Foto: bogar
Keďže som dnes ostala sama doma a nemala som čo robiť , tak som sa rozhodla niečo ukuchtiť :) Začala som behať po stránkach Zobraziť celý popisKeďže som dnes ostala sama doma a nemala som čo robiť , tak som sa rozhodla niečo ukuchtiť :) Začala som behať po stránkach a udrel mi do očí šopský šalát . Kedže máme plnú záhradku čerstvej zeleninky nedalo mi nevyskúšať niečo. Na dovolenke sme jedli stále tento šalátik, ale keďže sme už na slovensku tak po slovensky :) Dala som si recepty vyhľadať na spomínaný šalát ale ostala som zarazená koľko je na neho receptov a kadejakých.Preto som experimentovala :D a príloha bola mäsko ala Gyros-Kebab
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
šalát: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
malá alebo polku strednej |
|
|
|
k - strúčik malý, alebo sušený |
|
|
|
štipka |
|
štipka |
|
podľa chuti |
|
j(môžete dať aj klasický ) |
|
|
|
Kebab a lá Bogar: | |
|
|
pol strednej |
|
, gyros korenie, 2 strúčiky cesnaku,čierne korenie, Červ. paprika mletá , |
|
podľa chuti - majoránka, bazalka oregáno, provensálske |
|
, biele víno ( len postrašiť) |
|
čajová lyžička a kečupu |
|
Tzatziky: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2stručiky |
|
Postup
-
1
Mäsko umyjeme, osušíme a nakrájame na prúžky, zmiešame so surovinami a dáme marínovať do chladničky minimálne na dve hodinky , ale čím dlhšie tým lepšie :) potom ho dáme na panvičku a restujeme do mäkka :)...šťava ktorú mäsko pustilo sa vyparí :)
-
2
Tzatziky : nakrájame si uhorku na najmenšie kocky ako sa len dá, dáme ich do misky pridáme pretlačený cesnak, koreniny, štipku čierneho korenia, premiešame a pridáme kyslú smotanu z ktorej som vyliala vodu a nakoniec kvapka oleja. Všetko spolu vymiešame ochutnáme a keď je potrebné pridáme soľ. Odložíme do chladničky nech sa chute spoja :)
-
3
Šalát : suroviny som schválne nedávala presný počet ja som to robila pre dvoch takže som použila 4malé papriky dve menšie šalátové uhorky, malé dve cibuľky červené a polka bielej a 5 menších paradajok .Dve papriky som dala do rúry aby sa upiekli do čierna na 15 min a potom som ich dala do sáčku na 10min aby sa ľahšie dali olúpať.Vychladené som ich zbavila vnútra a tej čierno hnedej šupky. - Nakrájame si uhorky na kocky , ...
-
4
nakrájame si paradajky na kocky ....
-
5
nakrájame si papriku na malé prúžky... mne záhradka dala svetlejšiu zelenú a tmavšiu zelenú :)....
-
6
cibuľku na pol mesiačiky alebo ako to nazvať len nie na drobno....a jemne ju nasolíme
-
7
pridáme ju do šalátiku ....
-
8
ďalej si odstrojím spomínanú papriku a nakrájam ju na kocky ...
-
9
nakrájame si petržlen ale nie veľmi na jemno a pridáme do misky ....
-
10
premiešame všetko dokopy rukami a určite ste si všimli že mám zeleninku v dierkovanej mise aby sa netvorila naspodku šťava ale nech pekne odteká potom som si preložila zeleninku do misy bez dierok :) a následne pretlačím cesnak pridám koreniny uvedené v prísadach všetko s citom a podľa potreby ..... prilejem ocot, olej a premiešam :) ...
-
11
kedže som dostala syr priamo z Bulharska tak som použila tento ...
-
12
väčšiu polku som pokrájala na menšie kocky a zvyšok odložila do chladničky aby som ho pred servírovaním ešte nastrúhala navrch ...
-
13
šalátik podávame čerstvý žiaden odstatý v chladničke atď. nie . Dáme na tanierik posypeme syrom nastrúhaným na hrubo a podávame ku mäsku :)
-
14
ja som zvolila ešte jednu variantu a to zemiakove guľky alebo ak chcete krokety, položila som ich na plech jemne postrašený olejom a dala do predhriatej rúry na cca 15 min . Aby boli do zlatista :) Mala som chuť ešte na jednu prílohu ku kebabu , iba šalát sa mi zdal málo sýty keďže zeleninka nezaťažuje žalúdok :) :) :) na obrázku sú v surovom stave ešte :)
-
15
no a tu je koncečné servírovanie pre mňa a moju polovičku :) mal prekvapko keď prišiel z práce hladný :)
-
16
a takto sme už pojedali aj s prípitkom ... prajem Dobrú chuť :)
ukladám do KK