Kefírové rýchle šišky s čokoládovou polevou
Rýchla fašiangová maškrta.
Suroviny
| Cesto: | |
| 200 ml |
|
| 2 ks |
|
| 4 PL |
|
| 3 - 4 PL |
|
| 1/2 bal. |
|
| štipka |
|
| 1/2 KL (alebo 1 bal. kypriaceho prášku) |
|
| 400 - 440 g (alebo mix s hladkou) |
|
| Na plnenie: | |
| domáci |
|
| Na vyprážanie: | |
| (alebo masť) |
|
| Čokoládová poleva: | |
| 120 ml (33 %) |
|
| 200 g |
|
| 1 PL |
|
Postup
-
1
Do väčšej misky vylejeme kefír, pridáme žĺtky (robila som aj s 1 celým vajcom), olej, kryštálový i vanilkový cukor, štipku soli a metličkou dobre premiešame. Následne pridáme jedlú sódu alebo kypriaci prášok do pečiva a po častiach pridávame múku. Miešame metličkou, kým sa dá a potom cesto vyložíme na pracovnú dosku a spracujeme ručne. Cesto je mäkké, vláčne, trošku lepivé – nesmie byť tuhé, aby šišky neboli tvrdé. Mne ostalo trošku múky. Pripravím si domáci lekvár, pohár na vykrajovanie a pekáč vyložený papierom na pečenie. Pár minút nechám prikryté oddýchnuť.
- 2
Potom cesto roztlačím dlaňami, rozvaľkám na tenšie (8-9 mm), lebo ich chcem plniť lekvárom. (Keď neplním lekvárom, robím hrubšie 10-14 mm.) Ďalej od okraja kladiem kôpky džemu, prekladám na nich časť cesta a pohárom vykrajujem už naplnené šišky. Ukladám ich na pekáč s papierom na pečenie. Prikryjem utierkou, kým si nachystám všetko na vyprážanie.
- 3
Na rozohriatom oleji vyprážam z obidvoch strán. Ukladám najprv na obrúsok a potom do nádoby s pokrievkou.
- 4
Čokoládovú polevu, ganáž, pripravujem v mikrovlnke a trochu vychladnuté šišky v poleve namáčam. Zdobenie je na každom z vás.
- 5
Z bielkov si môžete spraviť na šišky ovocnú penu.
Tiež šišky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu