Kardamómové koláče

Kardamómové venčeky (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Voňavé, sladké, jemné, chrumkavé a kalorické... Všetko, čo má mať tá správna buchta.

12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V mažiari rozpučíme 10 kardamómových semienok.
  2. Mlieko so semienkami dáme zohriať. Tesne predtým ako začne mlieko vrieť, stiahneme hrniec z ohňa a pridáme 50 g masla, aby sa rozpustilo. Necháme vychladnúť.
  3. Múku, 50 g cukru, droždie, škoricu a štipku soli zmiešame vo väčšej mise.
  4. Cez sitko pridáme kardamómové mlieko a zamiešame.
  5. Vymiesime vláčne cesto. Okraje misky jemne potrieme slnečnicovým olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť, asi tak 1 hod 30 min. Na fotke už je vykysnuté cesto.
  6. Zatiaľ pripravíme plnku: v mažiari rozpučíme zvyšné semienka a vyberieme tvrdé škrupinky. Zmiešame so zvyšným 120 g cukru a 120 g masla.
  7. Vykysnuté cesto položíme na pracovnú dosku a párkrát ho prehnetieme a “vybúchame”. Vyvaľkáme ho na veľkosť asi tak veľkého plechu na pečenie. Potrieme maslovou plnkou. Cesto po dĺžke akoby rozdelíme na tri pomysliteľné časti. Vrchnú časť preložíme do dvoch tretín a spodnú preložíme navrch.
  8. Tak nám vznikne závin z troch vrstiev. Závin narežeme na 12 trojuholníkov.
  9. Každý trojuholník narežeme spodom k špicu, ale nie až do konca. Vzniknú nám dva pruhy. Tie párkrát stočíme a zapletieme venček. Kraje spojíme a zahneme.
  10. Venčeky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 min podkysnúť. ( na plechu vidíte iba 11 venčekov, jeden mi spadol ... :-(( Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme 25-30 min, 190 stupňov.
  11. Upečené venčeky ešte za tepla dobre potrieme vlažným mliekom.
  12. Toto môžeme počas chladenia ešte aspoň raz zopakovať.
  13. Venčeky budú mäkšie a akoby “lepkavé”.
  14. Nelámte si hlavu, ak vám plnka trochu vytečie ( tak ako mne ). Olupovať ten kardamonový karamel z krajov venčekov je to úplne naj ...