Kváskové kardamómové hniezda
mesačník Varecha, 5. apríla 2023

Foto: Jana Štrbková
porcií
na 200 °C
Suroviny
| Rozkvas: | |
| 2 PL (ražný) |
|
| 70 g |
|
| 70 ml vlažná |
|
| Cesto: | |
|
|
|
| 300 g |
|
| 100 g |
|
| 120 ml (ryžové, mandľové) |
|
| 50 g |
|
| 60 g |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ks |
|
| štipka |
|
| Plnka: | |
| 150 g |
|
| 70 g |
|
| 4 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| Sirup: | |
| 3 PL |
|
| 3 PL teplá |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 hodín.
- 2
Suroviny na cesto vypracujeme dohladka. Necháme kysnúť prikryté potravinovou fóliou na teplom mieste asi 4 hodiny. Počas kysnutia cesto dva–trikrát prekladáme.
- 3
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku pol centimetra do tvaru obdĺžnika. Natrieme z dvoch tretín vymiešanou plnkou. Nenatretú časť cesta preložíme a vložíme asi na 30 minút do chladničky, aby plnka stuhla a lepšie sa s cestom pracovalo.
- 4
Cesto rozbalíme a preložíme na polovicu, plnkovou časťou k sebe. Krájame dlhé pásiky široké asi 2 centimetre, ktoré jemne pretočíme do špirály a zvinieme do tvaru hniezda.
- 5
Koláče položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 minút.
- 6
Ešte horúce upečené koláče polejeme sirupom, ktorý pripravíme zmiešaním medu a teplej vody.
Tiež koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu