Kokosové guľky s rumovou arómou (z pečenej piškóty)

mimit - fotkamimit, 22. septembra 2013
Kokosové guľky s rumovou arómou (z pečenej piškóty)
Foto: mimit

Aj keď tu "u nás" majú veľké množstvo zákuskov a koláčov, nie je nad tie naše, slovenské. Hľadala som preto aj tu na vareche Zobraziť celý popisAj keď tu "u nás" majú veľké množstvo zákuskov a koláčov, nie je nad tie naše, slovenské. Hľadala som preto aj tu na vareche recept na tieto guľky, taký, ktorý by neobsahoval alkohol a bol by z pečenej piškóty, nie z odrezkov. Keďže som nenašla (možno som nepoužila to správne kľúčové slovo pre hľadanie) , skúsila som si vytvoriť svoj.

10
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

piškótové cesto:
200 g
1 ks
4 ks
1 dl
1 dl
200 g
1 ks
Zmes na guľky:
50 g
3-4 PL
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Kedze som sa v podstate naucila varit a piect z receptov na vareche, aj piskota, ktoru som pouzila ako zaklad, je z tejto stranky. Autorkou je @Kutinka. Recept sa mi velmi osvedcil. Hlavne preto, ze ine recepty, ktore som nasla, uvadzali, ze odrezky z kolacov sa musia bud rozmixovat alebo mliet, ale s touto piskotou sa vyborne pracuje a staci ju teplu rozmrvit rukami.

  2. 2

    Postup na piskotu je jednoduchy. Zltky s oboma cukrami vymiesame dopenista, pridame vodu a olej, zamiesame, kym sa cela zmes nespoji. Pridame preosiatu muku s praskom do peciva a nakoniec zlahka vmiesame tuhy sneh z bielkov. Pecieme 30 minut na 180 stupnoch (pripadne kontrola so spajdlou, ale mne staci 30 minut).

  3. 3

    Kym sa pecie piskota, odvazime si maslo a nachystame si ho do misky. Ja som dala priblizne 50 gramov (nevazila som, odrezala som podla znaciek na masle). Maslo trocha zmäkne a da sa s nim lepsie pracovat. Taktiez si do malej misky dame za hrst hrozienok a zalejeme ich jahodovym sirupom, tak, aby neplavali, ale boli ponorene.

  4. 4

    Po upeceni piskotu nechame kratko vychladnut, ked je uz tepla (nie horuca), po castiach ju rozmrvine do misky z maslom, pridame jahodovy dzem, hrozienka aj s jahodovym sirupom, v ktorom boli a nakoniec rumovu aromu. Vymiesame akoby vlacne cesto.

  5. 5

    Z cesta formujeme gulicky, ktore obalime v kokose a ulozime do papierovych kosickov a odlozime do chladnicky. Mne z tejto davky vyslo 10 guliciek, ale myslim, ze boli vacsie, nez tie v obchode, pretoze som mala doma len kosicky, ktore sa mi zdaju vacsie nez obycajne (7cm priemer a 3 cm vyska), takze som im musela peisposobit aj velkost guliciek. Ale stravnici sa nestazovali :) vsetkym prajem prijemne pecenie

Diskusia k receptu

mata3636
Pobavil ma bod 1. Ach, svätá prostoto! Každá piškóta sa dá pomrviť v rukách, či budeš piecť piškótu takú, či onakú, nemyslíš?
mimit
Tak aspon na pobavenie bol moj recept ked uz na nic ine. Bolo to myslene tak ze sa m nechce zberat odrezky z kolacov a trebars po par dnoch ich mliet alebo mixovat. Ze piskotu staci rozmrcvit a ked je tepla ide to este rychlejsie. Nemyslis??? Mam strasne rada ludi, co su povysenecki.
mimit
A piskotu som pouzila uz predtym aj do tort, tym som myslela, ze sa mi osvedcila a dobre sa s nou pracuje.
horalka66
@mimit neboj sa tvoj recept nie je na pobavenie,ale ako fajn rada pre nás varecháčky..díky zaň :-)
boxik
Jeden z mojich obľúbených zákuskov . Moja nebohá mama ich robievala z odrezkov a my ako deti sme ju nútili robiť ich čo najväčšie , aby bolo viac guliek.
radost
moja vnučka neje žiadne zákusky..ani koláče../zato čokolád môže byť za vagon/..jedine guličky-takže tá by ti zo srdca dakovala-mať ich pár doma...jednoduché-chutné..
marika21
Recept dobrý. Mne sa páči. Mám lepší pocit s tohto receptu,ako keď sa robí zo zbytkov. Hoci by som to nevedela, keď to nevidím. Nevšímaj si kecálov.-ky.
zuzu79
Vynikajúce guľôčky. Akurát mi do nich chýbalo kakao. Super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia