Kežmarský Jagerek fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 3. októbra 2014
Kežmarský Jagerek (fotorecept)
Foto: tatranka

Toto jedlo má byť pripravené hlavne z vnútornosti zveriny.Keďže vnútornosti zo zveriny neobľubujeme,urobila som na ten spôsob jedlo z bravčovej pečienky.Škoda,že som nemala aj srdiečko,bolo by sa mi veľmi hodilo. No ak si pečienku spravíte na tento spôsob,určite vám bude takto upravená chutiť.

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (bravčová pečeň)
2 ks
4 strúčiky
na obalenie
2 lyžice
štipka
štipka
2 lyžice
70 g
1-2 ks
2 dcl
1 lyžica
1/2 čl (zemiakový škrob)
1/2 čl
1 dcl
1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odblanený,umytý a pripravený kus pečienky na rozporcovanie.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krájala som asi na 1 cm hrubé kúsky.Po vrchu jednej strany pečienky, ju pokrájam len z vrchu na štvorčeky.Tak ako pri pagáčikoch.Pečienku osolím a okorením.Nebojte sa posoliť,že vám ztvrdne.To nie! Bude chutná,krehučká.Myslím si,že o tom solení na pečienku,je len mylný zaužívaný názor,že sa nesmie.....Ja ju solím vždy pri varení !

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravenú ju obalím z oboch strán v hladkej múke.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na strane,kde je poprerezovaná na štvorčeky,vtlačím do nej roztlačený cesnak.Z druhej strany už nie!

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesnak natriem obyčajnú horčicu.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na panvici nechám rozohriať olej a v horúcom z oboch strán vysmažím pečienku. Výpek si nechám.Pečienky uložím zvlášť,na teplý tanier.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jablko ošúpem,vyberiem jaderník a pokrájam na centimetrové kolieska.Nechám na inej panvici rozpustiť maslo a do neho pridám lyžicu kryštálového cukru,škorice,ktorý skaramelizujem.Do tohto karamelu pridám 1dcl vody,v ktorom som rozpustila pol lyžičky zem.solamilu.Prevarím.Skaramelizované jablka vyberiem .Budú slúžiť,ako chutná obloha.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na bravčovej masti si opečiem údenú slaninku spolu s cibuľkou.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vypečená cibuľka so slaninkou.Je to pekný základ pre servírovanie pečienky.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do výpeku z pečienky vlejem skaramelizovanú šťavu z jabĺk a solamilu a pridám 2 dcl červeného vína.Nechám chvíľočku zvrieť.Potom celú zmes precedím a použijem,ako chutnú šťavu-sos ku pečienke.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Servírovanie: Najprv si urobíte hniezdo zo slaninky a cibuľky.Do stredu nalejete,kus sosu.Do neho vložíte kúsky opečenej pečienky.Na pečienku zase nakopíte lyžičku slaninky s cibuľkou a toto zalejete chutnou vínovo-jablčnou marinádou. Vedľa si uložíte skaramelizované jabĺčka.Ja som do nich uložila aj zavárané jahody.Pekné aj na oko.A potom si už zvolíte buď opekané zemiačky,alebo ryžu.Ani len s chlebíkom takáto dobrota nie je marná.A hra s bylinkami je už len na vás.No zelená farbička do tohto pestrého taniera sa bude pýtať sama. Túto dobrotu som podávala z hráškovou a trochou kari ryžou. S chutným suchým červeným vínom.Volá sa Blaufränkisch a u nás je v oblube.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vareškári na zdravie a dobrú chuť.Určite si veľmi pochutnáte,tak ako my.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@mojack ,ten cesnak tam zohráva dosť zásadnú chuť.A nemôžeš ho ani granulovaný? No veď skús.Možno namiesto cesnaku by mohol byť aj jemne nastrúhaný zázvor a kopec iných pochutín.
Možno nám poradia aj iní varecháči.
1x onats
Pečeň máme radi, pripravovala som ju už všelijako, tak vyskúšam aj tento tvoj recept. Páči sa mi.
1x onats
... dala by som si ,ale škoda ja cesnak nemôžem :-( ale žeby bez cesnaku?