Punčový zákusok
Punčový zákusok

Punčové rezy fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 27. septembra 2023
Punčové rezy (fotorecept)
Foto: olinecka

Obľúbený zákusok, vyhľadávaný v cukrárňach, svadbách, oslavách... Jednoducho punčové rezy.

36
porcií
45-50 minút
príprava
18-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto piškótové (2x):
5 ks
štipka
150 g
130 g
20 g
Na potretie korpusov:
podľa potreby
100 ml
Na namáčanie korpusov:
300 ml (alebo malinový)
Poleva:
2 bal. (v prášku)




Postup

  1. 1

    Piškótové cesto z 5 vajec: Bielky vyšľaháme so štipkou solí na nižších otáčkach do peny. Pridáme kryštálový cukor a došľaháme na vyššom stupni mixéra do tuha asi 10 minút pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne zašľaháme po jednom žĺtku. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a Zlatým klasom a zmes zľahka metličkou vmiešame do vaječného základu.

    Punčové rezy (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Plech 29x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto, ktoré uhladíme. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 18-20 minút, počas pečenia cesto sledujeme. Takýmto spôsobom pripravíme aj druhý korpus z ďalších 5 vajec, necháme vychladnúť. Po vychladnutí upravíme boky a vrch korpusu, ktorý pozdĺžne prekrojíme na dve časti - jednu väčšiu, širokú cca 14 cm a menšiu, širokú cca 7 cm.

    Punčové rezy (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Spodný korpus vrátime na plech a potrieme lekvárom. Na druhý hlbší plech nalejeme rum a sirup, v ktorom namáčame menšie diely korpusu a ukladáme na spodný diel korpusu, aby boli rovné strany korpusu. Potrieme lekvárom a pokvapkáme zvyškom sirupu. Priložíme poslednú časť korpusu, zľahka pritlačíme, zaťažíme a dáme do chladničky. Pripravíme punčovú polevu v prášku podľa návodu. Polevu nalejeme na povrch a zákusok dáme stuhnúť. Dobré je, keď ešte poleva nie je zatvrdnutá naznačiť nožom rezy. Pred podávaním pokrájame horúcim nožom. Dobrú chuť.

    Punčové rezy (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som toho viac a tak ponúkam foto.

    Punčové rezy (fotorecept)  - obrázok 4

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia