Kváskové kardamómové hniezda
mesačník Varecha, 5. apríla 2023
Foto: Jana Štrbková
porcií
na 200 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
2 PL (ražný) |
|
70 g |
|
70 ml vlažná |
|
Cesto: | |
|
|
300 g |
|
100 g |
|
120 ml (ryžové, mandľové) |
|
50 g |
|
60 g |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
150 g |
|
70 g |
|
4 ČL |
|
1/2 ČL |
|
Sirup: | |
3 PL |
|
3 PL teplá |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 hodín.
- 2
Suroviny na cesto vypracujeme dohladka. Necháme kysnúť prikryté potravinovou fóliou na teplom mieste asi 4 hodiny. Počas kysnutia cesto dva–trikrát prekladáme.
- 3
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku pol centimetra do tvaru obdĺžnika. Natrieme z dvoch tretín vymiešanou plnkou. Nenatretú časť cesta preložíme a vložíme asi na 30 minút do chladničky, aby plnka stuhla a lepšie sa s cestom pracovalo.
- 4
Cesto rozbalíme a preložíme na polovicu, plnkovou časťou k sebe. Krájame dlhé pásiky široké asi 2 centimetre, ktoré jemne pretočíme do špirály a zvinieme do tvaru hniezda.
- 5
Koláče položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 minút.
- 6
Ešte horúce upečené koláče polejeme sirupom, ktorý pripravíme zmiešaním medu a teplej vody.
Tiež koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu