Foto: tatranka
Toto jedlo má byť pripravené hlavne z vnútornosti zveriny.Keďže vnútornosti zo zveriny neobľubujeme,urobila som na ten spôsob jedlo z bravčovej pečienky.Škoda,že som nemala aj Zobraziť celý popisToto jedlo má byť pripravené hlavne z vnútornosti zveriny.Keďže vnútornosti zo zveriny neobľubujeme,urobila som na ten spôsob jedlo z bravčovej pečienky.Škoda,že som nemala aj srdiečko,bolo by sa mi veľmi hodilo. No ak si pečienku spravíte na tento spôsob,určite vám bude takto upravená chutiť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g (bravčová pečeň) |
|
2 ks |
|
4 strúčiky |
|
na obalenie |
|
2 lyžice |
|
štipka |
|
štipka |
|
2 lyžice |
|
70 g |
|
1-2 ks |
|
2 dcl |
|
1 lyžica |
|
1/2 čl (zemiakový škrob) |
|
1/2 čl |
|
1 dcl |
|
1 dcl |
|
Postup
-
1
Odblanený,umytý a pripravený kus pečienky na rozporcovanie.
-
2
Krájala som asi na 1 cm hrubé kúsky.Po vrchu jednej strany pečienky, ju pokrájam len z vrchu na štvorčeky.Tak ako pri pagáčikoch.Pečienku osolím a okorením.Nebojte sa posoliť,že vám ztvrdne.To nie! Bude chutná,krehučká.Myslím si,že o tom solení na pečienku,je len mylný zaužívaný názor,že sa nesmie.....Ja ju solím vždy pri varení !
-
3
Takto pripravenú ju obalím z oboch strán v hladkej múke.
-
4
Na strane,kde je poprerezovaná na štvorčeky,vtlačím do nej roztlačený cesnak.Z druhej strany už nie!
-
5
Na cesnak natriem obyčajnú horčicu.
-
6
na panvici nechám rozohriať olej a v horúcom z oboch strán vysmažím pečienku. Výpek si nechám.Pečienky uložím zvlášť,na teplý tanier.
-
7
Jablko ošúpem,vyberiem jaderník a pokrájam na centimetrové kolieska.Nechám na inej panvici rozpustiť maslo a do neho pridám lyžicu kryštálového cukru,škorice,ktorý skaramelizujem.Do tohto karamelu pridám 1dcl vody,v ktorom som rozpustila pol lyžičky zem.solamilu.Prevarím.Skaramelizované jablka vyberiem .Budú slúžiť,ako chutná obloha.
-
8
Na bravčovej masti si opečiem údenú slaninku spolu s cibuľkou.
-
9
Vypečená cibuľka so slaninkou.Je to pekný základ pre servírovanie pečienky.
-
10
Do výpeku z pečienky vlejem skaramelizovanú šťavu z jabĺk a solamilu a pridám 2 dcl červeného vína.Nechám chvíľočku zvrieť.Potom celú zmes precedím a použijem,ako chutnú šťavu-sos ku pečienke.
-
11
Servírovanie: Najprv si urobíte hniezdo zo slaninky a cibuľky.Do stredu nalejete,kus sosu.Do neho vložíte kúsky opečenej pečienky.Na pečienku zase nakopíte lyžičku slaninky s cibuľkou a toto zalejete chutnou vínovo-jablčnou marinádou. Vedľa si uložíte skaramelizované jabĺčka.Ja som do nich uložila aj zavárané jahody.Pekné aj na oko.A potom si už zvolíte buď opekané zemiačky,alebo ryžu.Ani len s chlebíkom takáto dobrota nie je marná.A hra s bylinkami je už len na vás.No zelená farbička do tohto pestrého taniera sa bude pýtať sama. Túto dobrotu som podávala z hráškovou a trochou kari ryžou. S chutným suchým červeným vínom.Volá sa Blaufränkisch a u nás je v oblube.
-
12
Vareškári na zdravie a dobrú chuť.Určite si veľmi pochutnáte,tak ako my.
Možno nám poradia aj iní varecháči.
*****
@johanna93 preto kežmarský,lebo som si to takto vymyslela a ja som kežmarčianka.
Na Kežmarok mam dobre spomienky...v lete som pracovala ,škoda že len týžden ale myslim že ma zavolá znova. :-))