Karamelový veterník
Karamelový veterník

Karamelový maxiveterník podľa kaviarne Bábovka

Denisa Štefánik
Bábovka Café & Bakery, 16. októbra 2022
Karamelový maxiveterník podľa kaviarne Bábovka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vyskúšajte maxiverziu obľúbeného karamelového veterníka.

6
porcií
50 minút
príprava
18-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Na cesto:
60 g
150 ml
 štipka
 štipka
120 g
3 ks
Na karamelový krém:
70 g
135 g
25 g
10 g
50 g (33 %)
65 g
Na šľahačkový krém:
100 g
100 g
20 g
Na karamelovú polevu:
100 g
1-2 PL
40 g
55 g
Na ozdobenie:
 nasekané (alebo pistácie)




Postup

  1. 1

    Cesto: Do hrnca dáme maslo, prilejeme vodu, prisypeme soľ a cukor, privedieme k varu. Po zovretí prisypeme múku a vareškou cesto odpaľujeme na miernom ohni asi dve minúty. Necháme trochu vychladnúť a vareškou postupne zamiešavame po jednom vajcia a vypracujeme cesto.

  2. 2

    Hotové cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame veľký veterník s priemerom 15–20 cm. Pokvapkáme ho vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 18–20 minút dozlatista.

  3. 3

    Karamelový krém: Do hrnca nasypeme cukor, zalejeme vodou, ale len tak, aby voda pokryla cukor. Zahrievame na miernom ohni, nemiešame. Asi po 7–8 minútach cukor získa krásnu zlatistú medovú farbu. Do polovice mlieka nasypeme pudingový prášok a dohladka vymiešame. Druhú polovicu mlieka prilejeme do hotového karamelu, na miernom ohni premiešame a prilejeme mlieko s pudingovým práškom, uvaríme hustý puding. Do horúceho primiešame maslo izbovej teploty. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme úplne vychladiť. Odložíme do chladničky. V šľahači vyšľaháme dotuha smotanu s mascarpone. Vychladený puding prešľaháme a dohladka doň zapracujeme mascarpone so smotanou.

  4. 4

    Šľahačkový krém: Vyšľaháme dotuha smotanu, cukor a mascarpone.

  5. 5

    Karamelová poleva: Do hrnca nasypeme kryštálový cukor, prilejeme trochu vody a necháme 7–8 minút vrieť. Keď karamel získa zlatistú farbu medu, stiahneme ho z ohňa a primiešame maslo a smotanovú nátierku izbovej teploty.

  6. 6

    Upečený korpus zúbkovaným nožom prekrojíme na polovicu. Pripraveným karamelom potrieme vrchnú časť veterníka.

  7. 7

    Na spodnú časť veterníka nastriekame cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou karamelový krém, naň šľahačkový krém a prikryjeme vrchnou časťou veterníka s karamelovou polevou.

  8. 8

    Veterník ozdobíme nasekanými orieškami a bobuľovým ovocím.

Diskusia k receptu

haji
Hmm veterník jako kolo od vozu, jakpak se to asi krájí? Že se ptám. Ale u větrníku to nemůže nikdy vadit.
evanaaa
Ten určite nie je pre jedného:) Ale čo s tými čerešňami a ríbezľami? Asi ich najprv treba obrať (z toho veterníka).
2x haji a sobon
sovka62
Asi by som ten vrchny plat pokrajala vopred a trojuholniky potom ulozila na vrch
Neverim, ze by sa to dalo krajat na tych kremoch, iste by sa vytlacali pri najmensom tlaku