Koláč s mangoldom fotorecept

evusik - fotkaevusik, 8. júla 2013
Koláč s mangoldom (fotorecept)
Foto: evusik

Toto je premiéra mangoldu v mojej kuchyni...

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
50 ml
250 ml
1 bal
1 ČL
Mangoldová náplň:
200 g
1 ks
4 strúčiky
50 g
2 PL
Ostatné:




Postup

  1. 1

    Do múky pridáme sušené droždie (alebo si pripravíme klasický kvások) pridáme vlažnú vodu, olej a soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho prikryté vykysnúť cca hodinu.

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ja som na tento koláč zužitkovala všetko čo som našla v chladničke...

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najskôr si pripravíme mangoldovú náplň. Mangold umyjeme a na hrubo posekáme. Na oleji speníme cibuľku, pridáme nasekaný cesnak a mangold, máličko osolíme a okoreníme mletým čiernym korením

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    krátko orestujeme, pridáme kyslú smotanu a syr. Miešame kým sa syr nerozpustí a hneď odstavíme. Necháme vychladnúť.

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Baklažán nakrájame na hrubé kolieska, osolíme a necháme vypotiť, Potom ho opláchneme, osušíme , obalíme v hladkej múke a opražíme z oboch strán. Uložíme na papierové obrúsky a necháme odsať prebytočný tuk. Paradajky zalejeme horúcou vodou, po chvíli vyberieme a ošúpeme, nakrájame na hrubé kolieska. Mozzarellu nakrájame na kolieska a ešte si pripravíme bazalku...

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto si rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme do obdĺžnika a uložíme na plech vedľa seba. Okraje pozahýbame smerom dovnútra a ozdobne popritláčame. Okraje cesta potrieme olejom.

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na pripravené cesto dáme mangoldovú náplň...

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na jeden koláč dáme kolieska opečeného baklažánu, mozzarellu a ozdobíme bazalkou. Na druhý koláč dáme kolieska paradajok, mozzarellu a bazalku

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na tretí koláč som dala všetko čo mi zostalo a ešte som ho posypala syrom

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C po 5 minútach znížime na 220°C a pečieme 10-12 minút, po upečení vyberieme na mriežku...

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mangold som jedla prvý krát v živote a musím povedať, že mi veľmi chutil...

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    kto nemá mangol, môže použiť špenát

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    výhodou mangoldu je, že lístky ktoré otrháte dorastajú, takže máte zdravú zeleninu od jari do zimy...

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    s baklažánom výborné ale s paradajkou fantastické :-)

    Koláč s mangoldom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Mangold obsahuje veľa vlákniny, ktorá má blahodárny vplyv na črevnú flóru. Vláknina viaže vodu a spolu s ňou aj tuky a toxíny. Mangold urýchľuje pasáž čriev, odstraňuje zápchu a iné tráviace problémy. Tu totiž platí, že čím kratšie sa potrava zdrží v tráviacom trakte, tým menej sa tam rozkladá a hnije. Vďaka vysokej koncentrácii vápnika, železa a horčíka a vitamínu C. Mangold je dôležitou diétnou rastlinou.

Diskusia k receptu

dajanca
no s mangoldom nemám tiež žiadne skúsenosti, ale tie tvoje krásne koláčiky ma presvedčili, recept je v KK ... budúcu jar nasadím... :-)
tatranka
Čítam tvoj recept a uvedomujem si,ako pregĺgam slinky.Krásny recept,krásne spracovaný,lákavý.
manya
výborný recept, moja skúsenosť s mangoldom - prvý rok bol vynikajúci, nasledujúci rok bol horký, ďalší tiež, tak som ho prestala pestovať, aj keď znovu ma to pokúša keď čítam takéto super recepty.
danielas
Wow, originálne, fajnové, krásne nafotené... Tiež rada vyskúšam :D
evusik
ďakujem všetkým za milé komentáre... samozrejme mangold sa dá vždy nahradiť špenátom a ten je vlastne dostupný celoročne...
izabella929
krásny recept, krásna praca s cestom a výsledom úžasný koláčik.-))))paráááada....
radost
@evusik
som rada-že ťa mangold oslovil..
mňa oslovili tvoje zeleninové koláče..
mangold roky pestujeme-oveľa jednoduchšie-ako špenát...
keby som ťa mala doma-bol by chutný obed..:-)
pokojný večer všetkým..
evusik
@izabella929 ďakujem :-)
@radost chcela som sa spýtať, nechávaš mangold na záhrade, alebo ho na zimu nejako "upraceš"? čítala som, že mangold je veľmi citlivý na mráz tak neviem či mi prezimujeme, či ho mám pozakrývať, alebo čo s ním... a ďakujem za peknú básničku :-) len dúfam, že veršom "keby som ťa mala doma-bol by chutný obed" si tým obedom nemyslela mňa :-):-):-):-)
gabriele
mangoldu nie je nikdy dost :) ...vyborny recept...krasne fotky...mangold je velmi odolny...pokial nie je viac ako minus dvadsat...a holomrazy...mne raz narastol na jar do vysky najmenej meter patdesiat...potom zakvitne...ale listy su krehke a daju sa dlho zberat...v predstihu pred inou zeleninou je na jar nieco zelene...podobne prezimuje (dalo by sa povedat-ovela lepsie) aj kel kuceravy...mangoldov je vela odrod...mne chutia talianske odrody...nikdy nie su horke a maju jemnu chut
mariamka
ten kolac mi ide vytiec z obrazovky :) vyzera nadherne, cela trojkombinacia, paradna praca, suroviny, postup, ktovie, ako chuti ten mangold, keby aspon mrazeny predavali..
evusik
@gabriele ja som čítala na webe, že je veľmi háklivý na mráz oveľa viac ako špenát... ale keď píšeš, že v pohode prezimuje nechám ho na záhrade, maximálne ho na zimu prikryjem a uvidím... ešte som sa chcela spýtať: aj ho na zimu poolamuješ a necháš len srdiečko? alebo staré listy olámeš až na jar? díky za rady, my sme zháňali ešte červený ale nezohnali, na jar si objednám semienka cez e-obchod....
@mariamka neviem ti presne popísať chuť mangoldu, najbližšie je určite k špenátu, aj sa používa všade tak kde špenát... mne teda chutil náramne, asi aj preto, že je úplne mladučký a chrumkavý... teraz ho idem skúšať dať čerstvý do šalátu :-)
luciak
no mnam! Mangold zboznujem, skoda, ze to uz nie je tak dostupna zelenina, ako za starych cias, ale mame svoju dodavatelku, dokonca v bio kvalite :). Kolace vyzeraju perfektne.
gabriele
pestujem mangold roky-rokuce...a naozaj je velmi zimuvzdorny...ale jasne, ze neznasa sibirsku zimu-ako som pisala vyssie...ja mam problem s prezimovanim...lebo mi ho zacali vyzierat mysi alebo hryzce...niekedy ho pred zimou olamem a necham iba srdiecka...olamane listy zblansirujem...a dam do mrazaka...pridavam ho okrem ineho do polievok...aj do gulasov...prave teraz taky varim...a vysievam ho viackrat za rok...potom je stale mlady a krehky
irenaw
to som sa nepomýlila, to malo byť dvakrát ;-)
radost
@evusik
stalo sa-vlani v jeseni-že sme dáky mangold pozabudli na hriadke-a teraz na jar začal rásť-a mali sme včasné listy...je to necielená skúsenosť..na roli ho nemôžeme nechať-bo tam chodí oráč...
na roli máme tento rok špenátový mangold..mna záhrade klasický..no-hráme sa..:-)
a s tým obedom..nuž..ja len-že by si mala byť na výsledok jedla svoj hrdá-na jedenie pre mňa-si už tvrdá...!!!
kto má ťa doma-dobré to má...v kuchyni robíš čary..pri tebe sa všetkým dobre darí..to nie ako u nás:muž hľadá čo-to pod zub.."jesť ti treba?-natri si masťou chleba!"...:-))))
evusik
@luciak ja som sa o mangolde dozvedela iba minulý rok od varecháčok a to si o sebe myslím, že som celkom zdatná záhradkárka .-)
@gabriele ešte raz ďakujem za rady... to s tým podsievaním je dobrý nápad, vyskúšam :-)
@irenaw a ja dvakrát ďakujem :-)
@radost náhodou ja vôbec nie som tvrdá :-( ja som skôr taká mäkučká na čo nie som celkom hrdá, ale veď nemôžeme byť všetci kosť a koža :-)
danielas
@evusik vyskúšané. Je to veľká, preveľká pochúťka. Tak vyvážená chuť, no mňamka. V piatok sa zíde rodinka, urobím z dvojitej dávky
evusik
@danielas aj keď sa to asi nepatrí chváliť vlastný recept, ale máš pravdu, je to skutočne veľmi, veľmi dobré... ja mám s týmto koláčom vždy úspech, preto sa teším, že aj tebe chutil a verím, že bude chutiť aj celej rodine...
motyka
Doposiaľ som nepoznala takýto fantastický recept.Mangolt máme na záhradke iba t.r..Varím z neho mliečnu polievku a dávam do rolád. Tento recept vyzerá super. Najbližšie vyskúšam. A ta nádherná práca s cestom. Nemám slov. Vďaka za inšpiráciu a recept. A neviem, ako som to nenašla skôr.
evusik
@motyka potešila si ma hneď takto zrána krásnym komentom... je pravda, že veľa receptov s mangoldom tu na Vareche nie je, v obchode ho asi nedostať a nie každý si môže dopestovať, ja ho používam predovšetkým ako príloha k mäsu, toto sú vlastne jediné dva recepty s mangoldom ktoré mám na Vareche... musím niečo nové vymyslieť aj keď momentálne ma nič nenapadá... to asi to teplo :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/mangold-s-cuketou-ako-priloha-k...

alena45
Fantastický recept ! Pre droždie sa mi utekať nechce, vyberiem z mrazáku lístkové cesto, snáď sa podarí aj tak - inak. Využijem veľa z toho, čo som doniesla zo záhrady. Dnes budem čarovať s mangoldom. Mám ten pekný - červený. Aj v záhrade vyzerá pekne, a ešte je aj zdravý a vydrží od jari do zimy. Najčastejšie ho používam do smoothie, lebo v poslednej dobe sa mi akosi nechce variť. Keďže je neutrálnej chuti, skombinujem ho s hocijakým ovocím, s mangoldom potom nepijem len ovocnú cukrovú vodu.
evusik
@Alena45 (30.7.2017 10:17) ja tohto roku mangold nemám, cez zimu vymrzol, alebo bol už starý, musím nasiať nový a tiež som pokukovala po tom červenom... ak budeš piecť daj vedieť ako to dopadlo s tým lístkovým cestom, budem rada :-)

alena45
@Evusik (31.7.2017 08:40)

viem, že to bude pre Teba veľké sklamanie, nazvime to trebárs variácie na danú tému, dokonca mi aj trochu prihorel, ale nič sa nevyhodilo, bolo to výborné. Nakoniec som našla sušené droždie, dokonca ani to mi poriadne nevykyslo, no čo už, len aby si mi verila, že som Tvoj recept vyskúšala a určite sa budem snažiť, aby sa na ten Tvoj aspoň podobal.


alena45
tu je ešte surový a mangoldu som mohla dať aj viac.
evusik
@Alena45 (31.7.2017 23:08) to že ti cesto poriadne nevykyslo môže byť aj týmto počasím, vôbec niečo piecť v tomto horku je risk... ja sa ani nesnažím, kúpime si melón a zmrzlinu a máme dezert, ale dnes sa chystám piecť cukínové tyčinky tak uvidím ako dopadnem :-) ďakujem za vyskúšanie, dobre si napísala, že variácie ja keď ho pečiem nikdy nie je rovnaký, ale vždy sa zje :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia