Foto: evusik
Toto je premiéra mangoldu v mojej kuchyni...
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
50 ml |
|
250 ml |
|
1 bal |
|
1 ČL |
|
Mangoldová náplň: | |
200 g |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
50 g |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
Ostatné: | |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Do múky pridáme sušené droždie (alebo si pripravíme klasický kvások) pridáme vlažnú vodu, olej a soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho prikryté vykysnúť cca hodinu.
-
2
ja som na tento koláč zužitkovala všetko čo som našla v chladničke...
-
3
Najskôr si pripravíme mangoldovú náplň. Mangold umyjeme a na hrubo posekáme. Na oleji speníme cibuľku, pridáme nasekaný cesnak a mangold, máličko osolíme a okoreníme mletým čiernym korením
-
4
krátko orestujeme, pridáme kyslú smotanu a syr. Miešame kým sa syr nerozpustí a hneď odstavíme. Necháme vychladnúť.
-
5
Baklažán nakrájame na hrubé kolieska, osolíme a necháme vypotiť, Potom ho opláchneme, osušíme , obalíme v hladkej múke a opražíme z oboch strán. Uložíme na papierové obrúsky a necháme odsať prebytočný tuk. Paradajky zalejeme horúcou vodou, po chvíli vyberieme a ošúpeme, nakrájame na hrubé kolieska. Mozzarellu nakrájame na kolieska a ešte si pripravíme bazalku...
-
6
Vykysnuté cesto si rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme do obdĺžnika a uložíme na plech vedľa seba. Okraje pozahýbame smerom dovnútra a ozdobne popritláčame. Okraje cesta potrieme olejom.
-
7
Na pripravené cesto dáme mangoldovú náplň...
-
8
na jeden koláč dáme kolieska opečeného baklažánu, mozzarellu a ozdobíme bazalkou. Na druhý koláč dáme kolieska paradajok, mozzarellu a bazalku
-
9
na tretí koláč som dala všetko čo mi zostalo a ešte som ho posypala syrom
-
10
pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C po 5 minútach znížime na 220°C a pečieme 10-12 minút, po upečení vyberieme na mriežku...
-
11
Mangold som jedla prvý krát v živote a musím povedať, že mi veľmi chutil...
-
12
kto nemá mangol, môže použiť špenát
-
13
výhodou mangoldu je, že lístky ktoré otrháte dorastajú, takže máte zdravú zeleninu od jari do zimy...
-
14
s baklažánom výborné ale s paradajkou fantastické :-)
-
15
Mangold obsahuje veľa vlákniny, ktorá má blahodárny vplyv na črevnú flóru. Vláknina viaže vodu a spolu s ňou aj tuky a toxíny. Mangold urýchľuje pasáž čriev, odstraňuje zápchu a iné tráviace problémy. Tu totiž platí, že čím kratšie sa potrava zdrží v tráviacom trakte, tým menej sa tam rozkladá a hnije. Vďaka vysokej koncentrácii vápnika, železa a horčíka a vitamínu C. Mangold je dôležitou diétnou rastlinou.
som rada-že ťa mangold oslovil..
mňa oslovili tvoje zeleninové koláče..
mangold roky pestujeme-oveľa jednoduchšie-ako špenát...
keby som ťa mala doma-bol by chutný obed..:-)
pokojný večer všetkým..
@radost chcela som sa spýtať, nechávaš mangold na záhrade, alebo ho na zimu nejako "upraceš"? čítala som, že mangold je veľmi citlivý na mráz tak neviem či mi prezimujeme, či ho mám pozakrývať, alebo čo s ním... a ďakujem za peknú básničku :-) len dúfam, že veršom "keby som ťa mala doma-bol by chutný obed" si tým obedom nemyslela mňa :-):-):-):-)
@mariamka neviem ti presne popísať chuť mangoldu, najbližšie je určite k špenátu, aj sa používa všade tak kde špenát... mne teda chutil náramne, asi aj preto, že je úplne mladučký a chrumkavý... teraz ho idem skúšať dať čerstvý do šalátu :-)
stalo sa-vlani v jeseni-že sme dáky mangold pozabudli na hriadke-a teraz na jar začal rásť-a mali sme včasné listy...je to necielená skúsenosť..na roli ho nemôžeme nechať-bo tam chodí oráč...
na roli máme tento rok špenátový mangold..mna záhrade klasický..no-hráme sa..:-)
a s tým obedom..nuž..ja len-že by si mala byť na výsledok jedla svoj hrdá-na jedenie pre mňa-si už tvrdá...!!!
kto má ťa doma-dobré to má...v kuchyni robíš čary..pri tebe sa všetkým dobre darí..to nie ako u nás:muž hľadá čo-to pod zub.."jesť ti treba?-natri si masťou chleba!"...:-))))
@gabriele ešte raz ďakujem za rady... to s tým podsievaním je dobrý nápad, vyskúšam :-)
@irenaw a ja dvakrát ďakujem :-)
@radost náhodou ja vôbec nie som tvrdá :-( ja som skôr taká mäkučká na čo nie som celkom hrdá, ale veď nemôžeme byť všetci kosť a koža :-)
varecha.pravda.sk/recepty/mangold-s-cuketou-ako-priloha-k...
viem, že to bude pre Teba veľké sklamanie, nazvime to trebárs variácie na danú tému, dokonca mi aj trochu prihorel, ale nič sa nevyhodilo, bolo to výborné. Nakoniec som našla sušené droždie, dokonca ani to mi poriadne nevykyslo, no čo už, len aby si mi verila, že som Tvoj recept vyskúšala a určite sa budem snažiť, aby sa na ten Tvoj aspoň podobal.