Plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy

Kapustové holúbky spod Urbanovej veže fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. apríla 2020
Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept)
Foto: sracz

Mohol by som ich nazvať aj ako spod Šibenej hory, či košickej turni, aj to bude vždy nostalgická spomienka na moje dávno už odídené Zobraziť celý popisMohol by som ich nazvať aj ako spod Šibenej hory, či košickej turni, aj to bude vždy nostalgická spomienka na moje dávno už odídené detstvo i mladosť v mojich rodných Košiciach. Inak ďalší zo šperkov slovenslej národnej kuchyne. Najlepšie som jedol na Zemplíne vo Vysokej nad Uhom, pod „komandom našej Andi Marji“. Pripravovala ich vo velikánskom hrnci, hlavne na odpust, konávaný každý september v deň jej sv. Patrónky. Nevedel som sa ich „nabažiť”, zvlášť keď bol k nim aj jej „bili kolačok"!

10-12
porcií
33 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

400-500 g (alebo cibuľa)
2-3 PL (olivový)
1 200-1 500 g
400-500 g „spišská“ údená mäkšia
400-500 g mleté
400-500 g mletý
3-4 ks
3-4 strúčiky (pretlačený)
2-3 KL
2-3 KL
350-400 g
250-333 ml (basmati alebo jazmínová)
240-250 ml vlažná
400-500 g
700-1000 ml
podľa potreby hustá




Postup

  1. 1

    Do panvice som postrúhal šalotku (spravidla používam cibuľu hociktorej farby).

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Orestoval ju „na voňavo“. V hrnci som obvaril mäkšiu hlávku kapusty s vyrezaným „hlúbikom“.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na „polmesiačiky” som pokrájal „połsku kiełbasu”, nie je to „socialistická spišská“, ani naša domáca, ale táto od ostatných igrediencií naberie („okopíruje”) približne požadovaný „šmak”.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak by som holúbky pripravoval v náležitej zemplínskej, ako sa hovorí „pravoslávnej” podobe 70-80. rokov minulého storočia, musela by zostava obsahovať aj 500 g konzervu čínskeho bravčového mäsa, ktorú ani tu a už ani u nás doma nie je možné zohnať.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do veľkého „vajnlingu” som postupne poukladal bravčové aj hovädzie mäso, pokrájanú „kiełbasu”, umytú ryžu, soľ a čerstvo mleté čierne korenie, orestovanú šalotku (ale spravidla používam žltú cibuľu), ¼ litra vlažnej vody a pretlačené strúčiky cesnaku.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rukami všetko „jemne”, ale dôkladne, prepracoval a nechal na pulte oddychovať, než som

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kyslú kapustu preložil do sitka a nechal odkvapkať. Medzitým sa mi obvarila hlávka kapusty,

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ktorú som rozobral, väčšie listy pozdĺže rozrezal a vyrezal z nich hrubé „nervy”; menšie som ponechal v celku.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na jednotlivé upravené listy som PL ukladal oddýchnutú mäsovú zmes a

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    formoval ich do tvaru „lievika”. Potrebný „mustr” som vytvoril z mojej ľavej dlane.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové ukladal na dno hrnca vysypaného 2-3 hrsťami odkvapkanej kyslej kapusty.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyplnené „prízemie” som posypal opäť kyslou kapustou a ukladal „1. poschodie” a keby som mal „holúbkov” viac, bol by to už „štokovčak”. Teraz som si vyšľahal zálievku z mäsového vývaru a paradajkového pretlaku, ktorou som

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    „holúbence” navrstvené v hrnci, zalial až po ich povrch a zapol pod ním ohrev. Po dosiahnutí bodu varu, som teplotu znížil na varné minimum.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po hodinke som mohol podávať „holúbkový” obed, ozdobený PL hustej kyslej smotany. „Holúbky” môžete servírovať so zemiakovou kašou, ale ja ich obľubujem iba tak na čisto a najradšej „na zobky”, postupne chladnúce v hrnci odstavenom na šporáku.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po tzv. zime tu v Peorii opäť vykvitol prvý kvet našej žltej ruže, ale už sú „naštartované” ďalšie aj červené a „cyklámenové (fuchsia = magenta)“. Postupne Vám ich, s dovolením, popredstavujem.

    Kapustové holúbky spod Urbanovej veže (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

terinka55
Navaril si veľmi dobre a chutne.
Ružička je krásna. U nás, doma, kvitnú tulipány, narcisy a ostatné
jarné kvety :-) Srdečné pozdravenie.
marika9
Podobne ich varíme aj my, ale Ty máš viac ingrediencií. Musím vyskúšať Tvoj recept, i keď naše holubky sú tiež vyborné. Zbožňujeme toto jedlo.
kvakac
To hej takúto maškrtu by som si dal hneď a ešte keby som to dostal na tanieri pod nos, tak by som bol v siedmom nebi blaženosťou.
2x haji a sracz
elenas
Holúbky sú jedlom aj mojej mladosti, síce ich pripravujem bez klobásy a kyslej kapusty ale aj tvoje určite výborne, ochutnala by som s radosťou.
evanaaa
U nás to vždy bola - plnená kapusta, mama ju vedela výborne pripraviť, ale trochu ináč, plnka ako do plnenej papriky, bez cesnaku (a neviem, či aj cibule), ale stále nie som si istá, či ju použila kyslú kapustu, alebo hlávkovú, čerstvú, no skôr sa prikláňam k nej. Rozhodla som s akonečne spraviť toto jedlo aj ja, elbo aj včera som pozerala podobný recept na FB, na stránke - S varechou......
sracz
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za Vašu návštevu medzi mojimi receptami a extra zvlášť zs Vaše komentáre. Snáď iba jednu poznámočku na margó, aj keď uznám, že som ju mohol uviesť priame v popise. Medzi jednotlivé poschodia, ale aj na "strechu" dávam aj pokrájané zvyšky z hlávky sladkej kapusty a jej kombináciu s kyslou (zvlášť s domácou), chu5ovo oceníte až pri konzumácii Vami vlastnoručne pripraveného "diela"! Majte krásne dni!


violetacamorova
Holubky sú pekne vyšperkované klobásou, a dokonca poľskou tu kupujem v Škótsku tiež. Skúsim niekedy takto, doteraz som robila podľa Frezie východňarky. Taniere mám také isté.Mám ich rada. Ja som najlepšie jedla v Humennom, na svadbe mojej švagriny, jej mama ich robí výborné a biely koláč musí byť k nim tiež... také malinké ako palec...Ja na ne nemám trpezlivosť . robím veľké... ale tie maličké sú dobré jednohubky, aj na studeno...
1x sracz
garanco
Milý Šracko, naozaj máš pravdu, najlepšie "holubky" varia na Zemplíne, jedla som ich vo Vinnom, boli veľké asi ako mužský palec, priateľka sa s nimi vyhrala špeciálne pre našu rodinu. Jedli sme ich od obeda postupne až do neskorého večera - jedna báseň.
Ja ich síce tiež občas uvarím, ale vždy to je len plnená kapusta, ako varila moja mama...
Chutne si navaril, vidím, že si srdcom stále košický Šrac!
1x sracz
sovka62
Ani som ich nejedla, nie to este varit, poznam ich len z pocutia. Som prekvapena, ze je v nich aj kysla kapusta, to som netusila.
Vem, ze na vychodnom Slovensku sa bez nich ziadna svadba neodbavi. Pani, s ktorou som sa zoznamila v kupeloch (chyastala sa vydavat dceru), mi hovorila, ze na zaver do nich pridava slahackovu smotanu.
Uz by som to asi naozaj mala skusit, teraz recept od spolahlivej osoby, hadam sa na to dam.
waocipa
Krásna ruža a recept super v Poľsku hovoríme golabki. Ja mam rada ak ich na druhý deň opečem na panvici.
1x sracz
kakaova
Asi ste v bode č.5 zabudol spomenúť vajíčka, ktore sú na fotke vo vajnlingu ;-)
1x sracz
denyany
Holúbky sú moje obľúbené jedlo. Najviac mi chutia od mojej mamy. Aj tieto by mi chutili, hoc oproti našim obsahujú naviac aj klobásu a kyslú kapustu. Možno skúsim podľa teba, slintám pri nich riadne.
1x sracz
pivonka
Ja som ich vlastne ešte ani nevarila, občas ich varievala moja mama, ale bez kyslej kapusty. Tvoj recept sa mi páči hlavne preto, že tam tú kyslú kapustu máš. Niekedy, keď nás bude viac, uvarím.
Na tú spišskú klobásu s nostalgiou spomínam, tú som mala najradšej. Často som si ju brávala na desiatu do práce. Z dnešného sortimentu klobás si neviem vybrať.
Ružička je krásna, teším sa na ďalšie.
kvakac
Tak som ich dnes robil. Je to riadna dobrota. Pochutili sme si veru. No ale pri robení padali také slová, že aj počítač by sa hanbil za ne. Prečo? Nikto nenapíše, že zo zimnej kapusty sa to zle robí. Veď ma listy tvrde, ako mamut kožuch. Na druhy raz už budem vedieť, nie je kapusta ako kapusta. Ja som to riadne ochutil, tak ta dobrota vyvážila počiatočné neúspechy. Ja som to nevaril, ale dal som to do liatinového hrnca a piekol v rúre namiesto varenia. Bola taká vôňa, že všetci psi a mačky z celej ulice sa zbehli aj so susedom. A ešte obrázok a vďaka za recept. Konečne som sa aj ja na to odhodlal.


1x sracz
haji
@Kvakac 15:09
Spíš to ide přes Muskových 360 satelitů na orbitě. Než to olíže všechny kusy, chvíli to vezme.
Krásné a chutné foto. Pobavil si ma - s tou tvrdou kapustou. Tak to je, zimná kapusta je holandského typu /šlechtěná/ na výnos, výtěžnost. Co s tím bude kdo doma dělat, je jim volno. Přesto jsi ji naučil držet formu, jsi šikovný!!
1x sracz