Koláč Kulebjak - ruský, slaný (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Tento vraj tradičný ruský slaný koláč som videla v nejakom časopise,tak som ho vyskúšala.

90 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do 5 lyžíc vlažného mlieka dáme med,droždie.Do misy dáme múku,pridáme soľ,do stredu urobíme jamku,pridáme kvások a necháme kysnúť.Potom pridáme maslo,žltky,zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme hladké cesto.Zakryjeme a necháme kysnúť asi hodinu.
  2. Slaninu nakrájame na kocky,dáme pražiť,pridáme cibuľu,cesnak a nakrájanú kapustu.Podlejeme vývarom a dusíme asi 15 min.Potom precedíme cez sitko,necháme odkvapkať a vychladnúť.Ja som pridala ku slanine aj klobásu.
  3. Na panvici na oleji opražíme cibuľu s mletým mäsom....odstavíme,necháme vychladnúť.Šampiňóny očistíme,nakrájame na plátky a opečieme na panvici spolu s maslom,posolíme,okoreníme a necháme vydusiť.Uvaríme ryžu a necháme vychladnúť.
  4. Cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na dve časti.Jednu rozvaľkáme na kruh cca 3O cm a dáme na plech s papierom na pečenie.Navrch cesta rozložíme ryžu,kapustu,mäso,huby,vajíčka a nasekaný kôpor.
  5. Druhú časť cesta rozvaľkáme na väčší kruh,ktorým prikryjeme plnku.Do stredu urobíme otvor,aby mohla unikať para.Koláč potrieme rozšľahanými žĺtkami a dáme na 40 minút piecť do vyhriatej rúry na 180°C.
  6. Podávame teplý,alebo studený. Dobrú chuť!
  7. Prílohu si dá každý podľa chuti....pivo,vínko,ja som si dala povinnú dávku zeleniny,aj keď kapusta v koláči už je.Ale mám rada a žalúdok znesie.