Kefírové rožky fotorecept
Foto: luwinka
Vynikajúce mäkučké kefírové rožky plnené tvarohom, dnes upečené.
porcií
na 200 °C
Suroviny
600 g |
|
200 ml |
|
100 g |
|
100 ml |
|
30 g |
|
2 ks |
|
100 g |
|
Plnka: | |
250 g |
|
podľa potreby |
|
trochu |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Droždie rozmrvíme v menšej nádobe , pridáme 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Do misy dáme múku, cukor, vajcia, kefír, roztopené maslo, pridáme kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 45 minút kysnúť.
-
2
Cesto nám krásne vykyslo.
-
3
Dáme ho na pomúčenú dosku a vykrajujeme z neho rovnaké kúsky, ktoré vytvarujeme do tvaru guľôčok.
-
4
Každú guľôčku valčekom vyvaľkáme do tvaru placky (moje placičky merali 17 cm ).
-
5
Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Tvarohovú plnku lyžicou nanesieme na každú placku.
-
6
Placku zo strany kde je plnka prehneme do vnútra a po celom obvode ju prstami stlačíme, aby plnka nevytiekla.
-
7
Ostatnú časť radielkom narežeme šikmo, tak ako je na obrázku.
-
8
Začneme stáčať smerom do vonkajšej strany.
-
9
Vznikne nám takýto rožtek.
-
10
A tu máme všetky rožky, ktoré necháme ešte 10 minút podkysnúť.
-
11
Na plech vystlaný pečiacim papierom poukladáme rožky, ktoré povrchu potrieme vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 minút. Upečené ešte horúce po vrchu potrieme mliekom.
-
12
Po vrchu ich posypeme práškovým cukrom.
-
13
Na tanieriku.
-
14
Rožtek v reze.
Dnes sme ich dojedli a boli mäkké.