Kefírové šišky

Kefírové rýchle šišky s čokoládovou polevou

Autor receptu: helena10

Rýchla fašiangová maškrta.

Suroviny

Postup

  1. Do väčšej misky vylejeme kefír, pridáme žĺtky (robila som aj s 1 celým vajcom), olej, kryštálový i vanilkový cukor, štipku soli a metličkou dobre premiešame. Následne pridáme jedlú sódu alebo kypriaci prášok do pečiva a po častiach pridávame múku. Miešame metličkou, kým sa dá a potom cesto vyložíme na pracovnú dosku a spracujeme ručne. Cesto je mäkké, vláčne, trošku lepivé – nesmie byť tuhé, aby šišky neboli tvrdé. Mne ostalo trošku múky. Pripravím si domáci lekvár, pohár na vykrajovanie a pekáč vyložený papierom na pečenie. Pár minút nechám prikryté oddýchnuť.
  2. Potom cesto roztlačím dlaňami, rozvaľkám na tenšie (8-9 mm), lebo ich chcem plniť lekvárom. (Keď neplním lekvárom, robím hrubšie 10-14 mm.) Ďalej od okraja kladiem kôpky džemu, prekladám na nich časť cesta a pohárom vykrajujem už naplnené šišky. Ukladám ich na pekáč s papierom na pečenie. Prikryjem utierkou, kým si nachystám všetko na vyprážanie.
  3. Na rozohriatom oleji vyprážam z obidvoch strán. Ukladám najprv na obrúsok a potom do nádoby s pokrievkou.
  4. Čokoládovú polevu, ganáž, pripravujem v mikrovlnke a trochu vychladnuté šišky v poleve namáčam. Zdobenie je na každom z vás.
  5. Z bielkov si môžete spraviť na šišky ovocnú penu.