Kardamómové koláče
Kardamómové venčeky (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Voňavé, sladké, jemné, chrumkavé a kalorické... Všetko, čo má mať tá správna buchta.
12 porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- V mažiari rozpučíme 10 kardamómových semienok.
- Mlieko so semienkami dáme zohriať. Tesne predtým ako začne mlieko vrieť, stiahneme hrniec z ohňa a pridáme 50 g masla, aby sa rozpustilo. Necháme vychladnúť.
- Múku, 50 g cukru, droždie, škoricu a štipku soli zmiešame vo väčšej mise.
- Cez sitko pridáme kardamómové mlieko a zamiešame.
- Vymiesime vláčne cesto. Okraje misky jemne potrieme slnečnicovým olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť, asi tak 1 hod 30 min.
Na fotke už je vykysnuté cesto.
- Zatiaľ pripravíme plnku: v mažiari rozpučíme zvyšné semienka a vyberieme tvrdé škrupinky. Zmiešame so zvyšným 120 g cukru a 120 g masla.
- Vykysnuté cesto položíme na pracovnú dosku a párkrát ho prehnetieme a “vybúchame”. Vyvaľkáme ho na veľkosť asi tak veľkého plechu na pečenie.
Potrieme maslovou plnkou.
Cesto po dĺžke akoby rozdelíme na tri pomysliteľné časti. Vrchnú časť preložíme do dvoch tretín a spodnú preložíme navrch.
- Tak nám vznikne závin z troch vrstiev. Závin narežeme na 12 trojuholníkov.
- Každý trojuholník narežeme spodom k špicu, ale nie až do konca. Vzniknú nám dva pruhy. Tie párkrát stočíme a zapletieme venček. Kraje spojíme a zahneme.
- Venčeky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 min podkysnúť.
( na plechu vidíte iba 11 venčekov, jeden mi spadol ... :-((
Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme 25-30 min, 190 stupňov.
- Upečené venčeky ešte za tepla dobre potrieme vlažným mliekom.
- Toto môžeme počas chladenia ešte aspoň raz zopakovať.
- Venčeky budú mäkšie a akoby “lepkavé”.
- Nelámte si hlavu, ak vám plnka trochu vytečie ( tak ako mne ).
Olupovať ten kardamonový karamel z krajov venčekov je to úplne naj ...