Koláč s mangoldom (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toto je premiéra mangoldu v mojej kuchyni...
4 porcie |
20 minút príprava |
15 minút na 220 °C |
Postup
- Do múky pridáme sušené droždie (alebo si pripravíme klasický kvások) pridáme vlažnú vodu, olej a soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho prikryté vykysnúť cca hodinu.
- ja som na tento koláč zužitkovala všetko čo som našla v chladničke...
- Najskôr si pripravíme mangoldovú náplň. Mangold umyjeme a na hrubo posekáme. Na oleji speníme cibuľku, pridáme nasekaný cesnak a mangold, máličko osolíme a okoreníme mletým čiernym korením
- krátko orestujeme, pridáme kyslú smotanu a syr. Miešame kým sa syr nerozpustí a hneď odstavíme. Necháme vychladnúť.
- Baklažán nakrájame na hrubé kolieska, osolíme a necháme vypotiť, Potom ho opláchneme, osušíme , obalíme v hladkej múke a opražíme z oboch strán. Uložíme na papierové obrúsky a necháme odsať prebytočný tuk. Paradajky zalejeme horúcou vodou, po chvíli vyberieme a ošúpeme, nakrájame na hrubé kolieska. Mozzarellu nakrájame na kolieska a ešte si pripravíme bazalku...
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme do obdĺžnika a uložíme na plech vedľa seba. Okraje pozahýbame smerom dovnútra a ozdobne popritláčame. Okraje cesta potrieme olejom.
- Na pripravené cesto dáme mangoldovú náplň...
- na jeden koláč dáme kolieska opečeného baklažánu, mozzarellu a ozdobíme bazalkou. Na druhý koláč dáme kolieska paradajok, mozzarellu a bazalku
- na tretí koláč som dala všetko čo mi zostalo a ešte som ho posypala syrom
- pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C po 5 minútach znížime na 220°C a pečieme 10-12 minút, po upečení vyberieme na mriežku...
- Mangold som jedla prvý krát v živote a musím povedať, že mi veľmi chutil...
- kto nemá mangol, môže použiť špenát
- výhodou mangoldu je, že lístky ktoré otrháte dorastajú, takže máte zdravú zeleninu od jari do zimy...
- s baklažánom výborné ale s paradajkou fantastické :-)
- Mangold obsahuje veľa vlákniny, ktorá má blahodárny vplyv na črevnú flóru. Vláknina viaže vodu a spolu s ňou aj tuky a toxíny. Mangold urýchľuje pasáž čriev, odstraňuje zápchu a iné tráviace problémy. Tu totiž platí, že čím kratšie sa potrava zdrží v tráviacom trakte, tým menej sa tam rozkladá a hnije. Vďaka vysokej koncentrácii vápnika, železa a horčíka a vitamínu C. Mangold je dôležitou diétnou rastlinou.