Tvarohové rožteky
Kefírové rožky (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Vynikajúce mäkučké kefírové rožky plnené tvarohom, dnes upečené.
9 porcií |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Droždie rozmrvíme v menšej nádobe , pridáme 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Do misy dáme múku, cukor, vajcia, kefír, roztopené maslo, pridáme kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 45 minút kysnúť.
- Cesto nám krásne vykyslo.
- Dáme ho na pomúčenú dosku a vykrajujeme z neho rovnaké kúsky, ktoré vytvarujeme do tvaru guľôčok.
- Každú guľôčku valčekom vyvaľkáme do tvaru placky (moje placičky merali 17 cm ).
- Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Tvarohovú plnku lyžicou nanesieme na každú placku.
- Placku zo strany kde je plnka prehneme do vnútra a po celom obvode ju prstami stlačíme, aby plnka nevytiekla.
- Ostatnú časť radielkom narežeme šikmo, tak ako je na obrázku.
- Začneme stáčať smerom do vonkajšej strany.
- Vznikne nám takýto rožtek.
- A tu máme všetky rožky, ktoré necháme ešte 10 minút podkysnúť.
- Na plech vystlaný pečiacim papierom poukladáme rožky, ktoré povrchu potrieme vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 minút. Upečené ešte horúce po vrchu potrieme mliekom.
- Po vrchu ich posypeme práškovým cukrom.
- Na tanieriku.
- Rožtek v reze.