Foto: frezia68
Tento vraj tradičný ruský slaný koláč som videla v nejakom časopise,tak som ho vyskúšala.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
40 dkg |
|
2 dkg |
|
150 ml vlažné |
|
1 lyžička, rozpustený |
|
2 ks, do cesta |
|
1/2 lyžičky |
|
8 dkg |
|
Na plnku: | |
10 dkg |
|
80 dkg |
|
4 ks menšia |
|
3 - strúčiky |
|
10 dkg uvarená |
|
25 dkg mleté |
|
4 ks varené |
|
|
|
2 lyžice |
|
3Odkg |
|
3 dkg (tuk) |
|
2 ks na potretie cesta |
|
|
|
|
Postup
-
1
Do 5 lyžíc vlažného mlieka dáme med,droždie.Do misy dáme múku,pridáme soľ,do stredu urobíme jamku,pridáme kvások a necháme kysnúť.Potom pridáme maslo,žltky,zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme hladké cesto.Zakryjeme a necháme kysnúť asi hodinu.
-
2
Slaninu nakrájame na kocky,dáme pražiť,pridáme cibuľu,cesnak a nakrájanú kapustu.Podlejeme vývarom a dusíme asi 15 min.Potom precedíme cez sitko,necháme odkvapkať a vychladnúť.Ja som pridala ku slanine aj klobásu.
-
3
Na panvici na oleji opražíme cibuľu s mletým mäsom....odstavíme,necháme vychladnúť.Šampiňóny očistíme,nakrájame na plátky a opečieme na panvici spolu s maslom,posolíme,okoreníme a necháme vydusiť.Uvaríme ryžu a necháme vychladnúť.
-
4
Cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na dve časti.Jednu rozvaľkáme na kruh cca 3O cm a dáme na plech s papierom na pečenie.Navrch cesta rozložíme ryžu,kapustu,mäso,huby,vajíčka a nasekaný kôpor.
-
5
Druhú časť cesta rozvaľkáme na väčší kruh,ktorým prikryjeme plnku.Do stredu urobíme otvor,aby mohla unikať para.Koláč potrieme rozšľahanými žĺtkami a dáme na 40 minút piecť do vyhriatej rúry na 180°C.
-
6
Podávame teplý,alebo studený. Dobrú chuť!
-
7
Prílohu si dá každý podľa chuti....pivo,vínko,ja som si dala povinnú dávku zeleniny,aj keď kapusta v koláči už je.Ale mám rada a žalúdok znesie.
lisia sa len ingrediencami,ktore su typicke pre kazdu krajinu.Tento tvoj krasny bochnik mi napr.pripomina talianske calzone,americke masove paje,.....