Tvarohové rožteky

Kefírové rožky (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Vynikajúce mäkučké kefírové rožky plnené tvarohom, dnes upečené.

9
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie rozmrvíme v menšej nádobe , pridáme 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Do misy dáme múku, cukor, vajcia, kefír, roztopené maslo, pridáme kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 45 minút kysnúť.
  2. Cesto nám krásne vykyslo.
  3. Dáme ho na pomúčenú dosku a vykrajujeme z neho rovnaké kúsky, ktoré vytvarujeme do tvaru guľôčok.
  4. Každú guľôčku valčekom vyvaľkáme do tvaru placky (moje placičky merali 17 cm ).
  5. Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Tvarohovú plnku lyžicou nanesieme na každú placku.
  6. Placku zo strany kde je plnka prehneme do vnútra a po celom obvode ju prstami stlačíme, aby plnka nevytiekla.
  7. Ostatnú časť radielkom narežeme šikmo, tak ako je na obrázku.
  8. Začneme stáčať smerom do vonkajšej strany.
  9. Vznikne nám takýto rožtek.
  10. A tu máme všetky rožky, ktoré necháme ešte 10 minút podkysnúť.
  11. Na plech vystlaný pečiacim papierom poukladáme rožky, ktoré povrchu potrieme vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 minút. Upečené ešte horúce po vrchu potrieme mliekom.
  12. Po vrchu ich posypeme práškovým cukrom.
  13. Na tanieriku.
  14. Rožtek v reze.