Kežmarský Jagerek fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 3. októbra 2014
Kežmarský Jagerek (fotorecept)
Foto: tatranka

Toto jedlo má byť pripravené hlavne z vnútornosti zveriny.Keďže vnútornosti zo zveriny neobľubujeme,urobila som na ten spôsob jedlo z bravčovej pečienky.Škoda,že som nemala aj Zobraziť celý popisToto jedlo má byť pripravené hlavne z vnútornosti zveriny.Keďže vnútornosti zo zveriny neobľubujeme,urobila som na ten spôsob jedlo z bravčovej pečienky.Škoda,že som nemala aj srdiečko,bolo by sa mi veľmi hodilo. No ak si pečienku spravíte na tento spôsob,určite vám bude takto upravená chutiť.

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (bravčová pečeň)
2 ks
4 strúčiky
na obalenie
2 lyžice
štipka
štipka
2 lyžice
70 g
1-2 ks
2 dcl
1 lyžica
1/2 čl (zemiakový škrob)
1/2 čl
1 dcl
1 dcl




Postup

  1. 1

    Odblanený,umytý a pripravený kus pečienky na rozporcovanie.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krájala som asi na 1 cm hrubé kúsky.Po vrchu jednej strany pečienky, ju pokrájam len z vrchu na štvorčeky.Tak ako pri pagáčikoch.Pečienku osolím a okorením.Nebojte sa posoliť,že vám ztvrdne.To nie! Bude chutná,krehučká.Myslím si,že o tom solení na pečienku,je len mylný zaužívaný názor,že sa nesmie.....Ja ju solím vždy pri varení !

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravenú ju obalím z oboch strán v hladkej múke.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na strane,kde je poprerezovaná na štvorčeky,vtlačím do nej roztlačený cesnak.Z druhej strany už nie!

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesnak natriem obyčajnú horčicu.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na panvici nechám rozohriať olej a v horúcom z oboch strán vysmažím pečienku. Výpek si nechám.Pečienky uložím zvlášť,na teplý tanier.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jablko ošúpem,vyberiem jaderník a pokrájam na centimetrové kolieska.Nechám na inej panvici rozpustiť maslo a do neho pridám lyžicu kryštálového cukru,škorice,ktorý skaramelizujem.Do tohto karamelu pridám 1dcl vody,v ktorom som rozpustila pol lyžičky zem.solamilu.Prevarím.Skaramelizované jablka vyberiem .Budú slúžiť,ako chutná obloha.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na bravčovej masti si opečiem údenú slaninku spolu s cibuľkou.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vypečená cibuľka so slaninkou.Je to pekný základ pre servírovanie pečienky.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do výpeku z pečienky vlejem skaramelizovanú šťavu z jabĺk a solamilu a pridám 2 dcl červeného vína.Nechám chvíľočku zvrieť.Potom celú zmes precedím a použijem,ako chutnú šťavu-sos ku pečienke.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Servírovanie: Najprv si urobíte hniezdo zo slaninky a cibuľky.Do stredu nalejete,kus sosu.Do neho vložíte kúsky opečenej pečienky.Na pečienku zase nakopíte lyžičku slaninky s cibuľkou a toto zalejete chutnou vínovo-jablčnou marinádou. Vedľa si uložíte skaramelizované jabĺčka.Ja som do nich uložila aj zavárané jahody.Pekné aj na oko.A potom si už zvolíte buď opekané zemiačky,alebo ryžu.Ani len s chlebíkom takáto dobrota nie je marná.A hra s bylinkami je už len na vás.No zelená farbička do tohto pestrého taniera sa bude pýtať sama. Túto dobrotu som podávala z hráškovou a trochou kari ryžou. S chutným suchým červeným vínom.Volá sa Blaufränkisch a u nás je v oblube.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vareškári na zdravie a dobrú chuť.Určite si veľmi pochutnáte,tak ako my.

    Kežmarský Jagerek (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

mojack
... dala by som si ,ale škoda ja cesnak nemôžem :-( ale žeby bez cesnaku?
tatranka
@mojack ,ten cesnak tam zohráva dosť zásadnú chuť.A nemôžeš ho ani granulovaný? No veď skús.Možno namiesto cesnaku by mohol byť aj jemne nastrúhaný zázvor a kopec iných pochutín.
Možno nám poradia aj iní varecháči.
1x onats
tinca
@tatranka s rcp je dosť roboty,kopec surovín, ale nič nie je bez práce, chválim jagerek vyzerá úžasne.Nepohrdla by som ani tými vnútornosťami:)
tinca
P.S.no a krásne foto,len si zasadnúť za stôl:)
tatranka
@tinca ale to by nemalo byť kopec roboty.Veď to by malo byť minútkové jedlo.Možno mi to spolu s fotením trvalo dlhšie,ale to nie je zdĺhave jedlo.
pusta
@tatranka - Milá Martška, tak toto je neskutoičná dobrota, hodná tvojho kuchárskeho umenia, nádherne naservírované :-)
*****
denyany
Pečeň máme radi, pripravovala som ju už všelijako, tak vyskúšam aj tento tvoj recept. Páči sa mi.
1x onats
mojack
žlčnik robí šarapatu..uložene KK a určite nejaka navšteva si pochutná. A ja budem hladne pozerať.
zolik
@mojack , skus suseny mlety cesnak. Vlastna skusenost. 5 rokov po operacii som cerstvy cesnak nemohla jest, ale suseny mi nic nerobil. Teraz uz v pohode. Skus si sama pre seba pripravit a otestuj sa, mozno nebudes musiet hladno pozerat ;-)
stacy77777
Martuška, krásne vyzerá jedlo, u nás pečeň len manžel a ja, mladí vôbec, ale takto pripravené myslím, že vôbec nepohrdnú,ukladám do KK
havino
ja som si chuť jedla predstavila už podľa fotografii, pečen som takto ešte nepripravovala, chuť smaženej cibule so slaninou, dobrota, uložím si, aby som nezabudla, pekný recept, perfektná prezentácia
luss44
vyzerá to veľmi chutne, vyskúšam aj tú soľ, doteraz som nesolila, až na konci varenia. Uložené, určite Tvoj rcp ochutnám.
patroveckypitrs
Tak toto poznám to mňamka. Recept chválim a ukladám. Kto nemôže cesnak surový nech skúsi sušený moja sestra tak robí ten Môže. Máš 5*.
terinka55
Navarila si veľmi chutne. Moji chlapi by sa zalizovali až za ušami :-) vyzerá to mňamkovo. KK a vyskúšam aj podľa Teba. Ďakujem a u mňa za 5*
babkamt
recept sa mi páči,škoda, že syn, ani vnučka pečienku nechcú jesť. Mne by to chutilo. 5*
elysa
u nás je pečeň v obľube, páči sa mi tento recept....
johanna93
@Tatranka - vyzerá to skvele, určite vyskúšam. Prečo sa to volá kežmarský jagerek - to je nejaká miestna špecialita?
mesiar50
Ukážkový recept a jedlo je aj gustiozne naservírované.
sonulienka
Martuška nerob chute. Je to aj na chuť aj na oko krásne a výborné. KK.
tatranka
Priateľky vareškarky, vareškár.Meškám s poďakovaním za vaše pekné komentáriky.No mám nový počítač a stále urobím niečo na ňom,čím si zablokujem určité veci.Som z toho nešťastná.Potom ma vždy ratuje môj syn.Aj teraz to tak bolo.Tak rada by som vám poďakovala.
@johanna93 preto kežmarský,lebo som si to takto vymyslela a ja som kežmarčianka.
mojack
..tak skusim sušený cesnak.
Na Kežmarok mam dobre spomienky...v lete som pracovala ,škoda že len týžden ale myslim že ma zavolá znova. :-))
ivav
To musí byť výborné. Nádherná fotka!
borsalino
Proti receptu nič nemám.Určite to musí byť chutné ,ale určite by som to nenazval JAGEREK.Od jagereku to má strááášne ďaleko!!!!!!!!!!!!!
tatranka
@borsalino máš veľkú pravdu.Tiež uvádzam na správnu mieru,svoj recept v záhlavy a predslove k receptu.Mám zaťka poľovníka a on mi povedal to isté čo aj ty.
sracz
Vysokóóó chutne a voňavo boduješ @tatranka milá! S tým, čo dostanem v tunajších obchodoch, sa pokúsim s Tebou v dobrom popasovať! ... a potom už bude *****_ový nielen Kežmarek! Pozdravujem neskorojesenné prekrásne okolie pod Tatrami (nám dvom "sirôtkam" veľmi chýbajúce) a Teba extra zvlášť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia