Plnené tortily

Kelovo-cícerová tortila (fotorecept)

Autor receptu: juvara

V lete sa nerada parím dlho nad šporákom a tak dosť často máme tortily s najrôznejšími zeleninovými plnkami. Dnes - rýchle a šťavnaté z kelu a cíceru.

3
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cícer - ak máte z plechovky, vysypte obsah na sitko a dobre premyte pod vodou. Niekedy si robím mrazené zásoby: Navarím kilo cíceru a v sáčkoch po približne 200 g dám do mrazničky. Pridám do ľubovoľného varenia. Kel nakrájame na kúsky.
  2. Na panvicu dáme trošku oleja, pridáme cícer, kel, osolíme, okoreníme, pridáme mletú rascu. Osmahneme minútu, podlejeme troškou vody - tak 2 PL, prikryjeme a dusíme 2 minúty. Voda sa odparí a zmäkčí trošku kel. Kel má však zostať taký polochrumkavý. Je to úplne iná chuť ako surový kel a úplne iná chuť ako do mäkka udusený kel - šťavnatá a chrumkavá zároveň.
  3. Nakrájame cherry rajčiny a balkánsky syr, zamiešame do kelu a môžeme plniť tortily.
  4. Tortily som dopredu ohriala priamo na plynovom horáku - položíte a stačí 5-10 sekúnd z každej strany. Otočíte pomocou kuchynskej pinzety, kliešťov. Nahrievanie priamo na horáku som videla v nejakom tureckom recepte, kde ohrievali takto svoj plackový chlieb. Prišlo mi to nesmierne odvážne a praktické, musela som to skúsiť - lepšie ako v lete zapínať rúru a zbytočne prehrievať kuchyňu alebo ohrievať v mikrovlnke, kde tortily nechytia chrumkavý nádych. Skúste :)
  5. Tortilu dáme na tanier, na to plnku. Približne ako na obrázku. Zahneme okraje vľavo, vpravo a odspodu rolujeme. Pridŕžame zahnuté konce, aby sa nevyšmykli.
  6. Ak sa vám plnka pri balení posúva, tak ju vždy čo najviac zatlačte smerom do zabalenej trotlity. Napríklad ja som po tejto fotke trošku nadvihla zbalenú časť a nahrnula plnku naspäť, aby koniec tortily zostal voľný a obsah sa nesypal pri jedení von.
  7. Prekrojíme na polky a podávame. Dobrú chuť! P.S. My ich jedávame bez príborov, iba chytíme polku tortily do ruky a hamkáme. Ak nedáte priveľa plnky, alebo nie je tekutá plnka, tortily držia pekne zrolované.