Koláč Kulebjak - ruský, slaný (fotorecept)
Autor receptu: frezia68
Tento vraj tradičný ruský slaný koláč som videla v nejakom časopise,tak som ho vyskúšala.
90 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Do 5 lyžíc vlažného mlieka dáme med,droždie.Do misy dáme múku,pridáme soľ,do stredu urobíme jamku,pridáme kvások a necháme kysnúť.Potom pridáme maslo,žltky,zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme hladké cesto.Zakryjeme a necháme kysnúť asi hodinu.
- Slaninu nakrájame na kocky,dáme pražiť,pridáme cibuľu,cesnak a nakrájanú kapustu.Podlejeme vývarom a dusíme asi 15 min.Potom precedíme cez sitko,necháme odkvapkať a vychladnúť.Ja som pridala ku slanine aj klobásu.
- Na panvici na oleji opražíme cibuľu s mletým mäsom....odstavíme,necháme vychladnúť.Šampiňóny očistíme,nakrájame na plátky a opečieme na panvici spolu s maslom,posolíme,okoreníme a necháme vydusiť.Uvaríme ryžu a necháme vychladnúť.
- Cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na dve časti.Jednu rozvaľkáme na kruh cca 3O cm a dáme na plech s papierom na pečenie.Navrch cesta rozložíme ryžu,kapustu,mäso,huby,vajíčka a nasekaný kôpor.
- Druhú časť cesta rozvaľkáme na väčší kruh,ktorým prikryjeme plnku.Do stredu urobíme otvor,aby mohla unikať para.Koláč potrieme rozšľahanými žĺtkami a dáme na 40 minút piecť do vyhriatej rúry na 180°C.
- Podávame teplý,alebo studený. Dobrú chuť!
- Prílohu si dá každý podľa chuti....pivo,vínko,ja som si dala povinnú dávku zeleniny,aj keď kapusta v koláči už je.Ale mám rada a žalúdok znesie.