Kelovo-cícerová tortila fotorecept
Foto: juvara
V lete sa nerada parím dlho nad šporákom a tak dosť často máme tortily s najrôznejšími zeleninovými plnkami. Dnes - rýchle a šťavnaté z Zobraziť celý popisV lete sa nerada parím dlho nad šporákom a tak dosť často máme tortily s najrôznejšími zeleninovými plnkami. Dnes - rýchle a šťavnaté z kelu a cíceru.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cícer - ak máte z plechovky, vysypte obsah na sitko a dobre premyte pod vodou. Niekedy si robím mrazené zásoby: Navarím kilo cíceru a v sáčkoch po približne 200 g dám do mrazničky. Pridám do ľubovoľného varenia. Kel nakrájame na kúsky.
- 2
Na panvicu dáme trošku oleja, pridáme cícer, kel, osolíme, okoreníme, pridáme mletú rascu. Osmahneme minútu, podlejeme troškou vody - tak 2 PL, prikryjeme a dusíme 2 minúty. Voda sa odparí a zmäkčí trošku kel. Kel má však zostať taký polochrumkavý. Je to úplne iná chuť ako surový kel a úplne iná chuť ako do mäkka udusený kel - šťavnatá a chrumkavá zároveň.
- 3
Nakrájame cherry rajčiny a balkánsky syr, zamiešame do kelu a môžeme plniť tortily.
- 4
Tortily som dopredu ohriala priamo na plynovom horáku - položíte a stačí 5-10 sekúnd z každej strany. Otočíte pomocou kuchynskej pinzety, kliešťov. Nahrievanie priamo na horáku som videla v nejakom tureckom recepte, kde ohrievali takto svoj plackový chlieb. Prišlo mi to nesmierne odvážne a praktické, musela som to skúsiť - lepšie ako v lete zapínať rúru a zbytočne prehrievať kuchyňu alebo ohrievať v mikrovlnke, kde tortily nechytia chrumkavý nádych. Skúste :)
- 5
Tortilu dáme na tanier, na to plnku. Približne ako na obrázku. Zahneme okraje vľavo, vpravo a odspodu rolujeme. Pridŕžame zahnuté konce, aby sa nevyšmykli.
- 6
Ak sa vám plnka pri balení posúva, tak ju vždy čo najviac zatlačte smerom do zabalenej trotlity. Napríklad ja som po tejto fotke trošku nadvihla zbalenú časť a nahrnula plnku naspäť, aby koniec tortily zostal voľný a obsah sa nesypal pri jedení von.
- 7
Prekrojíme na polky a podávame. Dobrú chuť! P.S. My ich jedávame bez príborov, iba chytíme polku tortily do ruky a hamkáme. Ak nedáte priveľa plnky, alebo nie je tekutá plnka, tortily držia pekne zrolované.
- 2
Diskusia k receptu