženého tuku, bielej a horkej čokolády. Musia byť dostatočne hrubé, aby sa nelámali.
Diskusia k receptu