Kefírové šišky
Kefírové šišky

Kefírové rýchle šišky s čokoládovou polevou

helena10 - bez fotkyhelena10, 21. februára 2022
Kefírové rýchle šišky s čokoládovou polevou
Foto: helena10

Rýchla fašiangová maškrta.

Suroviny

Cesto:
200 ml
2 ks
4 PL
3 - 4 PL
1/2 bal.
štipka
1/2 KL (alebo 1 bal. kypriaceho prášku)
400 - 440 g (alebo mix s hladkou)
Na plnenie:
 domáci
Na vyprážanie:
 (alebo masť)
Čokoládová poleva:
120 ml (33 %)
200 g
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do väčšej misky vylejeme kefír, pridáme žĺtky (robila som aj s 1 celým vajcom), olej, kryštálový i vanilkový cukor, štipku soli a metličkou dobre premiešame. Následne pridáme jedlú sódu alebo kypriaci prášok do pečiva a po častiach pridávame múku. Miešame metličkou, kým sa dá a potom cesto vyložíme na pracovnú dosku a spracujeme ručne. Cesto je mäkké, vláčne, trošku lepivé – nesmie byť tuhé, aby šišky neboli tvrdé. Mne ostalo trošku múky. Pripravím si domáci lekvár, pohár na vykrajovanie a pekáč vyložený papierom na pečenie. Pár minút nechám prikryté oddýchnuť.

  2. 2

    Potom cesto roztlačím dlaňami, rozvaľkám na tenšie (8-9 mm), lebo ich chcem plniť lekvárom. (Keď neplním lekvárom, robím hrubšie 10-14 mm.) Ďalej od okraja kladiem kôpky džemu, prekladám na nich časť cesta a pohárom vykrajujem už naplnené šišky. Ukladám ich na pekáč s papierom na pečenie. Prikryjem utierkou, kým si nachystám všetko na vyprážanie.

  3. 3

    Na rozohriatom oleji vyprážam z obidvoch strán. Ukladám najprv na obrúsok a potom do nádoby s pokrievkou.

  4. 4

    Čokoládovú polevu, ganáž, pripravujem v mikrovlnke a trochu vychladnuté šišky v poleve namáčam. Zdobenie je na každom z vás.

  5. 5

    Z bielkov si môžete spraviť na šišky ovocnú penu.

Diskusia k receptu

drajan
krásne šišky, ja robievam tvarohové, no láka ma skúsiť aj tieto kefírové.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha