Koláč s mangoldom (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je premiéra mangoldu v mojej kuchyni...

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Postup

  1. Do múky pridáme sušené droždie (alebo si pripravíme klasický kvások) pridáme vlažnú vodu, olej a soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho prikryté vykysnúť cca hodinu.
  2. ja som na tento koláč zužitkovala všetko čo som našla v chladničke...
  3. Najskôr si pripravíme mangoldovú náplň. Mangold umyjeme a na hrubo posekáme. Na oleji speníme cibuľku, pridáme nasekaný cesnak a mangold, máličko osolíme a okoreníme mletým čiernym korením
  4. krátko orestujeme, pridáme kyslú smotanu a syr. Miešame kým sa syr nerozpustí a hneď odstavíme. Necháme vychladnúť.
  5. Baklažán nakrájame na hrubé kolieska, osolíme a necháme vypotiť, Potom ho opláchneme, osušíme , obalíme v hladkej múke a opražíme z oboch strán. Uložíme na papierové obrúsky a necháme odsať prebytočný tuk. Paradajky zalejeme horúcou vodou, po chvíli vyberieme a ošúpeme, nakrájame na hrubé kolieska. Mozzarellu nakrájame na kolieska a ešte si pripravíme bazalku...
  6. Vykysnuté cesto si rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme do obdĺžnika a uložíme na plech vedľa seba. Okraje pozahýbame smerom dovnútra a ozdobne popritláčame. Okraje cesta potrieme olejom.
  7. Na pripravené cesto dáme mangoldovú náplň...
  8. na jeden koláč dáme kolieska opečeného baklažánu, mozzarellu a ozdobíme bazalkou. Na druhý koláč dáme kolieska paradajok, mozzarellu a bazalku
  9. na tretí koláč som dala všetko čo mi zostalo a ešte som ho posypala syrom
  10. pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C po 5 minútach znížime na 220°C a pečieme 10-12 minút, po upečení vyberieme na mriežku...
  11. Mangold som jedla prvý krát v živote a musím povedať, že mi veľmi chutil...
  12. kto nemá mangol, môže použiť špenát
  13. výhodou mangoldu je, že lístky ktoré otrháte dorastajú, takže máte zdravú zeleninu od jari do zimy...
  14. s baklažánom výborné ale s paradajkou fantastické :-)
  15. Mangold obsahuje veľa vlákniny, ktorá má blahodárny vplyv na črevnú flóru. Vláknina viaže vodu a spolu s ňou aj tuky a toxíny. Mangold urýchľuje pasáž čriev, odstraňuje zápchu a iné tráviace problémy. Tu totiž platí, že čím kratšie sa potrava zdrží v tráviacom trakte, tým menej sa tam rozkladá a hnije. Vďaka vysokej koncentrácii vápnika, železa a horčíka a vitamínu C. Mangold je dôležitou diétnou rastlinou.